Staneš se mou další ženou

Staneš se mou další ženou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478668/mid_stanes-se-mou-dalsi-zenou-tli-478668.png 4 31 12

Rozvedená Nadia si užívá nabytou svobodu. Do života jí ale vstoupí Karim, zbožný muslim, který se do ní zamiluje a chce si ji vzít. To, že má už manželku a děti, zamilovaná Nadia neřeší. Když se ale odstěhují do Ománu, přijímá jen s velkými obtížemi nároky, které se na ženu muslima kladou. Navíc také tvrdě pocítí Karimovy závazky a záhy zjistí, že dvě ženy jsou mu málo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Mein Mann, seine Frauen und ich: Roman nach einer wahren Geschichte , 2017


více info...

Přidat komentář

kristyna.havlov
05.02.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Knihu jsem četla celkem dlouho, ale vždy, když jsem po ní sáhla tak mě upoutala svoji čtivostí. Obdivuji hlavní hrdinku, která se vrhla vstříc dobrodružství aniž by věděla, co ji čeká. Ke konci knihy to začínalo vše nabírat na gradech, bylo tam spousta okamžiku, kdy se Nadie obrátil život vzhůru nohama. Hodnotím jako velké plus, že kniha je napsána podle skutečné události. Mnoho jsem se dozvěděla o této ,,zakázané,, zemi a jsem ráda, že jsem knihu přečetla.

le21nka
29.07.2022 4 z 5

Láska mezi Evropankou a muslimem. Krásný, trochu smutný příběh.


Jana283
14.07.2022 4 z 5

Myslím, že nejsem jediný z čtenářů, kteří se poprvé seznámili s tématikou lásky mezi muslimem a Evropankou prostřednictvím knihy Bez dcerky neodejdu. A pak následovalo mnoho dalších více či méně povedených, ale všechny byly o tom, že rozdílnost kultur a náboženství nefunguje a žena je zajatkyní a osobou druhé kategorie. Takže tuto knihu jsem si vzala jako letní „oddechovku“, s tím, že mne asi nepřekvapí. A divila jsem se. Dojal mne příběh neskutečně obětavé a velké lásky Nadii k jejímu muslimskému muži. Pochopila, proč ti „muslimští podivíni“ dokáží evropské ženy tak okouzlit. Nadiina láska ke Karimovi byla nepoučitelná, bláznivá, až nemocně sebeobětavá…. Ale i taková velká láska je. Kdo by ji nechtěl prožít? Nemusíme s hlavním hrdinou ve všem souhlasit, ale můžeme se s ním sžít. Zajímavý dobře napsaný příběh.

Nairobi
29.06.2022 2 z 5

Nuda a hlavní hrdinka na facku. Asi už jsem takových knih přečetla hodně a tahle patří k těm slabším.

orinka3
03.06.2022 5 z 5

Příběh veliké lásky, která zápasila s odlišností dvou kultur. Krásně napsané i přeložené, čte se to samo. Je to docela jiné než ostatní knihy, které pojednávají o životě Evropanky v muslimské zemi. A je tu i dobře vidět, čím si muži z Orientu dokázají získat srdce žen z Evropy. Umí se dvořit, okouzlovat slovy i zjevem, upraveností. A protože pravověrný muslim nesmí před svatbou sexuálně žít, není se co divit nabídce k sňatku. Pohádkový život, ve kterém žena nemusí doma prstem hnout pro své zajištění, ale musí se řídit tamními pravidly. Diana je poctivě dodržuje, i když se vnitřně bouří. Taky poznáváme semknutost rodin i to, jak se muž stará o zabezpečení všech, za které odpovídá. Zajímavá kniha podle skutečnosti, která nelíčí život žen v Orientu jen jako porobu a týrání. Je to prostě jiný svět s jinými pravidly.

