Stíny nad Pecan Hollow

Stíny nad Pecan Hollow https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511471/bmid_stiny-nad-pecan-hollow-dwB-511471.jpg 4 61 21

Psal se rok 1970, když třináctiletou Kit Walkerovou unesl druhořadý zlodějíček Manny Romero. Kit, toužící po rodině a bezpečí, jež nikdy nepoznala, se jím nechává rozmazlovat a postupně zlákat jako jeho partnerka na zločinecké dráze. Zanedlouho se oba nechvalně proslaví řadou přepadení benzínových pump Texaco po celém Texasu jako takzvaná „Texacká dvojka“. Ale když se Mannyho otcovský přístup změní v něco temnějšího a násilnějšího, musí Kit přehodnotit jejich vztah a Mannyho při nepovedeném přepadení opustí. Během třinácti let po svém útěku si vybuduje nový život pro sebe a svou dcerku mezi pekanovými stromy a rozbahněnými potoky v městečku Pecan Hollow. Náhle se však na jejím prahu objeví „nový“ Manny, čerstvě propuštěný z vězení. Hluboké a zvrácené pouto, které ji k němu váže, ji přinutí pustit ho dál. Její svět se tím okamžikem změní a Kit je přinucena zúčtovat se stíny ze své minulosti. Drsný, pronikavý a zároveň nečekaně něžný román Stíny nad Pecan Hollow je znepokojivě intimním a vzácně originálním debutem o složitosti lásky – romantické i mateřské – a o poutech, jež nás utvářejí.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

Shadows of Pecan Hollow , 2022


více info...

Přidat komentář

JanaŠamšová
23.04.2024 4 z 5

"Myslím, že přijímáme to zlé spolu s dobrým, protože nikdo ve skutečnosti nechce být sám. Lidé potřebují jiné lidi. Tak to prostě je."
Zničující lásce ani temné mi úzkosti neutečeš!
Psal se rok 1970 a třináctiletou holku na útěku usnesl druhořadý zlodějíček Manny. Kit toužila po lásce a rodině. A tak se z nich stane tzv. "Texaská dvojka". Kit vidí, že Mannyho otcovský přístup se mění a tak se rozhodne ho opustit.
Po 14 letech, kdy Kit žije relativně v klidu v domku mezi pekanovými stromy, se u jejich dveří objeví čerstvě propuštěný z vězení. Život Kit i její dcery Charlie se v mžiku mění a ona se rozhodne zúčtovat se stíny minulosti.
Jako upoutávku na knihu jsem četla, že je pro čtenáře a milovníky příběhu Blízko obzoru a proto jsem o její přečtení moc stála.
No, recenze se mi píše velmi těžko, protože se mi kniha chvílemi nečetla úplně lehce. Ale zážitek to byl.
Část druhá, kdy prožívá Kit život jako divokou jízdu, ale zároveň je zmanipulovaná mě bavila, ale třetí byla lepší. Možná kvůli podivnému vztahu s dcerou Charlie a relativně usedlému životu, který se změnil návratem Mannyho z vězení.
Jde opravdu přetrhat všechna pouta a smazat minulost?

Dela111
01.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Román Stíny nad Pecan Hollow vypráví příběh Kit, mladé ženy s níž se život nepáral. V dětství nepoznala lásku rodičů ani pocit bezpečí, naopak o ni nikdo nestál, na pěstouny také neměla zrovna štěstí, ale ten největší kopec smůly na ni čekal v podobě Mannyho, na první pohled sympaťáka, ve skutečnosti však bezcharakterního zlodějíčka. Když od něj Kit uteče k jediné příbuzné do malého městečka, nedokáže kvůli hromadě tajemství, které s sebou vláčí, do uzavřené komunity zapadnout. Příběh graduje od chvíle, kdy ji Manny po deseti letech vyhledá.
Slovo "stíny" v názvu knihy je trefné, hlavní hrdinku provází životem stále - smutné dětství, zničující láska, toxický vztah, neznámý původ, který způsobuje pocity vykořenění, samotu, uzavřenost, neschopnost komunikace a nedůvěru k lidem. Navzdory všemu se Kit nevzdává, utíká před minulostí a snaží se překonat tu hromadu překážek.
Tento místy až drsný příběh mě hodně zaujal. Není napsaný dokonale, někde bych přidala pár vysvětlujících stran a závěr mě také zrovna nenadchnul, ale celkově patří mezi ty napínavé životní příběhy, jaké čtu ráda.
Silnější 4* a doporučení.


