Středověk je kolem nás

Středověk je kolem nás https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88343/bmid_stredovek-je-kolem-nas-Psq-88343.jpg 4 7 3

Autor se v jedné ze svých nejznámějších knih zaměřil na struktury a jevy, které mají svůj původ ve středověku a v určité formě přežily do současnosti. S mnohými z nich se setkáváme v běžném životě doslova na každém kroku, jen je nedokážeme rozpoznat. Fuhrmann hledá kořeny takových jevů, jako jsou každodenní pozdravy, ekonomické myšlení, pojetí pravdy, nepřátelství mezi národy, otázka celibátu, řády za zásluhy nebo vnímání smrti. Na příkladu císaře Barbarossy ukazuje, jak se někdy středověká skutečnost stává novodobým ideálem. A ten formují ideologické potřeby. Barbarossův duch pomáhá oživit ducha německého národa, dočká se i vtělení do osoby nacistického důstojníka, historie se jakoby navrací zpět. Aby ukázal absurdnost podobných návratů, analyzuje Fuhrmann Barbarossovo politické počínání a cíle a výsledek srovnává s účelovými dezinterpretacemi devatenáctého a dvacátého století. Přitom nezapomíná ani na takový „středověk“, který žije svým vlastním životem v textech moderních a postmoderních autorů v čele s Umbertem Ecem.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , H+H (H&H)
Originální název:

Überall ist Mittelalter , 1996


více info...

Přidat komentář

Kuža007
29.06.2021 4 z 5

Horst Fuhrmann v této své knize upozorňuje na určité zvyklosti jako pozdravy, polibky a další věci, které se ze středověku dostaly do současnosti. Kniha je poučná, skvěle zpracovaná. Vhodná pro studenty historie. Jedna hvězda dolů za Furmannova občasné navážení se do Italů.

knihy_a_zuzka
17.02.2021 4 z 5

(SPOILER) Autor ve své monografii popisuje jevy, které se zrodily ve středověku a přetrvávají do současnosti.
V první kapitole Zpřítomnění nejprve popisuje historii pozdravů a loučení, poté o ekonomice, křesťanském hospodaření a falsech. Zde autor dochází k závěru, že náboženství potřebuje mýtus, víru v pravdu, a bez falz se neobejde.
V druhé kapitole Rozpomínání píše o dějinách Německa, především o vztazích panovníků s církví. Popisuje život Fridricha I. Barbarossy a na jeho osobnosti ukazuje návrat historie do současnosti. Dále také píše o Quedlinburgu a historii místního ženského kláštera. Poukazuje na ostatky krále Jindřicha I., které se v klášteře pravděpodobně nacházejí, a na jejich oslavu Heinrichem Himmlerem roku 1936.
Ve třetí kapitole Odbočení vypráví o historii bankovnictví, především lichvy. Poukazuje na postavení židů v této záležitosti a také na vývoj postoje k podnikání. Dále popisuje důvody vzniku, samostatný vznik a průběh celibátu. Věnuje se historii udělování řádů. Odkazuje na události oceňování od doby antiky po dobu 20. století. Dále vypráví o upínání lidí ke sv. Kryštofovi, coby ochránci před tzv. špatnou smrtí.
V poslední kapitole se věnuje životu a především dílu velikánů Umberta Eca a Ernsta H. Kantorowicze. Rozebírá dílo Jméno růže a pravost románových postav. Děj díla porovnává s historií. Dále také kriticky hodnotí a popisuje dílo Viléma Kammeiera. Popisuje zneužití díla Fridrich II. nacisty a rozebírá knihu Královská dvě těla.
Celá kniha je doplněna obrázky a fotografiemi. V příloze autor krátce popisuje literaturu, ze které čerpal.
Kniha se čte velmi dobře, určitě by ji ocenili i ne - historici :)


z.s.novakova
10.04.2015 4 z 5

O špatné smrti a idea Kryštofa, patrona všech zbloudilých duší, mne nadchla.

Štítky knihy

středověk

Autorovy knížky

Horst Fuhrmann
německá, 1926 - 2011
2006  89%Středověk je kolem nás

Kniha Středověk je kolem nás je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x