Stalker

Stalker https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31157/stalker-31157.jpg 4 1462 240

Dnes již klasický román bratří Strugackých nás zavádí do Pásma - tajemné oblasti u městečka Harmondu, kde se dá objevit mnoho podivných, ale někdy smrtelně nebezpečných úkazů, předmětů a anomálií. V Pásmu se dá rychle zbohatnout, ale ještě rychleji zemřít... Přesto se noc co noc stalkeři odvažují dál a dál. Cena je ovšem vysoká. A zaplatit musí všichni. Někde v samotném srdci Pásma je však možná skryta naděje...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

Пикник на обочине (Piknik na obočině) , 1972


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Krátká, ale velmi hutná kniha. Poprvé jsem se zde setkal s konceptem mimozemské civilizace, která lidstvo zcela ignoruje - pokud si ho vůbec povšimne. Na několika desítek stran je námětů k přemýšlení tolik, kolik obvykle neobsahují ani pořádné špalky. Zejména Pillman je výborným zdrojem duchovní potravy. Je fakt, že v některých pasážích bych asi ocenil, kdyby byly věci více popsány a vysvětleny, jelikož něco jsem pochopil až pozdě a jiné věci možná vůbec. Velmi dobrý je i koncept Zóny, který sice není v SF tak úplně neobvyklý, ale tady velmi dobře slouží. Minimálně k tomu, že veškeré scény odehrávající se v Zóně jsou plné napětí a čtenář (stejně jako postavy v knize) neví, co může čekat. Přestože akce a napětí při pohybu v Zóně nejsou tím hlavním, co kniha žánru přináší, nebo tím, co by si zřejmě měl člověk odnést, mně se tyto pasáže velmi líbily a jsou tím, co nakonec převážilo hodnocení k pěti hvězdičkám.

incognit
incognit
12.02.2024 5 z 5

Nadčasovost této sci-fi tkví v tom, že není postavena na žádném líčení technického pokroku, ale na analýze lidského myšlení konfrontovaného s tím, co nelze racionálně pojmout, co přesahuje naše schopnosti uchopit logicko pojmovým aparátem, přesto, že to ovlivňuje jevový svět, co nás obklopuje. Lze to přijmout, nebo odmítnout, ale ne zcela pochopit, či dokonce vlastnit. Proto nás to tak dráždí a dráždit bude, ať už se technický pokrok posune kamkoli. Výborně téma zpracoval Tarkovskij ve svém filmu Stalker.


K.larki
K.larki
17.01.2024 5 z 5

Na střední škole jsem viděla film Stalker od Tarkovskeho a neskutečně mě zasáhl.Knihu jsem četla až po letech, byla pro mě v mnohém srozumitelnější, ale tu podivnou atmosféru filmu jsem si přenesla i do čtení knihy..

Mám ráda tyhle snové světy s jinou realitou, podobně jako Solaris od Lema je pro mě již klasikou ke které se zase za pár let vratim.

viktor4359
viktor4359
12.12.2023 5 z 5

Kniha má skvělou atmosféru, není plná technický vymožeností a úžasných vynálezu. Zajímavý pohled jednotlivých postav. Kniha s ojedinělý pohledem na lidstvo, jeho vývoj a reakci na piknik u cesty. Čtěte pozorně! Nikdy nevíte kdy spadnete do sulcu.

olga8832
olga8832
09.11.2023 5 z 5

Parádní nadčasový sci-fi příběh. Nevím, jestli se ještě dnes píšou takové příběhy, tenhle byl skvělý a mrazil. Poslechla jsem si v rekonstruovaném audiu (četl Jiří Zavřel) a to mělo fakt náboj.

petrn
petrn
06.11.2023 5 z 5

Příběh byl hodně poutavý a četl se neuvěřitelně rychle. Vůbec bych se nezlobil, kdyby knížka byla ještě jednou tak tlustá a popisovala by o to víc oblast zóny (a její artefakty), nebo třeba výzkumy artefaktů ve výzkumných centrech (ale chápu, že by to vlastně se samotným dějem nemělo až tolik co dočinění)
Trochu mi mrzí ten konec, přišel mi takový najednou utnutý. Opět, pár desítek stránek navíc by nebylo na škodu.

protokol
protokol
21.10.2023 odpad!

potencial to malo obrovsky škoda že to bolo tak hlúpo napísané, a zaver uplne oničom. škoda času.

Badger
Badger
29.09.2023 2 z 5

Dvě hvězdy za atmosféru. Bavil mě docela začátek, pak i konec, ale jinak svou roli hrála jistě i únava, že mi to nebavilo. Kniha jakoby nedotažená, dle mého i přeceněná. Beru ji jako zkušenost, teď vím o co jde, avšak zkušenost dost mizernou. I když jsem dočetl bohužel i horší věci, tak jsem rád, že jdu konečně na jinou knihu. Mohu se ztotožnit s názorem Vendy3708, který si dal více práce.

vaclav3708
vaclav3708
10.09.2023 odpad!

