Staré řecké báje a pověsti

Staré řecké báje a pověsti
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538106/bmid_stare-recke-baje-a-povesti-663c93a850bf7.jpg 4 2461 2461

V kompletu pěti alb vychází téměř úplná kniha Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti, která patří už řadu let k nejoblíbenějším pramenům přibližujícím široké veřejnosti a zejména mladé generaci antickou mytologii. O významu znalostí z tohoto oboru propochopení vývoje evropského a tedy i českého umění není sporu a právě proto je Petiškova kniha zařazena mezi tzv. doporučenou četbu na středních školách. Řecké báje nejsou ovšem jen zdrojem poučení, nabízejí také napínavé až strhující příběhy, které umocňuje dokonalá interpretace předních členů činohry ND Taťjany Medvecké, Františka Němce a Petra Pelzera!... celý text

Přidat komentář

toni-az
23.05.2024 3 z 5

Vzpomínám, že za dětských let se mi knížka fakt líbila. Nevím jestli se posunula doba nebo moje nároky, nicméně teď v dospělém věku mi přišla jaksi povrchní a místy celkem nudná. Představoval bych si trochu víc imerze do charakterů postav a do děje, bohužel charaktery postav jsou vykresleny v podstatě na úrovni ten je zlej a tenhle ne. Spíše než beletrie je to taková jakoby učebnice dějin, které se nestaly.

Zaujalo mě, že všechny postavy jsou králové či jejich děti a manželky, když to tedy nejsou přímo bohové. Nižší třída se tam prakticky nevyskytuje, a když ano, tak se osobně znají se zmíněnými králi nebo jejich rodinami. To v Řecku neměli obyvatelstvo?

Každopádně jako opáčko antických bohů a hrdinů to zafungovalo.

Koty7
13.03.2024 5 z 5

Kniha plná neskutečné moudrosti a zajímavých příběhů ze starověkého Řecka, kterou mám rád už od mala. :)


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Klasika, kterou všichni známe z povinné školní četby. I v dospělosti mě řecké báje a pověsti bavily. Občas bylo znát, že příběhy jsou značně zkrácené a upravené pro mladší čtenáře. Přesto zůstávají napínavým a poučným čtením. Trochu mi vadila jednotvárnost motivů jednotlivých postav, kdy ve většině případů šlo o závist a následně pomstu.
Celkově dávám 4*, protože dokonalé čtení to rozhodně není, ale i tak mě náležitě bavilo. Jen je opravdu třeba počítat s tím, že příběhy jsou jednodušší.

Tvurce001
14.02.2024 5 z 5

K L A S I K A ! Doporučuji číst dětem před spaním, ať vědí s kým mají (budou mít) tu čest, tím někým míním život. Zdá se, že to Petiška kdysi převyprávěl opravdu s chutí. Jedna z nemnoha knih, ke kterým se budu rád vracet v jakémkoli věku. A ty Kresby, ty Kresby pana Sklenáře ty taky Miluju, když už je ten Wolfenstein, pardon Valentýn ;)

Micho86
11.01.2024 4 z 5

Tento titul by měl jednoznačně patřit do každé knihovny a kdo se tomu prozatím úspěšně vyhýbal, bude mít v životě velké mezery, vážně, věřte mi a přečtěte si to, radím vám dobře.
Mytologie všeobecně mě moc baví a ta řecká v podání Eduarda Petišky se mi zdá příjemně stručná a přehledná.
Hádám, že cílová skupina jsou v první řadě žáci základních škol - já osobně bych ocenila podrobnější zpracování, v tomto podání jsem knihu rychle přečetla a záhy opět zapomněla skoro celou tu nálož jmen a míst, což mě poměrně dost štve, ráda bych s jednotlivými hrdiny strávila o trochu více času.
Také bych autorovi ráda vytkla přeskakování mezi styly vyprávění v napínavých situacích, kdy mě ta náhlá změna spíše vyrušila než napnula, to podle mě nebyla úplně šťastná volba.
Staré řecké báje a pověsti nedám z ruky, jednou je zdědí moje děti - tato kniha je důležitou součástí kultury a to nejen té jižanské, dle mého názoru by si je měl alespoň jednou za život přečíst každý z nás.

LuckaK.088
09.11.2023 5 z 5

Vydání z roku 1971 se u nás předává již po generace. Četli prarodiče, rodiče, já, a nyní i moje děti. Nesmrtelná klasika, kterou si vždy jednou za čas ráda přečtu.

Kabuky
03.11.2023 5 z 5

Kniha, ke které se rád vracím.

