Stromy

Stromy https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391999/bmid_stromy-0AS-391999.jpg 5 18 8

Překrásná velkoformátová kniha Stromy od tvůrců bestselleru Včely zve malé i velké čtenáře do fascinujícího lesního světa. Dozvíte se, kdo ve stromech žije, a kdo je zasazuje a kdo se stromy živí. Dočtete se, co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom a ještě mnoho dalšího. Více než 34 obrázkových tabulí, které v knize najdete totiž nejen doplňuje a ilustruje texty, ale přináší spoustu dalších zajímavostí. Každá je navíc samostatným uměleckým dílem.... celý text

Přidat komentář

Josh
31.10.2021 4 z 5

Kniha má vysoké hodnocení nad 95 %, ale po srovnání s knihou od britské autorky „Stromy – jejich kouzlo a tajemství“ z r.2020 mi při stejném počtu 80 stran tato přijde méně přehledná, ne tak graficky hezká ani tak zajímavá, jakkoli nabízí více témat. Její obr formát má své nevýhody. Ideální stav přečíst obě knihy, samozřejmě o stromech je mnoho dalších, mohou se doplňovat, resp. hlavně u menších dětí nevadí zkusit obě.... už kvůli obrázkům:o))

Aniday
31.03.2021 5 z 5

krásná 8)


Elprofesor
29.03.2021 5 z 5

Nádhera...

RobertVlach
24.12.2020 3 z 5

Opravdu velká ilustrovaná kniha pro děti, moc pěkně udělaná. Nejdřív jsme ji měli z knihovny, ale už jsme si ji i koupili, děti se k ní opakovaně a rády vracejí.

Sifaka
21.06.2020 5 z 5

krásná kniha a moc pěkné ilustrace!!!

janinca
04.06.2020 5 z 5

Nádherné ilustrace doplněny zajímavým textem. Rozhodně jsem si rozšířila obzory. Dle ilustrací jsem soudila, že je určena pro mladší děti, ale opak je pravdou. Doporučuji dětem školního věku.

Fantasysvet
24.11.2018 5 z 5

Stromy sú teda prakticky rozdelené na menšie celky, ktoré vás chronologicky prevedú ich svetom. Začnete pri poučke, ktorá vám vysvetlí, čo slovo strom znamená a ako jeho zložitý organizmus funguje. Od stavby sa presuniete k rôznym typom stromov po celom svete (môže sa dokonca stať aj to, že navštívite Malého princa a ním neobľúbené Baobaby). Veľké dvojstránkové ilustrácie so sprievodným textom vám vysvetlia, ako určíte ich vek, kto si rád na nich pochutná, kto v nich rád býva, ale i to, že sa medzi nimi nájdu aj parazity. Názorne vám bude ukázané, čo strom je a čo strom už nie je (viac-menej tá druhá možnosť má v tejto knihe veľmi malé zastúpenie, pretože všetko, čo sa tu nachádza, je vlastne strom!), ako sa dokážu prispôsobiť menej pohostinným podmienkam, ktoré kmene sa inšpirovali ich strašidelným zjavom, aby si mohli vytvoriť vlastné legendy o bohoch a stromoch a naopak.

Stromy vás prekvapia aj tým, že vám vyrozprávajú svoj príbeh, ktorý sa začal veľmi, veľmi, veľmi dávno, ale populárnym sa viac-menej stal práve vďaka severskej mytológii (Yggdrasil), pánovi Tolkienovi (Enti) či Robinovi Hoodovi (Sherwoodsky les). Aby toho nebolo málo, poklebetia si s vami o svojich návštevných hodinách, kurzoch šľachtenia (nakoniec, nemať doma bonsaj sa rovná spoločenskej samovražde), starostlivosti o okolie, v ktorom prebývajú, a čo-to spomenú aj o svojom posvätnom význame v rôznych kultúrach i náboženstvách. Ukážu vám, že vedia ísť s trendom, takže architektonické skrášlenia v podobe domov rôznych tvarou postavených v ich veľkých košatých korunách sú módnou vychytávkou, ktorá ich nateraz nerozhádže. Kým priveľmi nezasahujeme týmto skrášlením do ich biotopu, vedia nám toto naše popularizovanie lesného prostredia odpustiť. Samozrejme, posťažujú sa tak trošku i na nekontrolovateľné výruby a umelé lesné porasty. Poohovárajú drevorubačov (od hlavy až po päty) a ukážu vám svojské čaro rodokmeňa. Mať doma knihu o stromoch sa jednoducho oplatí!

Yaromil
04.11.2018 5 z 5

Krásná kniha, která si zaslouží pozornost nejen milovníků přírody a nejen dětí, kterým je pravděpodobně primárně určená. Kniha je založená především na velkoformátových ilustracích, které jsou doplněné nikterak obšírnými, ale přesto poutavými texty. Kniha se nesnaží být přehledem jednotlivých druhů stromů, ale pojednává spíše o tom, jak jsou stromy nedílnou součástí našich životů a jak důležitou roli na naší planetě Zemi mají. V neposlední řadě musím vyzdvihnout český překlad, který se dle mého velmi povedl.