TerkinKnižnySve
31.03.2024 3 z 5

Caroline Frostová - Stíny nad Pecan Hollow


Počet strán: 447
Vydavateľstvo: @nakladatelstvijota
Žáner: #roman #thriller

Na túto kniha sa mi bude ťažko písať recenzia.

Ťažko sa toto dielo čítalo, bolo písané štýlom, ktorý az tak moc nemusím a keby nebola kniha v rámci spoločného čítania asi ju odložím.

No napriek tomu všetkému na nej bolo niečo čo ma poháňala aby som vedela ako sa Kit vyhrabe, čo všetko ju v živote ešte stretne a ako sa s tým vysporiadá.

Život siroty, ktorú si osvoji zlodej a pručí ju svojmu remeslu, ako sa doňho bezhlavo zamiluje a ako on ňou začína byť posadnutý.

Zlom, ktorý ju donúti urobiť ťažké rozhodnutie, vďaka ktorému získa slobodu, nádej, ktorú jej prinesie a o ktorú opäť pride.

A potom opäť ďalší zlom, ktorý ju donúti postaviť sa svojmu životu čelom a urobiť konečné rozhodnutie.

Takže ďakujem dievčatá za #spolocnecitanie a teším sa na ďalšie

@_vendea_
Jana Pumprdlik Zouharová
Lucie Reková Vlčková
@denisinsvet_denicek
Jana Šamšová
Evženie Pavelová

Kniha č. 76/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihy2 #carolinefrost #stinynadpecanhollow

Obsah:

#útek #rodičovskáláska #zvrátenosť #prepadnutie #únosdieťaťa #láska #zlodeji

Psal se rok 1970, když třináctiletou Kit Walkerovou unesl druhořadý zlodějíček Manny Romero. Kit, toužící po rodině a bezpečí, jež nikdy nepoznala, se jím nechává rozmazlovat a postupně zlákat jako jeho partnerka na zločinecké dráze. Zanedlouho se oba nechvalně proslaví řadou přepadení benzínových pump Texaco po celém Texasu jako takzvaná „Texacká dvojka“. Ale když se Mannyho otcovský přístup změní v něco temnějšího a násilnějšího, musí Kit přehodnotit jejich vztah a Mannyho při nepovedeném přepadení opustí. Během třinácti let po svém útěku si vybuduje nový život pro sebe a svou dcerku mezi pekanovými stromy a rozbahněnými potoky v městečku Pecan Hollow. Náhle se však na jejím prahu objeví „nový“ Manny, čerstvě propuštěný z vězení. Hluboké a zvrácené pouto, které ji k němu váže, ji přinutí pustit ho dál. Její svět se tím okamžikem změní a Kit je přinucena zúčtovat se stíny ze své minulosti.

kikikrat
25.03.2024 5 z 5

Tahle kniha mě zasáhla jako šíp. Nedokážu ani vypovědět kolik emocí ve mně vyvolala. Ach Kit, já za tebe i dýchala. Ta kniha je tak skvěle napsaná. Spisovatelka je terapeutkou a je to opravdu znát protože každá postava je tak skvěle vykreslená a vy máte pocit, že ji doopravdy znáte. Kit tady poznávate jako velice mladou a zraněnou a postupně se jí snažíte poznat a pochopit. Někdy je to těžké a vy si řikate ale no tak holka to nemyslíš vážně. No a pak je tu Manny a věřte mi nebude člověka, kterého budete víc nenávidět. Budete cítit bezmoc a zlost a lítost a bude se vám zdát, že není konce. A samotný konec vás utvrdí v tom, že celej život Kit byl špatně a budete doufat, že už snad bude lépe. Nečekejte žádnou romantiku, čekejte složitý život dvou lidí, kteří se neměli potkat. Také upozorňuji, že jsou tu popisována různá zranění, toxicita, závisloti a jiné.