TheMelorry
27.10.2023 5 z 5

Pro mladší i starší čtenáře jsou řecké báje a pověsti skvělou volbou. Krásně se čtou a příběhy řeckých hrdinů a bohů jsou zajímavé a mají své kouzlo. Pro začátky (nejen) s řeckou mytologií je tato kniha naprosto dokonalá.

jopp
06.10.2023 5 z 5

Čteme se synem (7). Oba nás to velmi baví. Příběhy jsou obecně známé, ale upřímně - moc jsem si je nepamatovala, takže s nadšením oprašuju. Je to velmi dobře napsané, bez chyb, krásným beletristickým jazykem. Moc ráda synovi předávám tyto příběhy jako základ naší kultury a civilizace.

raty
30.09.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Jedna z těch, ke kterým se můžu vrátit i po letech a neztrácí své kouzlo.
Z nostalgie vyslechnouto jako audiokniha.

martin_aston
28.09.2023 5 z 5

Ako dieťa som grécke báje a mýty (v tejto knihe) miloval. Vydláždili mi cestu k neskoršiemu spoznávaniu antiky (a vášni k nej) skrze Vojtecha Zamarovského, a tiež k Iliade a Odysei, základným kameňom európskej literatúry.
Na tohtoročnej dovolenke na Kréte sme začali čítať našim chlapcom (mýty o labyritne a MInotaurovi, ako prípravu na Knosský palác), a teraz pokračujeme od začiatku celú knihu.
Ako zaujímavosť - posledná kapitola je v rôznych vydaniach rôzna (konkrétne dve variácie), obe sú fajn.

BorknagarSK
28.09.2023 5 z 5

K tejto knihe som sa vrátil už aspoň stokrát a stále ma baví. Či to bolo dávno v mladosti, či teraz, stále ponúkne zábavu... Keď si tieto báje človek prehodí do terajšieho sveta, stále sú aktuálne... Je v nej predsa múdrosť overená vekom... 10/10

Zemlja
25.09.2023 5 z 5

Velmi oblíbená kniha, čtená a předčítaná víckrát. Všichni ti hajzlíci bohové, jejich potyčky a nadržování a tresty pro neposlušné smrtelníky. Poučné příběhy.

Nelasp
05.09.2023 5 z 5

Základ veškeré kultury tyhle starověké báje a pověsti, celkově jsem z antických božstev a příběhů nadšená, toto je základ všeho.

VNI
29.08.2023 4 z 5

krásná vzpomínka na dětství, přečtu ji svým dětem. Staré báje nejsou výmyslem ale cenými ději, které je dobré nezapomenout. Řekové byli mnohem dál než s imyslíme dnes. Nebyli to jen lidé zahalení do přehozené látky a sandálů. Mnoho z jejich doby funguje do dnes.

Rozari
30.07.2023 4 z 5

Knihu jsme četli po večerech se syny 9,5 a 8 let kvůli celotáborovce, aby byli v obraze. Ze začátku říkali, že už to číst nechtějí, předpokládám kvůli všemu tomu zabíjení, umírání, ale přitom čtení dál vyžadovali, tak se jim asi líbila :)

Robodlak
29.07.2023 5 z 5

Skvělé převyprávění nejznámějších řeckých bájí pro děti a mládež. První seznámení se s antickým panteonem a hrdiny, jejichž jména přetrvala dodnes.

lenyleny
22.06.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem četla velmi dlouho, protože jsme ji četli s vnučkou a to jen když přijela na návštěvu a spala zde. A to zase není tak často. Vnučce se kniha líbila, ale dost věcí jsem ji musela vysvětlovat. Pro mne to byl návrat do mládí a oživení znalostí. Myslím si, že se k této knize vnučka vrátí později, až bude starší.

dpxcz
02.06.2023 4 z 5

Tuhle knihu jsem četl s šesťákem, který to měl jako povinnou četbu. Z většiny bájí pak měli test, co si zapamatovali, takže jsme na zapamatování všech detailů museli zapracovat.

Vendula897
18.05.2023 5 z 5

Kniha, ke které jsem se po letech vrátila a opět mě fascinovala.Svým vypravěčskym umem zpestřil pan Petiška dětství již nejedné generaci. I já patřím k těm, kteří knihu opatrují od dětství, náskedoval mě můj syn, který dodnes opatruje knihu, jako oko v hlavě. Skvostně převyprávěné řecké pověsti, které mě naučili mnohé. Když nic jiného, tak milovat literaturu a potažmo historii. I jako dospělé se mi kniha čte moc mile, přestože příběhy znám, neustále obdivuji moudrost Dia , odvahu a věrnost Odysea, krásu Hery ...
Rozhodně doporučuji knihu pro mladší žáky, to co je v této knize za moudrosti světa v mobilech rozhodně nenajdou.