Stalin: Krev a sláva

Stalin: Krev a sláva https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248468/bmid_stalin-krev-a-slava-zds-248468.jpg 5 16 4

Významný ruský autor Svjatoslav Rybas připravil českému čtenáři speciální edici biografie J. V. Stalina. Tato kniha je považována za dosud nejúplnější a nejobjektivnější publikaci o sovětském vůdci. V Rusku se již dočkala sedmi vydání a v roce 2014 se zařadila mezi bestsellery v Číně. S. Rybas podrobně rozebírá Stalinovu složitou osobnost a nevyhýbá se ani intimnímu životu, který neodmyslitelně utváří pozadí velkých dějin. Zabývá se soupeřením o vedoucí pozice v sovětské společnosti a popisuje průběh nejdůležitějších operací druhé světové války nebo jednání s Rooseveltem a Churchillem. Profesor Rybas důkladně analyzuje letité úsilí SSSR o mezinárodní uznání a prozrazuje i dlouho utajené aspekty vztahu s USA. Speciálně pro českého čtenáře připravil kapitolu, jež se věnuje dlouholetým vztahům sovětského vůdce s československým prezidentem Edvardem Benešem. V závěru knihy se pak zamýšlí nad Stalinovým odkazem – projektem syntézy sovětského socialismu a kapitalismu, jenž od 80. let uskutečňuje Čína.... celý text

Přidat komentář

RunningWolf
29.06.2022 5 z 5

Pecička

Racek213
30.06.2020 5 z 5

No, asi nejlepší kniha o Stalinovi, co jsem četl. A pár jich bylo. Autor poctivě rozebírá historii, kontexty a odhaluje celou řadu souvislostí. Zejména to, že Stalin nebyl až tak všemocný vládce a že se mu řada věcí vymkla z rukou. Zejména bezpečnostní orgány a Tuchačevskij ... Je to napsáno čtivě, dozvíme se dost o době a předrevolučním Rusku (zejména Stolypin je u nás prakticky neznámý) a východiskách vítězství bolševiků. No, mezi našimi mladými politology asi nebude tento autor populární. Ti vesměs v Rusku byli, Stalina znali osobně a Beria, to byl vtělený ďábel, který je chtěl zabít. Nějak do toho neštymuje fakt, že ze dne na den zastavil vraždění nevinných obyvatel. Tak dávám 5 hvězd. Zejména za objektivitu. Zajímavé, první kniha o Stalinovi bez klišé. Autor rozhodně není bolševik, k mnoha věcem je kritický, ale občas povzdechne ... asi to někdy jinak nešlo. A hlavně je to Rus, vlastenec.


jik60
07.11.2019 3 z 5

Tato kniha je pozoruhodná tím, že se tento zjevně liberální autor snaží o poctivý přístup a uvádí řadu záležitostí, s nimiž však má při svém antisovětizmu problémy. A tak je alespoň neuvádí do souvislostí a nechává je ve "vakuu". Bylo by potřeba, aby se u nás objevily knihy S.G. Kara-Murzy (především Sovětská civilizace), Prudnikové (m.j. Mytologie hladomoru, Lež, co se stala historií, Technologie nemožného, ...), Muchina (m.j. Katyňský detektiv, Hvězdy na výložkách, hvězdy na mohylách, ...), Zemskova (Stalin a lid - proč nebylo povstání), Martirosjan (m.j. Za kulisami mnichovského spiknutí) ad.

zahadum
01.06.2016 5 z 5

Veľmi ucelený, komplexný súhrn života a práce J.V.Stalina. Dejiny píšu " víťazi " Ale našťastie dejiny píše pravda a obsah archívov svetových veľmocí a štátov na svete do ktorých mal autor prístup a ponúka tak vnímavému a nezaujatému čitateľovi informácie o zákulisnom chode svetovej politiky a ľudských dejín. Veľa vecí sa dá vyhľadať ak človek chce a má záujem poznať pravdu. Hladomor, čistky a kto za nimi stál a aj samotná smrť Stalina.

Stalin prevzal zaostalú feudálnu krajinu s dreveným pluhom a odovzdal svetovú veľmoc s atómovou bombou.
Winston S. Churchill