luciella10
10.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Mám pocit, že jsem četla asi jinou knihu, než jak vypadá podle hodnocení ostatních. Čekala jsem trošku nové "Kde zpívají raci", ale nekonalo se. Musím říct, že tak toxickou a zvláštní knihu jsem dlouho nečetla. Pokřivené vztahy, pokřivené osobonosti, s žádnou z hlavních postav nešlo sympatizovat a šlo jen litovat okolí. Autorka se zvláštní zálibou rozepisuje v detailech různých tělesných projevů. Popisy strupů, krvácení atd. A divná surovost s jako popisuje zabíjení zvířat mě rozhodně nepřesvědčila o tom, že je takto kniha "ok". Přišlo mi to jako snaha být za každou cenu zvrácený, divný, krutý a za hranou. A pak zvláštní "happy" end a všichni dobrý.

Arwen777
09.03.2024 4 z 5

Čtu zdejší nadšené komentáře a musím se přiznat, že až takové nadšení nesdílím. Kniha se četla dobře, to nepopírám. Obsahuje těžká témata jako je manipulace, ovládání, zvrácená podoba lásky, pronásledování, vykořenění a chybějící rodinné vazby a kořeny, rodičovskou a mileneckou lásku.
Ale mě až tolik za srdce nechytila, považuji ji spíše za lepší průměr. Možná to je tématem, které není mé oblíbené, šla jsem do knihy, aniž bych věděla, co mě čeká. Většinou nečtu anotace, a tady jsem rozhodně udělala dobře, protože tato obsahuje minimálně půlku děje...
Čtení nelituji, ale ke knize se určitě nevrátím.
Obálka je opravdu krásná.

petrarka72
31.12.2023 4 z 5

Poslední kniha roku 2023 - a potěšila: trojlístek Kit, Manny a Charlie pojí přesně ten typ toxické chemie, který z příběhu dělá drsné a zábavné čtení. Navíc téma (ne)důvěry vůči bližním, pout, jichž se pokoušíme zbavit nebo se jim vyhnout, i když by nám prospěly a pro existenci jsou vlastně nezbytné, a vazby mezi matkami a dcerami je důležité. A všimněte si, že jsem ani jednou nepoužila slovo "láska"...

broskev28
25.12.2023 4 z 5

Stíny nad Pecan Hollow jsou prvotinou autorky, ale mně to vůbec tak nepřipadalo – příběh je napsaný (a zřejmě i přeložený) velmi čtivě a zajímavě. Pro mě je to pomyslný další kamínek v mozaice amerického systému pěstounství – zřejmě není náhoda, že v tolika knižních i filmových příbězích je role pěstounů vysloveně záporná.
Katherine proto držíme palce, ale lidské a sympatické jsou i další postavy: nejen Eleanor (což je vcelku pochopitelné a logické), ale pro mě trochu překvapivě taky Red a Sugar. Jen ten samotný závěr knihy se mi trochu nepozdával, i když chápu, že si Kit i Charlie zasloužily svůj díl štěstí. A věřím, že čtenářky v naší knihovně nebudou zklamané.
P.S. Název i místo samotné mě donutily vyhledat si více údajů o stromech, na nichž rostou pekanové ořechy; i tohle je plus pro knihu.

„Kitiným majákem, který ji naváděl k lepším časům, byla myšlenka na Eleanor. A udělala dobře, že to světlo následovala. Tohle dítě bude potřebovat někoho jako je její teta – někoho, koho baví smažit lívance či vymýšlet jméno pro kuře. Možná ji potřebovala i Kit sama. Ale cena, kterou za to musí zaplatit, to, že uvízla se všemi těmi lidmi na jednom místě, byla zdrcující.“

