Stehy

Sára Zeithammerová

Do butiku úspěšné návrhářky Lucie vejde Anna, mladá studentka filozofické fakulty, která si chce koupit nový kabát. Nesetkává se jen zákaznice s prodavačkou, ale především milenka s manželkou. Anna udržuje tajný poměr s Luciiným manželem a přišla pohlédnout do očí své konkurentce. Netuší však, že Lucie přesně ví, kdo do butiku vkročil. Atmosféra houstne a ožívá příběh dvou rozdílných životních cest, jejichž středobodem je jeden osudový muž. Stehy na nastřádaných ranách se napětím začínají párat a je jen otázkou času, kdy bolest začne být nesnesitelná.... celý text

Komentáře knihy Stehy

andyindustries
01.01.2026

(SPOILER) Hned od začátku se čte úplně sama. Hrozně mě to bavilo a přesně něco takového jsem teď hledala. Stejně, jako ostatní bych strašně ráda četla pokračování nebo Hynkovo/Juliin/Lídin pohled. Otevřenej konec ale HATE, celou dobu čekám na to rozuzlení a žádné není, takže to jediné mě nechává vyprahlou po nášupu.

Verunka289
29.12.2025

Velmi originální novela psaná z pohledu manželky Lucie a milenky Anny. Musím říct, že víc sympatická mi byla Lucie, Anna na mě působila až příliš nedospěle, ale vzhledem k věku pravděpodobně adekvátně.
Moc by mě zajímalo pokračování....

JHoralka
17.12.2025

(SPOILER) Skvěle napsaná kniha, taky by mě zajímal pohled Hynka a možná i Juliin.

Každopádně bych určitě chtěla vědět, zda si to nakonec řekly a jaká byla vzájemná reakce.

Doporučuji!

veronika9761
26.11.2025

Presne tuhle knizku jsem ted potrebovala cist. Diky osude. A hrozne rada bych si nakonec precetla i pohled Hynkuv.

Sarah11
01.11.2025

Stehy byly obrovským vystoupením z mé čtenářské komfortní zóny, a i když se mi v poslední době vyplácelo, tohle byl bohužel krok vedle.
Námět setkání manželky a milenky je skvělý a má obrovský potenciál, ale tady se ho, alespoň v mých očích, nepodařilo naplnit. Ta vzájemná konfrontace a následující události mě totiž pochopitelně zajímaly nejvíce, ale autorka se okamžitě po setkání dvou zmiňovaných žen vrací zpět v čase a tak různě přeskakuje mezi minulostí, ještě hlubší minulostí a občas zakomponuje nějaký střípek současnosti, což pro mě bylo hrozně matoucí a rušilo mě to při čtení.
Jak manželka, tak milenka pro mě byly nemastné neslané a ani jedna z nich si nedokázala získat moje sympatie, takže mi to bylo celé vlastně tak nějak jedno. Často se mi stalo, že jsem musela přemýšlet nad tím, čí část vyprávění vůbec čtu. A absolutně nechápu, co ty ženské na tom lidském odpadu, co si říká chlap, viděly.

Clea3112
20.09.2025

Zcela reálný příběh ze života. Dvě nešťastné ženy a jeden narcistický muž. Nic není takové, jak se na první pohled zdá. Osobní trauamta propisovaná do dalších životů dál a dál. Neschopnost správné komunikace. Potlačované emoce, pocity, strachy a sebepoškozování. Osamění. Útěky před problémy.... všech těchto každodenních situací, které každý zná, se autorka dotýká. Zajímavá je forma, do které je obaluje. Příběh řešit nechce, jen ho čtenáři předestírá.

gaaabi
17.09.2025

Zajímavé, pochopitelné že všech úhlů pohledu, dosud jsem něco takového nečetla!

Katyinka
27.08.2025

Bravúrny debut, ktorý nás striedavo vpúšťa do vnútorných procesov aktérok. Postavy sú vykreslené tak uveriteľne, že som dokázala pochopiť počínanie manželky aj milenky. Krátke a dynamické kapitoly vytvárajú pocit stupňujúceho napätia a nedovolia vám knihu odložiť.

