Strach a bída Třetí říše

Strach a bída Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58709/strach-a-bida-treti--58709.jpg 5 12 4

Volně řazené scény ze všedního života nacistického Německa.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Furcht und Elend des Dritten Reiches , 1937


více info...

Přidat komentář

Isew
06.02.2021 4 z 5

Uff. Strach a bída Třetí říše (1937) i Zadržitelný vzestup Artura Uie (1947) jsou naprosto brilantní popisy každodennosti nacistického Německa. Všudypřítomný strach. Úplně mě mrazilo z některých částí, u kterých lze nalézt paralely se současností. Matka dostává od SA 5 marek od vůdce a ve své naivitě si povzdychne, že je teď vše dražší a ví to, protože si její dcera píše výdaje, mě nepříjemně mrazilo. I dnes jsme svědky zdražování a na druhé straně kupování si důchodců trestně stíhaným podvodníkem, toho času premiérem této země. Další paralelu lze nalézt u příběhu ze soudního dvora. Soudce neví, jak má soudit, protože neví, co se od něj očekává. Chce soudit tak, jak mu nařídí. I u nás není justice v nejlepší kondici. Jak jinak si lze vysvětlit, že evidentní dotační podvody nejsou vyšetřovány, jsou odsouvány a největší dotační podvodník v této zemi vládne?
Od dětí často slyším, proč se mají učit něco tak zbytečného, jako je dějepis. Protože lidé jsou pořád stejní a to, co se děje se neustále opakuje. Kdo nezná minulost, nezná budoucnost a kvůli tomu nerozpozná, že některé události, které se staly v minulosti a neměly zrovna pozitivní následky, se mohou nápadně podobat realitě, ve které žije.

JulianaH.
31.01.2019 4 z 5

Mozaika reportážních scénických fragmentů, které na sebe nenavazují a mají různou délku.
Přibližuje nám každodennost nacistického Německa, jak ji viděl komunista. Hrdiny (i těmi zápornými) scén bývají antinacisté nebo obyčejní lidé, kterým jde víc o život než o ideje. Ač se totiž objevují i nacisté, vypravěč se na ně nesoustředí, nesleduje jejich mentální pochody. Leitmotiv tvoří právě titulní dvě slova: Furcht und Elend, strach a bída.
Scény uvádí píseň (v českém vydání je přeložil - podle mého nepříliš zdařile - Ludvík Kundera) a chrčící tank na tažení Evropou. Tím je kousek typicky brechtovský. Stejně jako tím, že ho autor pojal naturalisticky, přímo veristicky. Brecht vyniká v nápodobě každodenního jazyka, takže se mu daří působit naprosto uvěřitelně; máte pocit, že se dialogy odehrávají před vámi na ulici.
Některé scény mají pointu, která vás zamrazí. Tu a tam se vyskytne působivý aforismus, například: „Charakter je jako rukavice. Je-li dobrý, vydrží dlouho, ale žádný nevydrží věčně." (cituji zpaměti, ale snad přesně)
V každém případě je to však dílo propagandistické - má ukázat zahraničí, jak se v Německu a Rakousku žije nebohým bolševikům.
Plus dávám za četné reálie, například Winterhilfe (nacistickou charitu), Braunhaus (ústředí Hitlerjugend), procesy s církví, cestovku Kraft durch Freude atd.


eviku19
07.02.2014 5 z 5

Ludia by sa mali učiť na chybách minulosti a nezabúdať na ňu.Podľa mňa na všetky časove roviny je potrebné dívať sa z viacerých uhlov.Brecht ponúka aj iný pohľad a to je to vzácnejšie...

Claire
17.03.2012 5 z 5

Musím říci, že toto dílo je úžasné. Ač se jedná o divadelní hru, ve které je 24 krátkých scén, dohromady tato kniha má své kouzlo. Opravdu až po přečtení všech příběhů nad tím člověk přemýšlí hlouběji a odhalí se mu co vlastně strach a bída dokáží udělat.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Bertolt Brecht
německá, 1898 - 1956
2009  69%Matka Kuráž a její děti
2012  75%Žebrácká opera
1935  75%Třígrošový román
1958  93%Strach a bída Třetí říše
2010  84%Život Galileiho