lucie.svobodova
01.12.2023 4 z 5

Psal se rok 1970, když třináctiletou Kit Walkerovou unesl druhořadý zlodějíček Manny Romero. Kit, toužící po rodině a bezpečí, jež nikdy nepoznala, se jím nechává rozmazlovat a postupně zlákat jako jeho partnerka na zločinecké dráze. Zanedlouho se oba nechvalně proslaví řadou přepadení benzínových pump Texaco po celém Texasu jako takzvaná „Texacká dvojka“. Ale když se Mannyho otcovský přístup změní v něco temnějšího a násilnějšího, musí Kit přehodnotit jejich vztah a Mannyho při nepovedeném přepadení opustí. Během třinácti let po svém útěku si vybuduje nový život pro sebe a svou dcerku mezi pekanovými stromy a rozbahněnými potoky v městečku Pecan Hollow. Náhle se však na jejím prahu objeví „nový“ Manny, čerstvě propuštěný z vězení. Hluboké a zvrácené pouto, které ji k němu váže, ji přinutí pustit ho dál. Její svět se tím okamžikem změní a Kit je přinucena zúčtovat se stíny ze své minulosti. Drsný, pronikavý a zároveň nečekaně něžný román Stíny nad Pecan Hollow je znepokojivě intimním a vzácně originálním debutem o složitosti lásky – romantické i mateřské – a o poutech, jež nás utvářejí.


Nevím úplně co ke knížce dodat, abych nespoilerovala, jelikož anotace je velice obsáhlá.

Příběh je velice poutavý, objevují se zde těžká témata a takové knížky mám velice ráda. A tato je jednoduše neuvěřitelná a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Najdeme zde dvě dějové linky - minulost, kde Kit popisuje svoji cestu životem a přítomnost.
Minulost není vůbec jednoduchá to je nám vše asi jasné, ale do přítomnost?

Kit byla velice zajímavá osobnost, nikdy nepoznala mateřskou lásku a proto se na začátku tak upnula k Mannymu, který ji “nahrazoval otcovský přístup. Když se změnil, dokázala ho opustit a vrhla se po hlavě do nového života v Pecan Hollow, kde se snažila co nejlépe vychovávat dceru Charlie, se kterou mlátí puberta.
Vše tak nějak hezky plyne, dokud se po letech na prahu neobjevil “nový Manny, který chce zpět “co mu patří Je ale opravdu jiný?

Manny okouzlující tvářička nebo muž zahalený temnotou?

Celkově postavy zde byly skvěle vykresleny a při čtení máte pocit, že je postupně poznáváte a budujete si k nim určitý vztah - ať už pozitivní nebo negativní. Autorka umí úplně neuvěřitelně popsat pocity, emoce a myšlenky postav, opravdu jsem místy neměla slov.

Mám podobné pocity jako u knížky Blízko obzoru a to takové, že by si knížku měl přečíst každý, protože určitě každému “něco předá.

Musím tedy ještě upozornit, že se rozhodně nejedná o lehké čtení a rozhodně ve vás vyvolá silné emoce.

Laféeverte
30.10.2023 5 z 5

V téhle knize nejde ani tak o zápletku samotnou (i když je dost výživná sama o sobě), ale o sondu do duše jedné protivné, věčně vzteklé, samotářské ženské, matky samoživitelky, u které se nikdo nediví, když má její dcera (otec samozřejmě neznámý) problémy s chováním ve škole. Kitin příběh je jako z filmového plátna a přitom vlastně pracuje se základními potřebami, jako je touha někam patřit, být přijímán a milován. Je to také hodně o manipulaci a o tom, jak těžké je pod nánosem pocitů a očekávání rozpoznat skutečnost. A nejlepší na celém příběhu je, že při vší té drásavosti to jako celek není tragické ani bezvýchodné čtení.

boeink
22.10.2023 5 z 5

Kniha mě nalákala krásnou obálkou hned, když jsem ji poprvé viděla. Líbivý je i její název. Říkala jsem si, že příběh v ní ukrytý určitě bude stát za to.
Nespletla jsem se, stál za přečtení. Je ale poněkud temný a tíživý, o zvrácené lásce, slepé důvěře a touze, ale taky o síle mateřské lásky. Čtenáři nezbývá, než otáčet stránku za stránkou a držet Kit a její dceři pěsti..

libuse6749
20.10.2023

Toužila po lásce, po rodině, po bezpečí. Když třináctileté Kit vstoupil do života Manny, myslela že už je to ONO.
Na kolik ovlivnil její život se dozvíte po přečtení několika časových linek, které spojí celou její životní mozaiku do podoby, kdy konečně vše do sebe zapadne.

Tento román je drsný a něžný zároveň, všechny špatnosti balancují na hraně s naivní láskou, slepou důvěrou i strachem. Ale i obavou o rozpoznání opravdové lásky. A poznáním, že i láska se s odstupem let může změnit v nenávist.