Krásne boľavá kniha, ktorá bola úžasnou emočnou jazdou.

adulik23
23.08.2025

Zaujímavý námet ale niečo tomu chýbalo...

Zuzvil
20.08.2025

3,5* Byla jsem zvědavá na poměrně novou českou autorku a sáhla jsem po její prvotině, kde se střídají pohledy manželky a milenky jednoho muže jménem Hynek. Ze začátku jsem měla rozporuplné pocity, místy mi příběh přišel takový nevyrovnaný a některé věci zůstávaly jen lezce načrtnuté, ale v druhé polovině se mi kniha moc líbila a vhled do obou hlavních hrdinek byl pro mě zajímavý. Autorka si hezky umí pohrát s jazykem a umí vystihnout atmosféru. Co se mi obzvlášť líbílo, že jsem nijak nefandila ani nezatracovala ani jednu z žen. K přečtení doporučit můžu, je to zajímavě koncipováno.

Lehrerin
10.08.2025

Tentokrát je pro mě těžké napsat komentář. Nerada píšu negativní hodnocení, ale v tomhle případě mi kniha prostě nesedla. Autorka by mohla být moje dcera, a i když mi to v mnoha jiných případech nevadí, tady cítím rozdílný "vkus" rozdílných generací z každého řádku. Nesympatické afektované postavy, které jednají hystericky (a hlavně na "literární" efekt) a zasloužily by pár facek - všichni tři. Víc k tomu asi psát nechci - nesedlo mi to. Dívám se na svět jinak.

The_Kim
28.07.2025

Já jsem bohužel zklamaná poslední třetinou. Autorka mohla mnohem více rozvinout scénu kdy manžel vstoupí do obchodu, ale nestalo se, a pak to tak nějak celé drhlo.
I ta absence sexu mezi milenkou a manželem - nereálný, proč by ji jinak měl? Nehledě na to, že se k ní choval jako ke kusu hadru. Motivy sebepoškozování a nadměrného pití mi přišly taky zbytečné, šlo to i bez toho.

Wichita
17.07.2025

Mně se Stehy líbily moc. Všechny postavy byly napsané tak, že jsem měla pocit jako bych četla o typech osobností lidí se kterými jsem se v životě setkala, nakolik možná můžou působit stereotypně, dle některých zdejších komentujících. Z mojí zkušenosti takoví lidé existují.

Nikdo z nás se nikdy nesetkal s emočně plochým, nevyzrálým a trochu narcistickým pohledným mužem?
Nikdo z nás se nikdy nesetkal s dospívající slečnou, která má strach z opuštění daný výchovou a svoji sebehodnotu se snaží dokázat si skrz morálně problematická rozhodnutí?
Nikdo z nás se nikdy nesetkal s ženou, která si nemohla dovolit být slabá a zranitelná ve chvíli, kdy to potřebovala a tak slabost a zranitelnost nedovoluje ani okolí a ostře se vůči nim vymezuje? Opravdu ne?

Yukon
11.07.2025

Čistě neobjektivně dávám nízké hodnocení kvůli nepříjemným pocitům, které ve mně kniha zanechala. Extrémně nesympatická milenka. Odstrašující případ toho, když žena obětuje svoji hodnotu kvůli muži. A příšernýmu muži.
Dvouhlasé zpracování audioknihy je výborný.

annettka1098
07.06.2025

Intenzivní vztahový román vyprávěný z pohledu manželky a milenky. Chvíli mi trvalo, než jsem se v nich zorientovala, ale velmi oceňuji, že obě perspektivy jsou napsány bez příkras a bez předsudků. Myslela jsem, že automaticky budu stát za manželkou, ale nakonec si nejsem jistá, kdo je viník a kdo oběť. Vztahy nejsou černobílé – a Stehy to ukazují s velkou citlivostí. Doporučuji ženám i mužům, protože tahle kniha může pomoci lépe si porozumět.

whiolet
16.05.2025

Jsem lehce zklamaná, jelikož jeden čas tahle kniha mela opravdu velký ohlas a já od ní čekala něco neotřelého a syrového ve finále jsem dostala spoustu zhrzených klišé a menstruační krev jako třešničku na dortu.

