Štěpán Kobliha není žádná bábovka

Štěpán Kobliha není žádná bábovka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384567/bmid_stepan-kobliha-neni-zadna-babovka-JjA-384567.jpg 3 1 1

Štěpán Kobliha je tak trochu rošťák. Nezkazí žádnou legraci, má svoji partu kamarádů, ve škole ho to moc nebaví a ve volném čase vymýšlí všelijaké zlepšováky, vynálezy a vychytávky. Ztratili jste diamant, na kterém závisí váš život? Zavolejte Štěpána Koblihu! Je vaším problémem nožní smrad? Štěpán Kobliha váš problém vyřeší! Unesli vám rodiče a nevíte, co dál? Štěpán Kobliha překoná veškerá nebezpečí a za pár dní je máte zpátky! Máte doma zašifrovaný dopis a marně si lámete hlavu, co s ním? Se Štěpánovým „točelkem“ zvládnete nemožné! Stačí nalistovat tu správnou stránku v této knize. (Zdroj: www.grada.cz)... celý text

Přidat komentář

Aknel26
17.01.2022 3 z 5

V tomto případě jsem se nechala pěkně napálit. Podle názvu i anotace jsem se domnívala, že se jedná o četbu pro předškoláky či malé školáky, ale tady se řeší dokonce i vyjmenovaná slova a chemie... Myslím, že anotace by měla vypadat zhruba takto:
Štěpán, jehož rodiče jsou velvyslanci v Indii, chodí do internátní školy spolu s dalšími dětmi prominentů, ambasadorů a podobně. Kamarádí tu s chlapci z několika zemí (každý z nich trochu komolí češtinu, což může být pro malé čtenáře matoucí). Kluci v čele se Štěpánem jsou pěkní sígři, mají konflikty s učiteli a zejména s paní učitelkou Hrozivou, vyznačující se mohutnou postavou a zápachem nohou, od něhož jí Štěpán - bohužel dost netaktně - pomůže. Náhle dostává zašifrovaný dopis od rodičů z Indie a brzy k němu dorazí zpráva, že rodiče byli uneseni. Spolu s jedním kamarádem se vydává do Indie na záchrannou akci.
Na knížce se mi líbil nápad se šifrovacím kolečkem a ocenila jsem zejména popis indických reálií, mahárádžova paláce a pochoutek z indické kuchyně. Druhý díl z Indie má mnohem větší spád. Jak jsem ale psala hned za začátku - menší čtenáři se asi budou ztrácet v té záplavě informací - kdo to jsou velvyslanci, co je internátní škola, kdo je mahárádža a vezír... Jedenáctiletí kluci se ale při četbě obstojně pobaví.