Šťastné blues aneb z deníku Jaroslava Ježka

Šťastné blues aneb z deníku Jaroslava Ježka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18884/bmid_stastne-blues-aneb-z-deniku-jarosla-mo0-18884.jpg 4 7 3

Láskami literárního historika a publicisty PhDr. Františka Cingera (1956) jsou nejen osudy spisovatelů českých i světových. A toto je objevná kniha jdoucí po stopách Holzknechtovy práce Jaroslav Ježek a Osvobozené divadlo (1957).

Přidat komentář

milamarus
18.12.2020 5 z 5

Objeveno jako audiokniha, pánové, tak vám hned píšu. Máte-li chuť, poslechněte si jí. Podrobnosti jsem napsala do zajímavostí. // Jde-li o písničky, zazní: David a Goliáš, Píseň strašlivá o Golemovi, Nikdy nic nikdo nemá, Pochod stoprocentních mužů, Život je jen náhoda, Tři strážníci, Stonožka, Šaty dělaj člověka, Ezop a brabenec, Nashledanou v lepších časech, Nebe na zemi,…..a ano, několikrát i ta o neproniknutelném, tmavomodrém světě.

Mimořádný zážitek!

--------------------------------------------
CITÁT:
„(…) Víš, jak je daleko ode mě k lidem? Víš, co to je vidět jen stíny, kde jiní vidí barvy a tvary? Víš, co to je žít na pokraji slepoty? To ty nevíš. Nikdo to neví. Víš, proč skládám muziku? Víš, proč skládám muziku?? Protože hledám cestu k lidem. Chci jim být užitečný. Chci s nimi držet krok. A chci je potěšit. Chci udělat život krásnější. To chci. Nic jiného. Umění a úspěch, uznání, dobré kritiky a peníze, a všecky ty hokus-pokusy může vzít čert. Já chci, aby mě měli lidi rádi, protože…, protože je mám rád, protože k uzoufání potřebuju lásku.“

1amu
05.05.2019 4 z 5

Je dobře, že tato kniha vyšla . Připomíná geniálního muzikanta, který stál vždy trochu v pozadí vedle V+W . Jeho hudba přežívá.
Jan Werich vzpomíná, že ke konci války čekal v budově rozhlasu v NY až bude vyzván ke své relaci určené pro Protektorát. K ukrácení si pouštěl desky s hudbou z her Osvobozeného divadla. Ani nezaregistroval příchod známého jazzmana Benny Goodmana: "Co to posloucháte za fantastickou muziku pane ? Ale to složil můj kamarád. Fajn, zde je má vizitka, pošlete ho za mnou, mohl by se uplatnit v mém bandu.
Sorry, pravil Werich. Kamarád již nežije. Umřel 1.ledna 1942."
Jaroslav Ježek odpočívá na Olšanech, jen malý kousek od místa posledního odpočinku zbývajících dvou strážníků.


kuruteku
22.06.2018 4 z 5

Tahle úžasná kniha má dvě chyby - zjištění, že Rudolf Friml byl příbuzný Karla Hašlerka (ano, opravdu je to tak zapsáno) a nepřítomnost CD, alespoň k e-knize ho nikdo nenabízel. Jinak je ta kniha citlivým vstupem do Ježkova nitra, nic nezamlčuje a přidává jen lásku k tomuto skoro neznámému umělci celosvětového významu. Díky za ní. Moc.