Středověká filosofie

Středověká filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84795/stredoveka-filosofie-84795.jpg 4 18 4

Středověká filosofie stojí zcela ve znamení střetu antické filosofie a křesťanství. Na jedné jsou řecké pojmy a nauky použity při reflexi obsahu víry, na straně druhé však právě klíčové křesťanské pojmy jako stvoření, Trojice, dějiny spásy či vzkříšení mrtvých nutí ke kritickému zpracování tradovaných myšlenek. Tak jako polemika s platónizmem určuje především rané křesťanské myšlení, dosahuje kritická recepce aristotelské filosofie svého vrcholu v díle Tomáše Akvinského. Křesťanství vystupuje zprvu jako pravá filosofie. S rozvojem vědecké metody však stále citelněji dochází k rozpracování rozdílu mezi vírou a věděním. Rostoucí přesvědčení o vlastní hodnotě stvořeného světa, jednotlivého člověka přirozeného rozumu nakonec připravuje půdu novověkému myšlení. - Svazek věnovaný středověké filosofii uvádí do děl významných představitelů tohoto více než tisíciletého období .... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Nakladatelství Olomouc
Originální název:

Philosophie des Mittelalters , 1995


více info...

Přidat komentář

Kuža007
03.07.2023 4 z 5

Jedná se o velice zajímavou publikaci, která se věnuje středověkému myšlení a filozofii. Autor nám podává výtahy z jednotlivých myslitelů a filozofů dané historické epochy. Jednotlivé filozofické směry a myšlenkové pochody jsou převážně uspořádány podle tvůrců daných myšlenek, což je velice příjemné. Tato kniha však nenabízí vše, je třeba její informace komparovat s podobnými knihami. Největší výčitku pro tuto knihu je to, že mi tam chybí Marsilius z Padovy.

kirkous
24.10.2020 4 z 5

Heinzmannova kniha je jeden z několika pokusů, dostupných v češtině, vypsat to nejdůležitější z filosofie středověku. Ve srovnání s jinými (např. De Libera, P. Floss) je poněkud jinak urpořádaná, začíná vlastně již patristikou a dotahuje to až k Mikuláši Kusánskému. A soustředí se na hlavní postavy, ty vedlejší (a někdy velmi zajímavé) zůstávají stranou. Sám ji doporučuji číst komparativně s dalšími, zvláště oněmi výše zmíněnými autory.


krizek
27.08.2012 3 z 5

Kniha podává ucelený přehled, nevím zda stoprocentně srozumitelný. Přiznám se, docela mi dělalo potíže knihu dočíst, většinou jsem se zamotala, přestala jsem vnímat či cokoli jiného. Musím říci, že jsem četla i lepší přehledy.

black.susi
01.02.2012 3 z 5

Tato kniha podává ucelený přehled o filosofii ve středověku a obahuje podstatné informace, ale přečíst ji není žádná sranda. Místy mi přišla dost nesrozumitelná a je v ní použita spousta latinských pojmů a citátů, které ne vždy jsou přeloženy. Proto před čtením téhle knížky není na škodu mít už nějaký základní přehled o středověké filosofii a alespoň základy latiny, jinak se v tom člověk ztratí ani neví jak.

Štítky knihy

dějiny filozofie středověká filozofie

Autorovy knížky

2000  72%Středověká filosofie

Kniha Středověká filosofie je v

Přečtených28x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x