Starvelská tragédia

Starvelská tragédia https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106089/starvelska-tragedia-106089.jpg 4 32 9

Inspektor French série

< 3. díl >

Detektivní román z anglického prostředí doby meziválečné, v němž inspektor Scotland Yardu v obnoveném řízení vyšetřuje několikanásobnou loupežnou vraždu a žhářství, které se skrývají za zdánlivě vysvětleným požárem osamělého statku, v jehož troskách byla nalezena těla tří uhořelých lidí, a za záhadnou smrtí nejbližšího souseda tohoto statku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Smena
Originální název:

Inspector French and the Starvel Hollow Tragedy , 1927


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
11.03.2024 5 z 5

Ta obálka je sice docela praštěná, ale jinak je to skvělá, tak trochu starosvětská detektivka s případem, který vyšetřuje inspektor French. Fakt jsem si hezky početl, po všech těch thrillerech to byla příjemná změna. No a tak si tahle kniha určitě pět stars zaslouží :).

jprst
20.04.2022 4 z 5

Tuhle knihu jsem vyhrabal v kamarádově knihovně s tím, že jsem ji kdysi před mnoha lety četl a moc si z ní nepamatuji. Tak jsem si jí zopakoval a opět jsem zjistil, že tyto starší klasické detektivky pro mne mají své kouzlo a stojí za to si občas nějakou připomenout.


m_martina
28.08.2021 5 z 5

Občas si ráda přečtu nějakou tu klasickou detektivku. A tato kniha se mně líbila a hezky se četla.

Naias
06.06.2021 5 z 5

To bola kombinatorika! Vrah si dal veru veľa práce s vytvorením poriadne komplikovaného plánu. Ale kam sa hrabe na pana inšpektóra! Ten s jemu vlastnou mravčou usilovnosťou celé klbko rozmotal a spravodlivosti tak učinil zadosť. Autor má možno sklon trošku dramatizovať, aby zvýšil napätie, ale aj tak je to skvelá detektívka z anglického vidieka sústredená na pátranie a nie na opis utrpenia obetí a duševných tráum detektíva. Vanie z nej pohoda typická pre detektívky starej školy. Je mi jedno, či a koľko tam bolo faktických chýb a neprekáža mi ani ten podľa mňa zbytočne dramatický koniec, dôležité je, že autor dokázal záhadu prehlbovať a zamotávať a popísať detailnú a úmornú prácu polície tak, aby výsledok bol pútavý, a to aj bez spestrovania pomocou pridávania ďalších a ďalších múk najlepšie všetkých zúčastnených. Mimochodom, tiež by zo mňa bol geniálny detektív, len keby vrah nebol dakto iný. Ale nebudeme hľadať chlp na dlani, však?

milan3144
28.02.2021 5 z 5

Tak musím říct, že tento v tomto případě jsem měl jasno už někde kolem jedné třetiny knihy. V podstatě se vyšetřování teprve pomaličku rozbíhalo a já už, díky své brilantní dedukci, věděl kdo je vrah a zhruba jak to provedl. Tento nepochybný úspěch a zároveň důkaz o mých skvělých kombinačních schopnostech jsem se snažil a stále ještě snažím, přenést do skutečného pátrání, ohledně rafinovaného pachatele mnohem zapeklitějšího případu než je tento a to zmizení jedné mojí ponožky. Nebudu zabíhat do podrobností, jen rámcově nastíním, že do pračky šly bezpochyby v páru, ale vyndala se jen jedna... Těžký případ o proti kterému je nějaká ta vražda jen slabý odvar se složitostí doplňovačky v Mateřídoušce. Ale abych se vrátil zpět ke knize. Kde jsem to skončil...aha...skvělý detektiv jsem...pravda, trochu mi ten pocit kalí fakt, že tím vrahem byl nakonec někdo jiný, ale to už je jen detail.
Za mě dobrá pětihvězdná detektivka.

katka134
24.04.2020 5 z 5

Skvělá anglická detektivka. Pachatel měl dobrý nápad jak zbohatnout, ale nevyšlo mu to jak si představoval.

pollyanna
05.11.2018 5 z 5

Detektivka podle mého gusta. Neoplývá nevěrohodnými efekty moderních detektivek, ale naopak plyne celkem poklidně. Z dob, kdy ještě nebyly dostupné moderní vyšetřovací metody a zločiny na tom mohly stavět...

85098211
26.08.2017 5 z 5

Výborná klasická detektivka a inspektor French sympatický ;-).

moničina
11.06.2017 5 z 5

Dobrá krimi. A veľmi prekvapivý koniec.