Z.o.f.i.e.l
24.04.2025

U pár knih s hlavními hrdinkami, které jsem měla tu čest číst, mě prostě začaly neskutečně štvát, protože vypadaly hystericky nebo byly moc velké plačky, ale tady je to tak dobře vybalancované, že s nimi dokážete soucítit. Příběh sleduje dvě ženy jejichž život rozvrátí muž a ony se s tím snaží nějak vyrovnat, zároveň poznáváme i jejich minulost. Hlavní hrdinky příběhu byly uvěřitelné a jejich emoce taky. Taky mi přišlo super, že si to nehraje na nic hlubokomyslného. Tahle knížka mi prostě sedla. Atmosférou i délkou.

THERISA
23.04.2025

Za mě rozhodně ne. Autorka vrší jeden stereotyp na druhý. Chlap je typicky vysoký fešák s modrýma očima, jinak vyprázdněný tupec, ale jako by ho to v očích „bezbranných žen“ (kterým evidentně chybí jakákoli vlastní integrita, protože se jejich životy točí jen kolem tohohle duševního mrzáka) činilo o to přitažlivějším (omg). Hlavní hrdinky jsou buď stářím ošlehané, mírně chladné, přesto trpící, traumatizované minulostí, v zásadě i přítomností, a kdoví co přinese budoucnost. Jedna se léčí alkoholem, jiná se řeže, další se kouše atp. Anebo jsou mladé, neukotvené, nejsou krásné ale „zajímavé“, fixují se na nesprávné lidi, přesto jsou nevázané, aby nakonec byly až obsesivně posedlé vysokými o mnoho let staršími ženatými muži (omg vol. 2). A takhle by se dalo pokračovat donekonečna, nebo jako autorka na 200 stranách.

Námět, který postrádá jakoukoli přidanou hodnotu, by ještě tak tak mohlo zachránit zpracování. To se ovšem neděje, a tak je to primárně od druhé poloviny utrpení pro všechny zúčastněné – hlavní hrdiny, čtenáře, podle mě snad i pro samotnou autorku. Má to dvě stě stran, ale já měla pocit, že se snad nikdy neprokoušu na konec. Je tam sice minimum postav, ale není vám sympatická ani jedna. ANI JEDNA! V závěrečném poděkování autorka píše, že děkuje blízkým za motivaci k psaní, k němuž neměla energii, no, tak příště bych na jejím místě snad raději poslechla svůj vnitřní hlas.

Moncele
06.04.2025

(SPOILER) Kniha brzy po svém vydání obletěla knižní svět včetně sociálních sítí. Věrna své tradici, že si od novinek většinou držím odstup a přečtu si je až po nějaké době, sáhla jsem po ní až teď, a to v audioformě. Petru Bučkovou mám jako interpretku audioknih ráda, druhý part četla mě dosud neznámá mladá herečka. Musím říct, že mi ty hlasy ze začátku splývaly, ale nějak jsem se s tím poprala. Audio jsem si poslechla systémem start-cíl, skutečně mě kniha zaujala. Myslím si, že to vůbec není o nevěře, ta je pouze rozbuškou, která odhalila životy obou, manželky i milenky. Žádná z nich nemá dle mého názoru navrch, každá z nich má své vlastní démony, obě mají potíže se sebedůvěrou a sebeuvědoměním. Navíc ten chlap za to vůbec nestojí, proto mě ani nepřekvapil ten otevřený konec... Kdo ví, jak by to dopadlo v reálu...

micha-ella
26.03.2025

Líbí se mi konstrukce děje ze dvou pohledů, i když tady trochu překážel zmatek s časem. Postavy mají svou minulost, z té vychází, ovšem ty dvě hlavní neměly tak tragický osud, aby se obě takto chovaly v současnosti. A hlavně kvůli komu! Kvůli takovému hulvátovi a nemastnému ubožákovi! Vždyť milenka o něho vlastně v podstatě nestála, a manželka už s ním měla svou zkušenost, tak se navíc sama poškozovat nemusela. Připadá mi, že autorka do knížky chtěla vložit hodně zajímavých efektů, ale zbytečně.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Sára Zeithammerová také napsal(a)

2022  74%Stehy
2025  84%Svatá