Stíny jara a jiné povídky

Stíny jara a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72543/bmid_stiny-jara-a-jine-povidky-wqe-72543.jpg 4 26 5

Rozsáhlý výbor z autorových povídek provede čtenáře postupnými prměnami umělcova osobitého vnímání světa a chápání lidského života.

Přidat komentář

DeepSea21
16.08.2020 4 z 5

Dobré povídky.Hezky se četly.

Hotovson
27.06.2019 4 z 5

Moc pěknej výběr povídek a vcelku mi to i nalákalo, abych si někdy v budoucnu od Lawrence přečet i další povídky a romány.


Vlastula
25.09.2013 5 z 5

Po shlédnutí filmu Duha v televizi jsem si vypůjčila Stíny jara, jako jedinou knížku od Lawrence v naší vesnické knihovně. Velice příemně mě tyto povídky překvapily a určitě je doporučuji i ostatním k přečtení.

jardadr
09.04.2013 5 z 5

Průřez autorovou povídkovou tvorbou, zachycují všechny podstatné milníky v jeho tvorbě. Tento soubor, nebo lépe autorský medailón vyjít dnes, by jistě byl jednou z literárních událostí roku. Opravdu povedená kniha, navíc doplněná rozsáhlou studií o D. H. Lawrenci. Kdyby to takhle bývalo častěji.
Z Lawrencových povídek dýchá pocit nevyhnutelnosti. Jsou síly, které vládnou našim životům a my jim nemůžeme uniknout. Jsou to hlavně proti sobě stojící axiomy, provázející nás celým životem; láska, touha (vášeň) - smrt, strach (bolest). Nicméně Lawrence věří také v naději. Teprve po přečtení poslední povídky Slunce, jsem pochopil jak to Lawrence myslel v závěru své eseje Apokalypsa. Celé jeho dílo tvoří kompaktní filozofický systém, nikdy neodbočil, nevyvracel se, nezměnil názor. A to byla jedna z jeho hlavních zásad - nezradit sám sebe, neponížit se.
Vše je psané krásným, čtivým jazykem a zvlášť popisy přírody patří v celé knize k tomu nejhezčímu.

mončičáček
13.07.2012 4 z 5

K téhle knížce mě přivedly přednášky pana profeora Hilského, který považuje D.H. Lawrence za jednoho z nejlepších povídkářů anglické literatury...Po přečtení Stínů jara s tímhle tvrzením naprosto souhlasím, moc mě potěšil také podrobný rozbor autorova života, díla a jeho filozofie v závěru knihy..Doporučuju všem....