Šťastná hvězda

Šťastná hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119116/stastna-hvezda-119116.jpg 4 16 4

Román o chudé dívce, která se nejen bohatě provdá, ale dosáhne i své pravé lásky. Jejím půvabem je okouzlen stárnoucí pan domácí, Táňa je naopak nadšená přepychem. Provdá se za něho a má ho ráda. Po jeho smrti získá celé bohatství a nalézá lásku v osobě mladého podnikatele. Děj je zasazen do období vzniku Československého státu. (www.mlp.cz) ... celý text

Přidat komentář

NymphMaeve
16.10.2023 4 z 5

Opět nádherná kniha z pera paní spisovatelky Javořické. Mám její knihy moc ráda a když čtu něco náročnějšího, těším se, jak si u jejích knih odpočinu. Většinou se jedná o takové "jednohubky", ale tato kniha má naštěstí mnohem větší rozsah. Příběh chudé Táničky, která se učí šít v Praze, kam si ji k sobě vzala její teta, se částečně prolíná s životem mladého muže, na kterého padne rodinná odpovědnost za Romu i celou rodinu, když otec zemře. Jde o krásný obraz doby, sňatky domluvené, pro peníze i z lásky. Dá se tam najít mnoho poučení, například z Tončiny kamarádky Božky. Dnes chceme s druhým žít jen z lásky, proto nám k obrazu sňatku pro peníze nepasuje, že by žena mohla být spokojená a aspoň trochu šťastná, ale Antonie ukazuje, že to tak mohlo být a určitě ve spoustě případů opravdu bylo. Co mi tam nepasuje a docela mi zkazilo zážitek z knihy je konec. Jako opravdu inzerát a ještě tak špatně napsaný? Osudové setkání? A byla s ním nakonec opravdu šťastná? Dočkali se dětí, které jediné ji v manželství s Richardem chyběly? Mnoho otázek a žádné odpovědi, tohle se nepovedlo. I tak se mi ale kniha moc líbila a těším se na další.

RendyaDav
13.01.2020 5 z 5

Krásný román ,s pěkným koncem...


InaPražáková
18.02.2018 2 z 5

Dívčí románek, nic víc, nic míň. Zajímavější je nahlédnutí do snů a tuh paní a slečen ve 20. letech, stejně jako dnes se dá z 50 odstínů trochu vypozorovat, o čem ženy sní. Tady se přímo a beze studu zájem všech točí kolem peněz, čtenářka se mohla několikrát poučit, že vztah bez peněz je nešťastný, ale bude-li poslušná svého zajištěného manžela, bude spokojená. A kdo by snad říkal, že láska je přednější peněz, toho vždy vede pustá závist, jen si, milá čtenářko, sama sáhněte do svědomí. Stejné téma, jen jinak žánrově pojaté, řeší třeba Maryša - o tehdejší mentalitě to společně už celkem vypovídá.
Pro dnešního čtenáře už je jen bonbónkem navíc nezakrytý antisemitismus, za který by dnes autorku jistě popotahoval soud.

A jakže se nakonec potkala souzená si dvojice? Přes inzerát!
"Jsem starší už a šeredná vdova, mám však pět milionů jmění, a proto kladu na budoucího svého manžela ty nejpřísnější požadavky. Musí být zdravý a hezký, urostlé, statné postavy, charakterní povahy s duševní noblesou a gentlemanským chováním. Na postavení a majetek vůbec nehledím. Utrpěla jsem bolest při ztrátě přítele a chci jenom živé pochopení."

kika 13
10.04.2014 3 z 5

Román o obyčejných lidských trapeních.

Autorovy další knížky

Vlasta Javořická
česká, 1890 - 1979
2009  86%Granáty
1998  76%Námluvy
2006  84%Můj život 1. a 2. díl
2005  81%Bez lásky
2001  75%Na Veveřím gruntě