Smlouvání s ďáblem

Smlouvání s ďáblem https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83363/bmid_smlouvani-s-dablem-JJp-83363.png 4 10 1

Hlavní hrdina, student Mihai, se po válce vrací do svého rodného města, aby našel svoji rodinu. Město ale připadlo Sovětskému svazu a rodina jsou na Sibiři. Mihai se k nim marně a zoufale pokouší dostat, a nakonec se pouští do nebezpečné hry s KGB. Domnívá se, že když se zaváže ke spolupráci, podaří se mu zachránit rodinu, nebo aspoň sestry ze Sibiře. . Román o konci 40. let 20. století... celý text

Žánr:

Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Pactizand cu diavolul , 1999


více info...

Přidat komentář

bondula
01.08.2013 5 z 5

Začiatok 50.tych rokov v Moldavskej SSR, obdobie, keď ženy, čo kradnú z fabriky klobásy sú považované za dobré gazdiné. Chudoba, sledovanie, udavačstvo, alkoholizmus či byrokracia - s týmto všetkým sa navrátilec Mihai musí naučiť vysporiadať. A že ide neraz aj o krk.

Na pozadí pohnutej histórie Besarábie sa odvíja príbeh o morálnej dileme, kde "jediný spôsob ako prežiť, je kompromis s vlastným svedomím". Román je písaný príjemným hovorovým štýlom, miestami je to možno na škodu, niektoré situácie by stáli za to zdramatizovať, ale časté vtipné vsuvky zas pri takejto ťažkej téme nie sú na škodu. Dej sa zamotáva, rozmotáva až pomaly dospeje do konca.
"Medzi presvedčením a prospechom ľudia vždy zvolia prospech. Zásady volia len hlupáci a géniovia"

Bum! Záver otáča všetko naruby. Autor mení pisateľský štýl dochádza k zásadnému zvratu. Knižka až tu nadobúda svoj skutočný zmysel. Až tento silný kontrast záveru a celého predchádzajúceho textu ukazuje skutočnú hrôzu a obludnosť celého systému.

Štítky knihy

Moldavsko, Moldávie KGB moldavská literatura

Autorovy další knížky

Aureliu Busuioc
moldavská, 1928 - 2012
2003  84%Smlouvání s ďáblem
2012  72%Říkej mi Johny!
2016  78%Štěkání na měsíc
1977  60%Ujo z Paríža
1974  0%Zoči-voči láske

Kniha Smlouvání s ďáblem je v

Přečtených10x
Knihotéce5x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x