Jedna z nejhorších knih, které se mi podařilo dočíst až do konce. Při zobrazení ostatních hodnocení mám pocit, že každý jsme zřejmě četl jinou knihu, neboť i nyní nechápu v čem je tohle dílo tak úžasné a jedinečné?!? Příběh zde žádný v podstatě není, žádná zápletka, rozuzlení, konec...nic, jsou tu jen čtyři kapitoly (jediné plus), ale ty na sebe nijak souvisle nenavazují. Dá se říci, že i jednotlivé odstavce sami o sobě nemají hlavu a patu, co teprve celek samotný. Mám z toho pocit, jakoby šlo o nějaké fragmenty vytržené z celkového díla, nedodělaná práce. A "děj" jednotlivých kapitol je poměrně bizarní,...postavy chodí bezcílně z místa na místo, jejich dialogy připomínají absurdní drama, většina zůstává nedovysvětlena...o těch postavách nevíte zhola nic, jaká je jejich minulost, intence jednání, cíle...jenom, víte že to je stalker, hm, a to asi stačí. Rádi se napijí, zakouří, sem tam plácnou nějakou rádoby moudrost a pak si zanadávají na svůj tvrdý život stalkera. Nějaké sympatie si vybuduje sotva ke kterékoliv postavě, ale ono jich naštěstí mnoho ani není...další problém je, že je zde hromada označení pro ty tajemství, jevy, předměty z Pásma, ale o co se přesně jedná se nijak nedozvíte. Autoři se vůbec neobtěžovali s nějakým podrobnějším popisem, takže to čtete, ale většinou nevíte co si o tom vlastně máte představit. A taková nedbalost, odbytost textu a bezohlednost ke čtenáři se mi nelíbí. Co má čtenář z takové četby? Jen si neustále klade otázku, co tím chtěl autor říci. Kniha se mi stávala více a více protivnou, nakonec jsem opravdu rád, že jsem ji mohl po přečtení zahodit.
Každý autor má samozřejmě svůj styl, pro to mám pochopení, ale to i Kafka měl nějakou řádnou koherenci textu a smysl pro metafory. Tady ten námět mi sice zněl velice zajímavě, takže se z toho určitě dalo něco vymyslet, jenže tím námětem to bohužel zhola končí a z knihy se nedozvíte už nic dalšího. Kdo byli ti mimozemšťané, proč zde přistáli, co po sobě zanechali, jak to bude dál?
Další omyl je to označení v anotaci: scifi s prvky westernu, pohádky, detektivky...to si děláte legraci??? Dejme tomu scifi ano, ale opravdu hodně slabé, nevyzrálé a teprve v zárodku. A nic víc. Jestli chcete nějakou poctivou scifi přečtěte si raději Den trifidů, Nadaci, díla H.G. Wellse...
Jestli tu někdo vyzdvihuje nějaké filosofické myšlenky, tak ty se najdou v podstatě v každém díle klasické literatury, tím není tohle dílo ničím mimořádné, ani v rámci scifi. Např. taková Tma od Neffa má ten myšlenkový přesah na úplně jiné úrovni i šíři.

lampernaqui
lampernaqui
05.09.2023 4 z 5

Už jsem to četl kdysi dávno, ale dostal jsem se k této klasice znovu. A znovu jsem si užil její prapodivnou atmosféru, podivuhodný svět plný míst, kam není radno vstupovat. A pokud už to nutné je, tak nejlépe v doprovodu člověka, který se zde vyzná - stalkera. A co teprve, pokud se potvrdí, že zlatá koule, která plná nejtajnější přání, skutečně existuje? Bral bych i nějaké další příběhy z tohoto světa, člověk má hned chuť pustit si již po několikáté Tarkovského.

stanislav0373
stanislav0373
18.08.2023 4 z 5

Skvělá, ponurá kniha plná zajímavých myšlenek. Více než padesát let staré sci-fi a přesto má co nabídnout i dnešním čtenářům. Zajímavé postavy (zejména rozpolcenost Mrchožrouta) spolu s tajemným příběhem, respektive jeho pozadím, tvoří úžasnou směsici.

Chytuš
Chytuš
05.07.2023 5 z 5

Sci-fi klasika, která je svým zpracováním pořád originální. Měla jsem štěstí na výtisk (vydání z roku 2021), kde byl popsaný i těžký "porod" celé knihy - jak bratři Strugačtí nebyli schopní rukopis v tehdejším SSSR protlačit do tisku. Text vycházel v průběhu času různě korigovaný a upravovaný, nicméně vydání z roku 2021 je prý překlad původního autorského záměru. Rozhodně vás při čtení nenapadne, že je tahle kniha vlastně už pěkně stará, má v sobě obrovskou nadčasovost - hlavně díky spojení akce (výpady stalkerů do zakázané zóny), psychologie i originálních kulis (Pásmo - prostor smrti i pokroku, mimozemský záměr, nebo piknik u cesty?)... Velmi originální.

lenka9250
lenka9250
29.05.2023 4 z 5

Sci-fi není absolutně mým žánrem, knížku jsem poslouchala coby audio do výzvy. Ale zajímavé to bylo. Člověk by, nebýt pár detailů, neřekl, kdy to bylo napsané. A ten skvostný překlad... "ježibabí rosol", "dudlíky", "komáří mýtina" ... to říkám pořád, že jsou to pohádky pro dospělé :) Jinak původní název "Piknik u cesty" coby námět celé knížky mi přišel geniální.

