Štěkání na měsíc

Štěkání na měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301690/bmid_stekani-na-mesic-2kF-301690.png 4 8 3

Román Štěkání na měsíc z roku 1997 pochází z pera výrazného moldavského spisovatele Aurelia Busuioca (1928–2012), který je dnes v Moldavsku již považovaný za klasika. Jde o hlubokou sondu do složitých zákrut současného dění, jež započalo na samém konci 20. Století, kdy společnost ve východní Evropě zahájila přerod k demokracii. Hlavním hrdinou však není člověk a jeho konkrétní, silný lidský příběh, ale jezevčík, který si vede deník a za pomoci ironie a značné nadsázky pozoruje a komentuje lidské konání (nejen) svého pána. Román je brilantní studií lidského charakteru, který obnažen společenskými změnami jen málokdy obstojí. A je to právě tento aspekt, který z románu činí aktuální příspěvek k danému tématu i pro českou čtenářskou obec. V nakladatelství Havran již od tohoto autora vyšel román Říkej mi Johny!.... celý text

Přidat komentář

katerina5544
29.09.2018 5 z 5

Nadherna knizka a specialne pro majitele jezevciku! Jsem rada ze jsem si ji koupila. Usmevne i smutne vypraveni jezevcika Enriqua se Vam dostane pod kuzi. Vrele doporucuji!!!

Bonnet
09.07.2017 4 z 5

Předně musím smeknout před překladatelem, protože kniha má sv kouzlo i českém jazyce, což se většinou při překladu modernější literatury nepodaří. A k příběhu samotnému - oceňuji originální (a později ne laciný) nápad s vypravěčem - jezevčíkem, i lehké nastínění politických události. Co se politických událostí týče, tak množství textu zaobírajícího se tímto tématem se mi jeví dostatečné tzv. koho to zajímá do hloubky, určitě si vyhledá odbornější literaturu, pozorný čtenář nějakou to povrchní znalost objeví a člověku nezainteresovanému to neznechutí četbu.


Palivo
05.12.2016 3 z 5

Tak tady jsem se napálil. Anotace láká na "hlubokou sondu do složitých zákrut současného dění, jež započalo na samém konci 20. Století, kdy společnost ve východní Evropě zahájila přerod k demokracii," a taky že kniha je "brilantní studií lidského charakteru, který obnažen společenskými změnami jen málokdy obstojí." A to vše z pohledu jezevčíka. what the fuck mate!

Hlubokou sondou si tedy rozhodně nepředstavuju, že někdo na někoho napráší, že mluví proti režimu, načež hrdina řekne "no jo, smradi," a tím to končí. A jestli je brilantní studií lidského charakteru to, že někdo chodí se psem ven v 7 ráno i za komančů, tak to klobouk dolů. To se povedlo vykreslit opravdu dobře.

Pravdou je akorát to, že knížku vypráví jezevčík a když pominu minimální náznaky a narážky na politickou situaci, je to vlastně taková ta klasická knížka pro pejskaře, která je vtipná, protože jezevčík celou dobu popisuje jak jsou lidi blbý a hahaha hihihi, Kdopak to mluví 4:Jezevčík. Jelikož psa nemám, protože sám dokážu vyprodukovat dost bobků a občas mám problém to uklidit i po sobě, a taky proto, že jsem tvrďák, nemůžu týhle humoristický knížce dát víc než tři. Ty tři dávám za to, že když jezevčík ke konci uteče do lesa, příroda mu dá co proto.

Nicméně pokud má někdo z vaší rodiny doma jezevčíka, máte vyřešený Vánoce.

Štítky knihy

moldavská literatura

Autorovy další knížky

Aureliu Busuioc
moldavská, 1928 - 2012
2003  84%Smlouvání s ďáblem
2012  72%Říkej mi Johny!
2016  78%Štěkání na měsíc
1977  60%Ujo z Paríža
1974  0%Zoči-voči láske

Kniha Štěkání na měsíc je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x