Stíny noci

Stíny noci https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27264/bmid_stiny-noci-1bL-27264.jpg 4 17 3

Kolik různých poloh může mít láska mezi mužem a ženou v podání autora sci-fi? Kolik zvláštních příběhů je možné stále ještě na toto klasické téma napsat? Robert Silverberg, jeden z největších spisovatelů science fiction, dokazuje, že jeho fantazie je takřka bezbřehá. Jeho hrdinové umírají, aby mohli milovat a milují, aby mohli zemřít. Silverberg nám představuje lásku dalekých světů i vzdálené budoucnosti, lásku sobeckou i sebezničující, lásku věčnou i pomíjející. Hrdinové jeho příběhů jsou lidé chybující a ne vždy dojdou k cíli. Ale tak to již v životě bývá. Dnes i za tisíc let. Povídky: - Víme, kdo jsme (We Know Who We Are) - Narozen s mrtvými (Born with the Death) - Amanda a mimozemšťan (Amanda and Alien) - Plout do Cařihradu (Sailing to Byzantium)... celý text

Přidat komentář

Richie1
06.02.2024 3 z 5

Přečteno na dovolené u moře a musím říci, že mě to až tolik nechytlo. Autorův styl mi neseděl, nedokázal mě dostatečně zaujmout. Asi nejvíce se mi líbila úvodní povídka Víme, kdo jsme - ta touha po poznání, která může být až sebezničující. A pak ještě Amanda a mimozemšťan, byť to byl příběh poněkud krutý. Autor ale asi nebude mým oblíbeným vyhledávaným spisovatelem. 55%

jaroiva
27.11.2021 3 z 5

Postupně čtu povídkovou sbírku To nejlepší ze Silverberga, a tak jsem narazila na dvě povídky z této sbírky. A když už... tak jsem si dočetla ty další dvě.
A - alespoň pokud jde o výběr do Toho nejlepšího, tak z této knihy jsou vybrané ty správné dvě. Ty druhé dvě - kratší - jsou tak nějak ... prostě kratší, autor tam nestihne rozehrát svou spisovatelskou bravuru. "Víme, kdo jsme" mě nějak vůbec nezaujalo a "Amanda a mimozemšťan" pobavila, ale byla prostě příliš krátká na to, aby dokázala v závěru ještě překvapit.
Takže bych řekla, že fanoušek Silverberga může tuto knihu s čistým svědomím vynechat, protože ty podstatné povídky najde i v jiných sbírkách.


ludek.n
28.11.2018 3 z 5

Stíny noci přinášejí čtyři sci-fi povídky o různých podobách lásky. Ať už je to jednodenní vášnivé poblouznění v přetechnizované budoucnosti (Víme, kdo jsme), manželský vztah, který ani smrt jednoho z partnerů nedokáže zničit a rozbít (Narozen s mrtvými), flirt na nudný víkend (Amanda a mimozemšťan) či složité vzájemné spolužití mezi lidmi s různou délkou života (Plout do Cařihradu), vždy je to napsáno jednoduchou a velice přístupnou formou. Robert Silverberg je navíc autor, který má dar psát o vážných problémech s nadhledem a nadsázkou, stejně jako se se vší vážností a odpovědností zabývá humornými tématy. Kontrast takovéhoto přístupu vynikne tím více, čím je text delší a propracovanější. Proto také krátké skeče a lingvistické hříčky nemohou představit Silverbergovo portfolio tak, jako jeho delší povídky, představované tady dvojicí „Narozen s mrtvými“ a „Plout do Cařihradu“. Koneckonců právě tyto dvě posledně zmíněné povídky získaly prestižní ocenění Nebula, respektive nominaci na Huga. Bohužel já osobně jsem z nich zase až tolik unesen nebyl, a přestože mám Silverberga jako romanopisce hodně rád, coby autor povídek mě nepřesvědčil.