Timkim
Timkim
24.05.2023 2 z 5

Nuuuudaaaa. To bylo tak ubíjející. Ano, bylo tam pár světlých okamžiků, ale celkově je to neskutečně nudný příběh o "něčem", co není v knize ani pořádně vysvětleno. Hlavní postava je absolutně nezajímavá a ne příliš sympatická. V porovnání s Metrem od Dmitry Glukhovskeho je to ještě slabší i když v podstatě na stejném základu. Opět přešlap z mé strany. 45%

groula
groula
21.05.2023 5 z 5

knihu jsem četl dávno. skvělé je, že není nijak dlouhá. a mě se zdá skvělá.
navíc na toto téma, inspirovan knihou kdysi v Praze u motola kamarád vytvořil úplně geniální, dnes jiz dávno zrusenou, multicache.
pro mě jedna z top knih

VA_Krtek
VA_Krtek
29.04.2023 1 z 5

Tak tohle mě trochu zklamalo. Asi jsem udělal chybu a četl jsem až po odehrání PC her. Zjevně herní studio si vzalo jen námět a zpracování děje je úplně jinde. Zkrátka mi přišlo, že se knize nic moc nedělo.

JohnMiller
JohnMiller
25.04.2023 4 z 5

Východné (Sovietske, Poľské) Hard sci-fi ma ako tínedžera priťahovalo. Zbožňoval som v ňom ten despotický pocit, postapokalyptické-postkatastrofálne témy ktoré si brali inšpiráciu zo spoločenských udalostí rovnako ako aj postavy a ich charaktery. Hoci komunista by len ťažko hľadal súvislosť, ja som to tam cítil. Stalker rozhodne nie je výnimka, hoci som od tohto diela čakal vďaka hernému a filmovému spracovaniu, niečo diametrálne odlišné. Rozhodne som si to užil. Filozofické a existenciálne prvky ma úplne prekvapili a doslova som ich hltal, no viem si predstaviť, že nemuseli každému sadnúť.

Lele61
Lele61
16.04.2023 5 z 5

Skutečně výborná kniha po všech stránkách! Originální nápad, velmi dobré literární zpracování, děj má spád a rychle vtáhne čtenáře, který pak prožívá všechna dobrodružství spolu s hlavním hrdinou "stalkerem" Roderickem. Knihu jsem četl vícekrát a stále se k ní rád vracím. Rozhodně mohu doporučit :-)

SirChico
SirChico
18.03.2023 5 z 5

Tak jsem vyklízel sklep u rodičů a našel jsem hromadu starých sci-fi knížek, kterou jsem četl jako mladé pískle. A mezi nimi se vyjímal Piknik u cesty sfoukl jsem teda prach a dal se do četby.
Pojem Stalker znají asi všichni. I když dneska je víc spojován s videoherním střílečkou okolo Černobylu, původně s ním přišli bratři Strugačtí v Pikniku u cesty. Premisa je perfektní navštívili nás emzácí a nechali nám tady zóny, plné nepochopitelných výjevů a událostí. Nám to připadá asi tak jako mravencům musí připadat bordel po pikniku u cesty - sbírka nepochopitelných artefaktů co umí dělat magické věci. A samozřejmě tady jsou i lidi co toho chtějí využít a nějak si na tom nahrabat a to jsou Stalkeři. Lidi, co riskují život a příčetnost, jenom aby vyhrabali ze zón nepochopitelné přístroje.
Když jsem to četl jako náctiletý tak mě to uchvátilo a trochu jsem se bál jestli si tohle kouzlo tahle novelka uchovala a musím říct že ano. I když teď mě spíše udivují ty dokonale lidské reakce na mimozemskou techniku. Tak nějak všem víc věřím v jejich motivacích a spíše mě zajímají lidi v zóně než zóna samotná. Takže za mě to docela dobře přežilo test času, hlavně s dobrým překladem od Marie Uhlířové.
Jenom trošku varování - je to pořád sovětská sci-fi. Trochu jsem se bál jak bude vyznívat klasická marxistická propaganda v dnešním světla a není to tak hrozné. Jediná výrazná část je finále, vlastně jenom poslední půlstránka. Roderick najednou z ničeho nic začne vinit kapitalistickou společnosti z toho že mu ukradla duši a chce štěstí pro všechny a zadarmo... To přišlo vážně jako blesk z čistého nebe a je to možná spíš způsob jako se zavděčit režimu. Které je taky kvůli tomu nejslabší částí. Furt si ale myslím že to stojí za to.

morienhithwen
morienhithwen
14.03.2023 5 z 5

Best book ever. Jak je to napsané, přístup k námětu, využití kapitol, profesorova teorie, konec! Jsem v lásce. (Jediná výtka by byla v přístupu k ženským postavám, toho se dobové stigma/poměry pohužel dotkly.)