Strašáci

Strašáci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463087/bmid_strasaci-WJc-463087.jpg 4 28 9

Elliottovi je 9 let. Ve svém věku ještě věří na strašidla a příšery. Jak by také ne, když je svědkem vraždy svých rodičů právě jednou takovou? Ukrývající se pod postelí, velmi dobře ví, že musí z domu utéct před nebezpečím, hrůzou a krutou realitou. Po čas nadcházející noci však nebude na útěku sám. Jeho nářek a prosby vyslyší nejstarší strašidlo, které do té doby žilo v temných zákoutích chlapcova šatníku.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Zanir
Originální název:

Livre , 2017


více info...

Přidat komentář

Disease
12.06.2023 5 z 5

Přestože nejsem cílovka, dost mě to pohltilo. Parádní kresba i příběh.

Covenant
20.03.2023 4 z 5

Náhodička tomu dala, abych si prolistoval tento komiks. Po přečtení musím říct, že velmi povedený. Co se týče scénáře, připomíná mi stylem a vlastně i postavami Gaimana. Takové zhmotněné emoce. Ilustrace jsou ještě o stupeň výše. I když jsem během čtení tušil, kam se děj bude ubírat, netušil jsem všechno. A ten úplný konec mě pak dostal a zůstal jsem u něj o chvíli déle, než bylo třeba.


fvalek
04.03.2022 5 z 5

Vážně povedený krásný příběh o tom, že ne každý musí jít ve stopách své předurčené role. Je to moc hezky hluboké, a přestože částečně i dost brutální, tak je celý ůříběh pojatý přátelsky a vřele. Autor pracuje moc dobře nejen se světem strašidel, ale i s postavami a jejich vývojem, kdy hlavně Elliott začíná opravdu jako vyděšené dítě, které se Smrťáka bojí a zároveň ho nenávidí, ale postupně k sobě oba hledají pouto, které nebylo samozřejmé.

Smrťák reprezentující rasu prastarých se zdá jako archetyp něčeho, ale vlastně je trošku klišé, že jde přesně naopak proti tomu. S tím se asi nedá nic moc dělat. Naopak Elliott je docela nestálá postava, která nedělá úplně přesně to, co by od ní člověk čekal, a nedělá ani opak toho, co by čekal, takže v tomhle je dost dobře vymyšlený. Společně jako duo pak fungují takovým zvláštním způsobem, který mi připomíná některé filmy, ale nedokážu to přesně definovat. Záporáci tohohle komiksu jsou asi dost klasičtí a jsou zajímavým spektrem strachů a různého typu strašení. Líbí se mi, jak funguje jejich svět, od malých nočních můr až po velké hierarchizované společenství strašidel a démonů.

Celý příběh je pak klasická cesta dvou nečekaných spojenců, kteří zjistí, že se nestačí dostat do bezpečí, ale že musí změnit stávající řád světa. Ale zase proč ne, ne všechno musí být originální a nečekané a příběhy tohohle typu mají své kouzlo.

Arkagas
25.09.2021 4 z 5

Skvělý hororový příběh, který je určen starším čtenářům - rozhodně se nejedná o knihu pro děti. Strašidla jsou tu spíš dost hnusná hororová monstra, která vraždí lidi a sílu jim dodávají tzv.sestřičky, kterými se živí. Když Elliotovi jedno z monster zabije rodiče (dost nehezky palicí), objeví se v jeho životě prastarý, ten, o kterém si všichni ostatní myslí, že už byl zničen. A jejich společná cesta začíná.
Tahle kniha je záležitost tak na 1-1,5 hodinky, neobsahuje moc textu, za to je ale skvěle atmosférická s dokonalou kresbou. Můžu jen doporučit.

Roseblood
22.05.2021 5 z 5

Úžasná záležitost. Tohle jsem četla jedním dechem, je to bomba. Strašně moc mě to bavilo, opravdu tolik, že mám takovou chuť pustit se do komiksu ještě jednou od začátku.
Nenacházím dostatečná slova nadšení, protože tohle je tak fantastický, jak jen může být.
Výborný příběh, okamžitě jsem si zamilovala ústřední postavy, kterým jsem celou dobu fandila. Na konci jsem řvala jak želva.

Tohle je nefalšovaná městská hororová fantasy, která obsahuje neskutečně zajímavé postavy. Kde klaďas/zachránce není vůbec typický ale záporáci jsou teda echt fujtajbloví.

Ještě bych s nimi v příběhu chtěla být, chtěla bych delší konec, některé scény prodloužené ale přesto jsem opravdu šťastná že jsem si tenhle komiks mohla tak užít.

Kresba mě dostávala do kolen, je bezvadná.

Takže shrnuto a podtrženo milionkrát DOPORUČUJU, nebudete litovat. Je to skvost

Hodnocení: 5*/5

Denny456
12.05.2021 4 z 5

Kresba je super. Zajímavé dělení stránek. Příběh je jednodušší,a le dobře pojatý. Rozhodně to není knížka pro malé děti.

trudoš
21.02.2021 4 z 5

Zpočátku jsem byl lehce nejistý v žánrovém rozhraní, lépe řečeno, jaké věkové kategorii je komiks určen. Tváří se to jako hrůzostrašné čtení pro děti, avšak v rámci vyvraždění šťastné rodinky hned z kraje příběhu bych knihu k večernímu předčítání asi nezvolil. Jak ale pomalu zápletka krystalizuje, začíná být čím dál, tím jasnější, že Strašáci budou spíš pro starší publikum a jako takoví fungují skvěle, včetně závěrečné pointy. Dějová osa je přitom jednoduchá, připomínající tolikrát ohranou klasiku o stárnoucím válečníkovi, jenž chrání malého nevinného človíčka. A přestože Mathieu Salvia nepřináší k tématu nic nového, jen to celé okořenil motivem à la Američtí bohové Neila Gaimana, šlape mu výsledný produkt na jedničku, což ještě podtrhuje stylizovaná kresba pana Djeta.
Třebaže celkový rozsah vyprávění je nějakých sto padesát stran (což na komiks není málo) jedná se spíš o atmosférickou jednohubku, než plnohodnotný hlavní chod. Ovšem vychutnal jsem si ji do posledního písmenka i obrázku.

GoodGames
01.02.2021 4 z 5

Strašáci sú vydareným hororovým komiksom. Príbeh je o malom chlapcovi, ktorý je svedkom toho, ako mu zabijú rodičov a zabijak chce chytiť aj jeho. Na pomoc mu však príde príšera, ktorá žila roky nepozorovane u nich doma. Ak máte chuť na napínavý temný príbeh s peknou kresbou, Strašáci sú správna voľba.

Norri
21.01.2021 4 z 5

Strašáci jsou zajímavý komiks. Zpracovává poměrně běžná témata nevšedním způsobem. Směr vyprávění je docela brzo jasný, ale cesta je klikatá a vy nevíte, co bude za další zatáčkou, natož na konci cesty. Pěkná je i kresba, která dobře pracuje s prostorem a má zajímavé barvy. Je v ní znát určitá inspirace mangou, ale našly by se v ní i jiné vlivy. Jedinou výtku budu směřovat na nepřehlednost kresby v soubojích. Jinak tomu není moc co vytknout. Povedená kniha!

Autorovy knížky

Mathieu Salvia
francouzská, 1982
2021  86%Strašáci