Kit, ani její dcera, nejsou hrdinky, s kterými byste se ztotožňovali při čtení. Ale s přibývající stránkami pochopíte naprosto jejich chování a budete jim fandit v jejich boji.

Recenzi píši s odstupem, ale stále ve mně rezonuje ten příběh s originální tajemnou atmosférou s lidskými osudy odehrávající se pod stíny pekanových stromů.

zuzana2599
14.10.2023 5 z 5

Předně musím paní autorce pomyslně zatleskat, napsala úžasný knižní debut !!
Stíny nad Pecan Hollow je silný a nezapomenutelný román, jehož zdánlivě klidný děj směřuje do nečekaného i strhujícího závěru. Nádherně vykreslené postavy, procítěné, působí až realisticky. Kit je dívka bez rodiny, hladová, opuštěná a když potká zlodějíčka s krásně modrýma očima Mannyho, začíná jejich společná pouť. Tento román je něžný i tvrdý, je o ženské nezdolnosti, o komplikovanosti vztahů, o zranitelnosti.
Opět jsem prožila nevšední knižní zážitek, který ráda doporučím i vám !!

jadwiga
01.10.2023 5 z 5

Toto byla neskutečná emocionální jízda. Od prvních stránek cítíte velkou tíhu celého příběhu, která je ale svým způsobem až fascinující.

Autorka si pohrála výborně s charaktery hlavních postav, a také skvěle vystihla jejich vnitřní emoce. Během čtení jsem se vážně nenudila. Občas ve mě některé stránky příběhu rozčeřily tolik emocí, že jsem musela knihu na chvíli zavřít a nechat vše nějak uležet, a trochu si utřídit své myšlenky.

Pokud máte rádi psychologické knihy se zajímavě vystavěnými hlavními postavami a kriminální zápletkou, pusťte se do čtení. Vřele doporučuji.

Knižní střípky
26.09.2023 4 z 5

Nebylo to vůbec lehké čtení, místy to ve mně vyvolávalo silné emoce, mnohdy hodně rozporuplné, to že ani jedna z postav nebyla černá či bílá, těch odstínů měly v sobě spoustu, tomu všemu ještě více přidávalo na barvitosti a poutavosti.

Celá recenze v záložkách recenzí.

Kenan
03.07.2023 3 z 5

Nemůžu knize absolutně nic vytknout. Styl psaní, na to že je to prvotina, je bravurní. Vykreslení postav je popsáno do hloubky. Manny, muž s krásnou tváří, ale přitom s ďáblem v těle a Kit, nejdřív dítě podvolující se drsnému Mannymu, toužící po matce a hledající nějaké ukotvení a nakonec její mateřská láska přesahující všechno. A přesto mně to nebavilo číst, tak jak jsem si myslela, že bude.

Megynka
17.06.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si velice zamilovala již při přečtení jejího názvu a prostě ji musela mít. Název je tak neuvěřitelně nádherný a tajemný, že jsem věděla, že si určitě zamiluji i samotný příběh ...
.
... a jaký vlastně je? Zajímavý, temný, laskavý i zničující. Zdá se obyčejný a přitom tak originální a dá vám nahlédnout do mnoha pocitů a chvil, které byste možná udělali jinak - a možná také ne.
.
Postavy Kit, Mannyho a jejich dcery Charlie jsou velice pěkně vykresleny a i přes to, o čem kniha vlastně je, mi přišla svým způsobem klidná a smířlivá. Prostě úplně jiná, než by člověk asi čekal. Úplně si představíte ten venkov, tam někde v dálce, pod stromy s pekanovými ořechy...
.
Ne všechny pasáže mě bavily, a tak dávám o jednu hvězdičku méně, ale věřím, že vás to neodradí. Nejlépe se mi četla přítomnost, kde už byl i příběh Charlie.

katasokolov
30.05.2023 5 z 5

5/5*


Zatracená nádhera. Tenhle příběh má úplně všechno! A ta krásná próza a stylistika!

Nakladatelství Jota nám před pár lety nadělilo Kde zpívají raci a letos Stíny nad Pecan Hollow. Obě knihy stmeluje příběh jedné malé opuštěné holčičky a nezájem i pasivita okolí.