Eliška063
19.03.2022 5 z 5

Kniha mě opravdu zaujala, četla se mi velmi dobře, příběh je zajímavý a pěkně napsaný. Doporučuji

Myš007
10.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Knih s podobnou tématikou jsem již četla hodně a tak jsem se obávala, aby děj opět neprobíhal podle "klasického" scénáře, kdy se smíšený pár vezme a dokud žijí v Evropě, je vše sluncem zalité, ovšem po přesunu do arabského světa začne pro ženu peklo, kdy ji vlastní muž týrá, bije a ponižuje a vyhrožuje jí sebráním dětí.
U příběhu Nadi a Karima se jedná o příběh skutečné oboustranné lásky, ale člověka až mrazí, jakou proměnou během poměrně krátké doby Nadia projde. Poznají se ve chvíli, kdy je Nadia sebevědomá, samostatná, energická a svobodná žena. Chodí do sauny, na tenis, cestuje a sdílí bydlení s jiným mužem, spolubydlícím. Poté, co pozná Karima, vdá se za něj a stane se muslimkou, začnou se věci rychle měnit. A tak se z atraktivní ženy, co pracovala jako vedoucí modního oddělení a měla pod sebou 40 podřízených postupem času stane muslimka, která sama nesmí mluvit s cizími muži, nesmí jim ani koukat do očí, chodí zahalená a na hlavě nosí šátek. Je až s podivem, že jí Karim po přestěhování do Ománu alespoň dovolí pracovat a řídit auto. Nadia s Karimem se vezmou ve chvíli, kdy Karim už jednu manželku má a s ní tři děti. Karim se snaží svůj čas spravedlivě dělit mezi obě své manželky a proto Nadia velice často trpí osaměním, zlvášť, když sama nikam nesmí. Karim Nadiu velmi miluje, ale rozdíl mezi nimi je příliš propastný. Karimovi připadá zcela v pořádku, že si se svou první ženou pořídí další dítě i když Nadie tvrdí, že s ní dávno nespí, nebo to, že si časem pořídí další manželky... Je to velký sobec, dělá si absolutně co chce a pokaždé vše omlouvá Aláhem... To vše vede k tomu, že od něj Nadia nakonec po dlouhých letech podivného manželství stejně odejde. Kniha, kromě toho, že je velmi zajímavá, je také moc hezky napsaná a tím pádem velmi čtivá. Rozhodně mohu jen a jen doporučit.

Monuli36
26.02.2022 4 z 5

Hodně zajímavá knížka a poutavej příběh.Knížky z takového prostředí mám ráda.Tato byla výjimečná v tom,že nebyla plná násilí a násilnického manžela.Já bych teda takovou odvahu a hlavně trpělivost neměla,ale i tak je to obdivuhodný příběh.

