Strmá nenaděj

Strmá nenaděj https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81073/strma-nenadej-81073.jpg 5 4 1

Autor je básníkem, který tvořil v osamělosti nikoliv lidské, ale duševní a snažil se vnímat, co se děje v jeho okolí. Jeho verše vypovídají o stesku a lidské zradě. Verše jsou psány skvostným básnickým jazykem. Základem výboru je samizdatové vydání veršů autora z r. 1987. Doslov Bedřich Fučík.

Přidat komentář

Stammel
26.02.2013

Zkusil jsem do tohoto výboru nahlédnout, ale brzy jsem seznal, že to nebude poezie, na kterou bych stačil. Za prvé je dost složitá, ale což o to... s trochou píle a potu se jí pod škrabošku jakž takž dostanu. Je to ale ta nejtemnější poezie, kterou jsem snad dosud četl. Plná smutku a zmaru a "nenaděje" tak hlubokých, že z toho mám až závrať. Ne, že by mě to zlobilo - "jen" tomu nerozumím. Nedokážu tak pesimisticky cítit a ve svém věku na to snad ani nemám právo. Snad až poznám ze života více, respektive ze života více prohraji; až se budu jednou nacházet v situaci, kdy "zahořím naposled výškami pádu", pak po této poezii sáhnu jako po jediné možné a srozumitelné. V současnosti ale nevěřím, že "kohout času hlásí jen noc" a nehodlám dopustit, aby "hlas můj přidal se k nářku těch jam".

Nutno podotknout, že Kostohryz není, jak by se teď dalo podezřívat, žádný nudně jednostrunný, vyhořelý skeptik. V jeho poezii je cosi jako naděje, láska... zkrátka něco hřejivého. Jenže je to skryté v tak temných hlubinách hoře a nicoty, že k tomu já nedovedu duší proniknout. Připadám si v tomto ohledu blíže Halasovi, Horovi, nebo i Tomanovi.

Bylo to zajímavé letmé setkání, ale na nějakou dobu (ideálně navždy) bude zatím stačit.

Autorovy další knížky

Josef Kostohryz
česká, 1907 - 1987
1994  100%Strmá nenaděj
2009  90%Básně
1969  88%Jednorožec mizí
2009  73%Povídky a jiné prózy
1991  80%Melancholie

Kniha Strmá nenaděj je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x