Stratégia antilop

Stratégia antilop https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345910/bmid_strategia-antilop-eMY-345910.jpg 5 12 2

V susednom dome žije muž, ktorý zavraždil vašich rodičov. Stretávate sa každý deň. Mlčíte, pretože aj vaše deti majú krvavé ruky. Taká je realita života po rwandskej genocíde – nežijú tu len obete, ale aj kati. A ich potomkovia. Jean Hatzfeld sa v knihe Stratégia antilop pokúša zistiť, ako funguje spolužitie obetí a katov, vrahov a pozostalých. Hutuovia a Tutsiovia žijú ďalej svoje bežné životy tesne vedľa seba, no hnisavá rana minulosti stále hlboko ovplyvňuje ich vzájomné spolunažívanie. Dá sa na to všetko jednoducho zabudnúť a začať odznova? Dvadsať rokov po strašnom rwandskom vraždení sa Jean Hatzfeld vracia na miesta teroru. Pýta sa a rovnako pozorne počúva obe strany – tých, ktorí držali rukoväte mačiet i tých, ktorých sa dotýkali ich čepele. Rwanda je len jednou z možností, na ktorej sa môžeme pokúsiť pochopiť fungovanie sveta, ktorý si prešiel nevysloviteľnými ukrutnosťami. Život ide ďalej – je to len odporná fráza, no žiaľ, hlboko pravdivá.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Absynt
Originální název:

La stratégie des antilopes , 2007


více info...

Přidat komentář

amaenium
02.05.2021 5 z 5

Stratégia antilop je třetí knihou Jeana Hatzfelda věnující se genocidě v Rwandě, která se stala v roce 1994.
Autor v knize zkoumá událost ze dvou úhlů - zpovídá vězně, patřící k etnické skupině Hutů, jenž v močálech s mačetami zabíjeli tisíce Tutsiů. Píše tu o jejich výpovědích, o přiznání či popření viny a o znovu setkávání se s oběťmi, když je pak stát propustil z vězení, aby mohli pracovat a obdělávat pole.
Na druhé straně tu pak čteme výpovědi obětí, lidí, co se vrátili z močálů, kde se museli skrývat a nevěděli, zda se i večer setkají se svými příbuznými a také jaké to je, potkat se na ulici s člověkem, jenž zavraždil vaše známé.
Kniha je velmi silným reportážním dílem, kde se dočtete o nespravedlivosti, zoufalství, ztrátě i znovunalezení naděje a o tom, co všechno je schopen provést člověk na člověku.
Cením si absyntovek, díky ním se mohu dozvědět mnoho o historii i lidech samotných, rozšiřují obzory.
Knihu jsem četla poměrně dlouho, musela jsem si čtení dávkovat.

Karcoolka2210
10.03.2021 5 z 5

"Keď Satan rozdeľoval medzi ľudí sedem hlavných hriechov, Afričan si zvolil obžerstvo a hnev. Neviem, či si ich vybral ako prvý alebo ako posledný. Neviem ani to, čo si pre seba uchmatli belosi alebo Aziati, pretože som ešte po svete nechodila. Ale viem, že tá voľba nás bude ťažiť naveky. Žiadostivosť roznecuje v Afrike viac svárov a vojen ako sucho či nevedomosť. A v celom tom hluku dokázala na tisícke našich vrchov rozsiať genocídu."

Takto sa začína kniha tohto autora, ako som sa dozvedela, už tretia v poradí, v ktorej sa venuje genocíde v Rwande. Vracia sa na tie isté miesta, k tým istým ľuďom a píše o tom, ako sa im darí, ako vnímajú svoju minulosť, ako sa vysporiadali so svojími "zážitkami" z roku 1994. Autor dáva priestor vyjadriť sa obom stranám a je to naozaj neľahké čítanie. Ak sa mi podarí dostať k predchádzajúcim dvom knihám, tak si ich určite prečítam. A čo sa týka Absyntu, tak ďalšia skvelá kniha. Odporúčam.


Štítky knihy

genocida Rwanda

Autorovy knížky

Jean Hatzfeld
francouzská, 1949
2017  93%Stratégia antilop

Kniha Stratégia antilop je v

Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst26x
Chci si koupit11x