soukroma
24.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Po pár stránkách jsem hodlala knihu odhodit, jako nepoživatelnou do ruda rozpálenou červenou knihovnu: čtyřicetileté samostatné rozvedené Němce s dospělou dcerou se líbilo v Turecku na běžné dovolené, tak se chtěla učit arabsky(!), jak prostě "podlehla" kouzlu orientu, a vzápětí totálně propadla kouzlu jednoho Araba (původem Iráčana, žijícího s rodinou v Amsterodamu!). Zamilovaná až po uši si ho po měsíci vzala - stala se jeho druhou manželkou. A nevěděla zhola nic, co to obnáší. Stala se ovšem v mžiku pravověrnou muslimkou a poslouchala muže na slovo... No uznejte, že to se číst nedá...
Jenže příběh sliboval pokračovat v Ománu, tak jsem setrvala. Další osudy z islámského prostředí byly už totiž poněkud čtivější, jak hrdinka mírně vystřízlivěla s tím, co všechno zjistila o požadavcích na chování, oblečení a zahalování se, zapovězenou komunikaci s cizími muži, leda prostřednictvím vlastního manžela, nicméně stále se nechávala nést "na křídlech lásky". Manžel se o ni staral, jen jí věnoval polovic svého času, protože měl první ženu a s ní tři, posléze čtyři děti. Samozřejmě hrdince občas neříkal celou pravdu, na to měl přece podle svého právo - staral se, platil, nechal ji vybrat si bydlení i vybavení, nikdy ji nenechal na holičkách, nezavíral ji, nesebral jí pas, ani děti (na ty samozřejmě ani nedošlo), mohla i cestovat či řídit auto, a dokonce pracovat jako administrativa v hotelu. Takže i v dobách let devadesátých, kdy jsme o životě v tuhém náboženském režimu tady věděli jen ze sporadických příběhů jako Bez dcerky neodejdu, se vlastně měla náramně dobře.
Jenže ono nezůstalo u dvou žen, přibyla třetí, a dokonce později i čtvrtá (a jen proto, že to byl pro muslima strop, nepokračoval v rozšiřování své rodiny o manželky dál - dětí i tak přibylo, jak vlastních tak vyženěných). V každém případě se o všechny své manželky s rodinami pečlivě staral (kde bral peníze, to mi bylo záhadou), a dokonce v tom pokračoval i po odloučení či rozvodu. Ovšem nezvládl integraci své rodiny - každá žena žila jinde, dokonce v jiných emirátech či zemích, nesnášely se, řevnily na sebe a nedělalo to dobrotu.
Neuvěřitelné, nepochopitelné. Hlavní hrdinka, jejíž to měl být autentický příběh, mi připadala jako neskutečná trubka (nebyla naivní dvacítka a o muslimech i z německého prostředí už něco věděla), ale nakonec ze všeho vyšla ještě dost dobře, byť žehrala na všechno a byla děsně nešťastná. Koneckonců zažila svého způsobu po určitou dobu lásku s velkým L, kterou chtěla, nikdy zvlášť netrpěla (jen osaměním a žárlivostí) a nakonec i mohla ze vztahu odejít, což po cca 15 letech učinila (arabsky se za tu dobu nenaučila, stejně jako se pořádně nedozvěděla o pracovních a dalších záležitostech manželových), a "skončila" (chudák) na ostrově La Palma (ani do Německa se nehodlala vracet). A vždy měla zajištěný příjem od manžela.
A manžel? Na jednu stranu ve svých skutcích velmi pochopitelný s důrazem na korán (či spíš tamní pravidla ustanovená lidmi), na druhou málo promýšlející své závazky - kdo se mu líbil (a že byly převelice odlišné, zcela nekompatibilní, jeho ženy), toho si prostě vzal. A s tím vzal na sebe ovšem i starost o jejich hmotné blaho.
Nakonec jsem s nevěřícným úžasem knihu přečetla. Literárně brak, nicméně spousta věcí je zřejmě skutečně autentických, aspoň pokud je hrdinka ve svém deníku zaznamenávala méně vzletně, než to zpracovala sama autorka. 70%

JajaPaja
04.11.2021 5 z 5

Tak tuhle jsem si užila moc pěkné čtení

Johana
23.10.2021 3 z 5

Lehké čtení, které jsem si naordinovala po krvežíznivém Carterovi. Knížka moje očekávání splnila, je to čtivá oddechovka pro ženy, dá se v podstatě schroupat za den, což jsem také učinila. Co se mi líbí - autorka se vyhnula tomu klišé, aby líčila muslimského manžela jako prachtemnou postavu, evropskou manželku pak jenom jako něžnou holubici a politováníhodnou oběť. Pohled na manželství dvou lidí z odlišných kultur je tu daleko barvitější - ačkoli nijak zvlášť hlubokomyslný.

Danago
06.10.2021 5 z 5

Skvělá knížka napsaná podle skutečného příběhu. I když na podobné téma už jem toho četla hodně, tak tento úhel pohledu jsem ještě nezaznamenala. V knize se ukazuje , že není nic černobílé, a vidíme pohled tak trochu jinýma očima. To že autorka zaznamenala skutěčný příběh perem profesionála dává knize mnohem poutavost a čtivost. Kdo má rád romány podle skutečnosti, kde se řeší netradiční vztahy určitě si knížku užije stejně jako já. Můžu jen doporučit.

Štítky knihy

pro ženy muslimové muslimské ženy manželská krize Arabové manželství s cizincem polygamie

Autorovy další knížky

Hera Lind
německá, 1957
2021  71%Staneš se mou další ženou
2004  66%Superžena
2023  58%Tisíc a jeden den

Kniha Staneš se mou další ženou je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst30x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x