Stezkami záhadných zvířat

Stezkami záhadných zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261798/mid_stezkami-zahadnych-zvirat-2gn-261798.jpg 5 23 5

Vzrušující výpravy po stopách neznámých zvířat. Dávno neplatí Cuvierův názor ze začátku 19. století, že všechna velká zvířata žijící na této planetě byla již objevena a popsána. Stále jsou objevovány nové druhy živočichů, velkých i malých. A průběžně získáváme i další informace o těch, u nichž se skutečnost mísí s legendami, která stále halí závoj tajemství a o jejichž případné existenci je teprve nutno získat průkazná fakta. Následkem neustálého šíření negativních civilizačních vlivů a ničení životního prostředí mohou však některá dosud neznámá zvířata vyhynout dřív, než je vůbec budeme schopni poznat. Co je pravdy na tom, že v nepřístupné močálovité oblasti Džiundu na hranicích Zambie, Angoly a Demokratické republiky Kongo žije tajemný létající tvor kongamato, připomínající ptakoještěra, jehož se domorodci tak obávají? Co se skrývá za pověstmi o obrovité kočkovité šelmě, nazývané mngwa, jejíž oběti byly svědecky doloženy i policejními úředníky? Skrývají hlubiny oceánu gigantické chobotnice, o něž se mezi vědci vedou stálé spory? Jaký žralok představuje legendární havajskou nestvůru niuhiho, na jehož lov vyjížděli jednou za rok sami havajští králové? A kolik neznámých a dlouho záhadných zvířat, opředených místnímu zkazkami, se již podařilo úspěšně odhalit a zařadit je do zoologického systému? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek vás čekají v této knize, shrnující autorovy bohaté zkušenosti, získané nejen dlouholetým osobním stykem se zkušenými výzkumníky, ale i během mnoha jeho vlastních expedic.... celý text

Přidat komentář

jeany23
01.08.2021 5 z 5

Čtivý text skvělého pana Mareše + překrásné ilustrace pana Housky = nezbytnost pro každého milovníka kryptozoologie.

matusko556
25.08.2019 4 z 5

Toto dielo by som opísal ako súhrn tvorov z Jurského parku alebo Strateného sveta od Doyla ktoré môžu reálne existovať. Ide o najznámejšie kryptidy, teda živočíchy, ktoré ostávajú ukryté pred skeptickým okom “oficiálnej vedy”. Výskumom známych (Bigfoot*, Nessie) i menej známych záhadných tvorov sa zaoberá kryptozoológia, ktorá býva spravidla považovaná za pavedu. Dôvod je zrejmý – výskumný objekt kryptozoológie je nemožné skúmať priamo pozorovaním a experimentom a prakticky celá disciplína stojí a padá na anekdotických “dôkazoch” v podobe pochybných svedectiev a nekvalitných fotografií či bližšie neidentifikovaných stôp a zvyškov srsti. V podstate je to súhrn dobrodružných ba až hororových príbehov. Prajem napínavé čítanie. Odporúčam!!!


MatejSmehyl
11.05.2019 5 z 5

Toto byla má první kniha od pana Mareše a rozhodně ne poslední. Autor má nenucený styl psaní, který vás dozajista vtáhne do děje. Téma knihy je neuvěřitelně poutavé, dobrodružné a informativní. Tedy pokud hledáte nějakou dobrou knihu, tak vám rozhodně doporučuji Stezkami záhadných zvířat.

jan6775
19.03.2018 4 z 5

V knize pátrá autor po prehistorických tvorech které mohou žíti ještě v této době. Věda která se tímto zabývá se nazývá Kryptozoologie. Jednotlivé kapitoly jsou poutavé a doplněné spousty odkazů, map a fotografií. V neposlední řadě musím vyzdvihnout krásné ilustrace Jiřího Housky.

alcan
16.03.2018 3 z 5

Jedná se o přehled záhadných tvorů vyskytujících se všude po světě. Některá místa v knize ale nudí, avšak kdo se zajímá o záhady a chce mít ucelený přehled tajemných tvorů vždy po ruce, mohu doporučit. Autor, známý český kryptozoolog prokládá příběhy osobními zážitky, což je jednoznačně plus.