Šťastný skřítek

Šťastný skřítek https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139097/bmid_stastny-skritek-DPv-139097.jpg 5 46 10

Štastný skřítek je první dětskou knihou, kterou ilustroval brněnský rodák a mezinárodně oceňovaný výtvarník Petr Sís po svém odchodu do exilu. Vypravuje příběh o skřítkovi, který má něco, co ostatní skřítkové nemají: překrásný hlas a dar zpívat a vymýšlet nové písničky. Kromě toho má spoustu dobrých přátel a vůbec všechno, co potřebuje k životu. Je šťastný. Když potom ale uvidí zlatý prsten, zlatou korunku a zlatý vozík, všechno se změní… Toník musí přijít na to, že přátelé a radostný zpěv jsou nad všechno zlato světa. Klasicky strukturovaná pohádka s půvabnými a poetickými ilustracemi Petra Síse a textem švýcarského spisovatele Maxe Bolligera se dočkala vydání v mnoha jazycích a zaznamenala velký úspěch u malých čtenářů po celém světě.... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Eine Zwergengeschichte , 1983


více info...

Přidat komentář

Briv
13.01.2023 4 z 5

* Na doporučení půjčuji knížku z knihovny. Našeho synka na první pohled ilustrace úplně nezaujmou a přiznávám, že to není ani můj oblíbený styl. Ale po prvním přečtení, kdy si o knížce i popovídáme, jak důležité je v životě přátelství, být mezi blízkými a dělat to, co má člověk a rád a baví ho to, pro nás kniha dostane nový rozměr a baví nás oba dva. Čteme ji ještě hodněkrát. Je to velmi laskavé čtení a je dobře, že si u takové literatury můžeme všichni uvědomit, že hnát se za bohatstvím a hmotnými věcmi z nás šťastné lidi neudělá. Často se na to v dnešním světě zapomíná, často...

Hanncha
04.11.2022 5 z 5

Ilustrace mi až braly dech jak byly krásné. Příběh krásný, jednoduchý. Na stránkách je málo textu, rádi to čtou začínající i trochu pokročilejší čtenáři.


Bonda
07.09.2022 5 z 5

Krásné ilustrace, které připomínají styl Jiřího Trnky. Jednoduchý, ale poutavý příběh. Život v laskavém společenství v příběhu přináší štěstí, zatímco život soustředěný na majetek naopak štěstí nepřeje. Pro mě základní kniha pro nejmladší věk, a to z důvodů estetických i pro důležitost hodnoty, kterou knížka nese.

girdi
07.12.2020 5 z 5

Syn si knihu zamiloval. Příběh je milý a poučný a ilustrace snové. Vážit si obyčejných věcí, které nám dělají radost je umění. Bylo by krásné, kdyby si toto moudro děti z četby odnesly.

dohnálci
23.01.2020 5 z 5

Krásná kniha plná ponaučení. Jak si nevážíme toho vzácného co máme dokud to neztratíme. Jak je lehké se do něčeho zakoukat a nechat se tím oznámit. Jak je snadné přijít o to co nám dělalo radost a ještě složitější si to vydobít zpět.

triatlet
01.08.2017 4 z 5

Jednoduchý příběh, který ve verších vypráví o tom, že lepší je písnička na rtu a kamarádi v okolí než všechno zlato světa.
Skřítkův příběh ožívá díky ilustracím Petra Síse.

tanuki
09.05.2017 5 z 5

Jednoduchý a srozumitelně napsaný dětský příběh s jasným poučením, že krásné cetky jsou člověku naprosto k ničemu, když kvůli nim zpřetrhá své sociální vazby a navíc odvedou jeho pozornost od věcí, které ho baví, dávají smysl a dělají radost ostatním. Ilustrace pana Síse k tomuto vyprávění dokonale ladí. Jsou přehledné, krásně barevné, s nádechem tajemna a neznámých cizích krajů.
Souhlasím s @bibi.r, že ten havran je ale opravdu nějaký divný. Asi umělecká invence. :o)

bibi.r
08.08.2016 4 z 5

Velmi hezký příběh i krásné ilustrace Petra Síse.
Jediné co mě zarazilo byla podivně nakreslený havran. Podle mě vypadá havran úplně jinak.

Skalacka
04.07.2016 5 z 5

V této knize je vše, co potřebuje dětská duše. Půvabné obrázky doprovází i stejně půvabný text s jednoduchým a krásně strukturovaným dějem.

kamibe
08.10.2015 5 z 5

Dobrá knížka s mravním naučením, na které by mohly malé děti přijít samy. Knížka má krásné obrázky a může skvěle posloužit pro děti, které ještě neumí číst, k tomu, aby odhadovaly děj podle obrázků a teprve pak si nechaly příběh číst od někoho, kdo to už umí.