Štědrý bylinářův rok

Štědrý bylinářův rok https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483601/bmid_stedry-bylinaruv-rok-XdW-483601.jpg 5 10 4

Láká vás obout si sedmimílové boty, které vás přivedou na místa, kde voní bylinky, zelenají se stromy a zurčí potok plný ryb? Vězte, že taková místa jsou všude na zemi. Často jsou nenápadná, ukrytá, i když jsou nablízku. Kvete tam mateřídouška a voní tužebník, rozmáhá se máta i fialový kostival. A v každé roční době se takové místo mění. Na jaře bzučí a hýří všemi barvami, aby pak přešlo v uvážlivé letní zrání, barevný podzim a poklidnou zimu. Tato kniha vás vezme přesně na takové louky, do klidných remízků, k úpatím hor. Půjdete tiše a budete sbírat všechny ty dary přírodní apatyky, které jsou moudrem, základem léků. Naučíte se přichystat účinné tinktury na kašel, spánek, bolest či žal. Uvaříte lahodné sirupy i desítky velmi chutných pokrmů, které vás vyživí od hlavy k patě. A až se budete chtít uvelebit v trávě, přečtete si příběhy o prastarých zvycích, obyčejích a svátcích, které jsou našimi kořeny, životní mízou.... celý text

Přidat komentář

Gaeberys
19.09.2023 4 z 5

Kniha je rozdělena do 4 sekcí dle ročních období. V každé sekci najdete byliny/rostliny dle toho, kdy zrovna plodí. Jsou tam informace kdy se která část sbírá a k čemu se využívá plus pár dobrých receptů.

Co zde postrádám a dávám za to hvězdu dolů, je abecední rejstřík dle hlavní ingredience. Například Rajčatové pyré mě nenápadně hledat pod "Zavařenina z tomat" atd, takže vám nezbývá, než listovat a hledat. Záložky nemají smysl, protože pokud držíte knihu poprvé v ruce, chcete zkusit prostě všechno, takže byste je stejně měli všude :-)

efka.saf
02.01.2022 5 z 5

Nádherné čtení jak po stránce vizuální, tak po stránce textové. Jedinečná "must have" knížka zabývající se bylinkami i plody a všemožnými recepty na jejich zpracování. Poctivě jsem přečetla každou stranu knihy a každý recept a musím říct, že mám v plánu zrealizovat víc receptů, než z kterékoliv kuchařky k tomu určené. Kniha ale není jen suchopárný text zaměřený na rostliny nebo výsledné produkty, ne, je protkána duší autorky, jejími myšlenkami, jejím srdcem a z knihy to vysloveně dýchá! Upřímně, opravdu bych si přála se s autorkou potkat, přesně takový člověk, se kterým bych sdílela lásku k přírodě, mi při toulkách našimi rádobylesy chybí. No, třeba se někdy zadaří :-). Knihu vřele doporučuji všem bylinkářům a milovníkům přírody.

PS: Někde jsem četla, že autorka snad chystá druhý díl. Super, je ještě tolik bylin a plodin, které si zaslouží svůj prostor. Knihou mileráda doplním svoji knihotéku, bude stát vedle prvního dílu.


Jaruš7
07.12.2021 5 z 5

Potěšení - téma jež s láskou v srdci chovám.
Z nových nápadů třeba tento můj vylepšený recept :
Ořechy + datle + višně v rumu semeleme a kuličky obalíme v kokosu.

Kniha je moc hezká, plná laskavé přírody a moudra.

Bobina74
02.12.2021 5 z 5

Tato publikace patří k těm nejpovedenějším knihám o bylinkách, které jsem měla možnost číst. Jak svým obsahem, tak i kvalitním zpracováním vám bude dělat společnost vaším světem souznění s přírodou. Kniha vás provede celým jedním rokem, nastíní tradice, život našich babiček a vezme vás na místa, kde to voní mateřídouškou, výhonky smrků či medovými květy lípy srdčité. Na tuhle knihu se vám doma prášit rozhodně nebude. Více v recenzi od Kniha za knihou :-) .

Autorovy další knížky

2020  89%Zdravou stravou proti únavě
2021  98%Štědrý bylinářův rok
2023  90%Malé tečky světla
2022  96%Štědrý bylinářův rok II

Kniha Štědrý bylinářův rok je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x