Postava Kit mi neskutečně přirostla k srdci. Její odhodlání a vnitřní síla byly dechberoucí.
Naprosto skvostně autorka vykreslila i egoistického, ale přesto okouzlujícího Mannyho. Příběh má dvě roviny - minulost a současnost, jež jsou v tomto případě skvěle vybalancované a čtenář nemá potřebu si vybírat, která linka je ta nej, jelikož jsou jimi obě.

Tenhle příběh ve stylu Bonnie & Clyde vás rozhodně chytne za srdce a já ho vřele a mocně doporučuji. Pokud hledáte knihu podobnou Kde zpívají raci, vězte, že je to tato (a ne ty nesmysly o paralele s Papírovým palácem, které na internetu jednu dobu hojně kolovaly).

Autorka má neuvěřitelný cit pro vykreslení pocitů a myšlenkových pochodů svých postav. Jsem unesena a o to víc, že se jedná o její první román. Konec je překrásný a ukazuje sílu mateřského citu, přestože se dotyčná mohla domnívat, že jí tento nebyl dán do vínku.


Citace z knihy:

Máš v sobě divokost. Ne tu zoufalou plytkost jako většina lidí. Jsi silná, Kit. Jsi nebojácná. Můžeš dělat věci, který jiní nedokážou.

Knihomolka97
25.05.2023 5 z 5

Ach, jak mi došla slova. Tohle bylo něco! V knize máme dvě dějové linky - minulost, kde prožíváme s Kit její divokou jízdu životem během několika let a pak současnost.
Postavy jsou vykresleny velice dobře.
Kit, která nepoznala mateřskou lásku a snaží se dceru Charlie vychovávat podle svého nejlepšího přesvědčení. Je tvrdá, málokdy se usmívá a skoro nikoho k sobě nepustí.
Charlie je zkrátka puberťačka, která se hledá a s mámou se odcizuje.
Manny, který za hezkou tvářičkou a příjemným vystupováním v sobě ukrývá cosi temného. Snaží se ale změnit a být lepší.
Obyvatelé Pecan Hollow, kteří považují Kit s Charlie za podivínky a pomluvy jsou na denním pořádku.
Vztah mezi Kit a Mannym byl tak nezdravý, plný hádek, bolesti a divokého sexu. Mezi nimi byl samozřejmě i velký věkový rozdíl.
Upřímně jsem nedokázala odhadnout, jakým směrem bude příběh v současnosti směřovat. Opravdu je Manny jiný nebo ne?
Řeknu vám, že poslední třetina byla opravdu strhující!

Mojepočteníčko
08.05.2023 4 z 5

Co byla láska, když nebyla divoká a matoucí, když jste nebyli jejím otrokem?

Moje milovaná Kit, ještě nikdy se mi do srdce nepropracovával tak dlouho jako ty. Sledovala jsem tvoji pouť od chvíle, kdy ti bylo pouhých třináct let a rozhodla ses vzít osud do vlastních rukou.

Tvoji osobnost utvářela spousta věcí. Tou nejvýznamnější z nich byla nejspíš absence mateřské lásky, kterou jsi vlastně nikdy nepoznala. A pak se objevil okouzlující Manny, který ti, pod závojem vlastní prohnanosti, dokázal jednu z variant rodičovské lásky nabídnout. Přimkla ses k němu celou svou bytostí. To byla chvíle, kdy jsem se o Tebe začala poprvé pořádně bát.

Bojovala jsi do poslední chvíle a já jsem na Tebe neskutečně pyšná. Ještě pořád máš před sebou hodně dlouhou cestu, ale věřím, že všechno, co Tě na ní čeká, zvládneš překonat. Odteď už můžeš nechat dveře do minulosti nadobro zavřené

Ruce nad klávesnicí se najednou zastavily. Snažím se slovy vystihnout, jak moc je ten příběh dobrý, proč a co ve mně vyvolal. Ale nejde mi to. Hrozně se mi nechce používat takový ty dobře známý, okřídlený věty. A tak vám povím jen to, abyste si ho přečetli. Má skvělou atmosféru, objevují se v něm závažnější témata, dokáže vás naladit na jednotlivé postavy a skutečně ho stránku po stránce prožijete.

Autorovy knížky

2023  82%Stíny nad Pecan Hollow

Kniha Stíny nad Pecan Hollow je v

Právě čtených5x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst135x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x