Strážník z Nového Světa

Strážník z Nového Světa https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472650/bmid_straznik-z-noveho-sveta-IP8-472650.jpg 4 20 5

Mysteriózní případy z první republiky. Neobvyklého strážce pořádku v neobvyklé lokalitě potkávají neobvyklé případy. Nový Svět u pražských Hradčan je začátkem třicátých let dvacátého století stále zvláštním místem. Ve stínu paláců tady pod flikovanými střechami věkovitých nízkých domků žije pestrá sorta obyvatel – chudina, řemeslníci, bohémové, dobrodruzi, umělci nebo postavičky z kriminálního polosvěta. Historická a malebná čtvrť někdy vysune drápy, zejména v noci. U Zlaté hrušky kují pikle pardálové z galerky, sousedé se přesouvají ze středověkých ulic zpátky do skromných příbytků a leckdy ožívají také staletá tajemství… Novým Světem pravidelně obchází mladý muž. Inženýr architekt Petr Bernát zběhl od rýsovacího prkna, aby se právě tady stal policejním strážníkem č. 2019. Má k tomu své důvody, které mnohým připadají směšné. Ale on se nikdy nestaral o soudy jiných. Není se co divit, že neobvyklého strážce pořádku v neobvyklé lokalitě potkávají neobvyklé případy.... celý text

Přidat komentář

sadlo
14.03.2023

Výborné počteníčko. Nudit se nebudete. Knihy pana Skřipského patří mezi moje oblíbené.

SBH
11.08.2022 3 z 5

Zaujala mě anotace a obálka je taky moc pěkná.
Po dočtení ale celkový dojem z knihy pochroumal doslov, nebo zkrátka ta kapitolka o dalších osudech rodiny Bernátovy. Úplně zkazil výsledný pocit z knihy, tím se z mysteriózních příběhů stala protikomunistická agitka. Škoda.
Hlavní hrdina Petr byl sympatický svéráz, jeho posedlost Novým Světem naprosto chápu. Jako naplavenina jsem Prahou a obzvlášť podobnými malebnými zákoutími stále okouzlena. Ostatní figurky byly sice barvité, nicméně výrazně dvourozměrné. Chybělo jim totéž, co vlastně celé knize – emocionální náboj. Tudíž se mi beznadějně pletly. Plynulosti čtení to sice nenarušilo, ale správné to taky není.
Celé vyprávění mělo atmosféru, ducha i kouzlo, ale emoce ani ťuk. Autora musím „poplácat po rameni“ za spoustu reálných zajímavostí umně zakomponovaných do textu. Bohužel však odborná správnost nespasí určitou odtažitost, kterou jsem cítila. (Možná je příčinou?)
S detektivním vyšetřováním neměly příběhy nic společného a nějaké nadpřirozeno aby člověk hledal lupou za pravého poledne. Ano, byly zmíněny jakési Bytosti z Jeleního příkopu, ovšem tak neohrabaně a zkratkovitě, že ztratily veškerý šmrnc. Proč Pavlínka poštvala na Petra psy je mi záhadou, když stačilo prostě zmizet? Nicméně její „omluva“ byla fajn, takže jí odpouštím. Je moderní při hodnocení knih trousit věty – potřebovalo by to proškrtat. Tady mám ale přesně opačný problém – stručnost textu byla na škodu, rozhodně bych uvítala rozepsat spoustu situací a duševních pochodů hrdinů šířeji.
Nejméně mě zaujala povídka první, upřímně si nejsem jistá, která z účastnic byla horší psychopatka, bába kořenářka nebo její vykutálená dcerunka. Sama za sebe jsem byla ráda, že se do jejich sporu nepřimotal Petr. Historka o filmování s Harrym Jelínkem mi nejdřív trochu ležela v žaludku, aby se mi nakonec opravdu líbila. Ovšem mým favoritem zůstává povídka Spisovatel, dokonce jsem si zjišťovala informace o Lordu Dunstanym.
Můžu vřele doporučit, jedná se o náladovou, trochu poetickou záležitost, ovšem za srdce mě nechytila.


Magdalena5
29.12.2021 5 z 5

Moje láska Nový svět a architektura, v těchto kulisách mysteriózní příběhy z doby první republiky, co si přát víc ... Dvě pročtené vánoční noci

kolacky
14.11.2021 4 z 5

Po Novém Světě jsem se párkrát prošla a atmosféra je tam i teď úžasná. Natož za první republiky, kdy se naše příběhy odehrávají.

Jenom ten epilog se mi zdál být zbytečný.

nero 13
30.06.2021 4 z 5

Kniha Strážník z Nového Světa jsou čtyři detektivní povídky o neobvyklém prvorepublikovém strážníkovi Petru Bernátovi, více či méně prolnuté mysteriózním světem bývalého podhradí Hradčan. Nejvíc se mi líbila povídka čtvrtá kde vystupuje legendární podvodník Harry Jelínek, o němž se traduje že podvodně prodal i Karlštejn.
Jsem rodilý pražák a dost dlouho jsem v Praze bydlel, ale musím přiznat že doteď jsem Nový Svět vůbec neznal a až budu mít cestu do Prahy tak se tam budu muset jít podívat.