Stachelberg Pevnost, která vstala z mrtvých

Stachelberg Pevnost, která vstala z mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386159/stachelberg-pevnost-ktera-vstala-z--CHv-386159.jpg 5 3 2

Název publikace dokonale vystihuje snahu skupiny nadšenců, kteří se již více než 28 let snaží na Stachelbegu zachránit zbytky po výstavbě největší tvrze českoslovesnkého opevnění. Od počátku bylo cílem jejich snažení vybudování důstojného muzea připomínajícího snahu a odhodlání stovek dělníků a vojáků. V knize samozřejmě nechybí nezbytné historické souvislosti a popis objektů i podzemí tvrze. Text doprovází velké množství fotografií a obrázků.... celý text

Přidat komentář

opic 12
07.08.2020 5 z 5

Je po všem.
Mlčenlivé,truchlící,opuštěné,zlomené Československo se noří do tmy.
Pykalo v každém ohledu pro svůj svazek s Francií,jejímuž vedení a jejíž politice se tak dlouho podřizovalo...Lidé by měli vědět,že jsme i bez války utrpěli porážku...že byla porušena celá evropská rovnováha.

Winston Churchill

I malá brožůrka dokáže vyvolat spousty emocí a myšlenek.
To odhodlání.Nasazení s přesvědčením.Kluci Čechoslováci se srdcem pro správnou věc.
Poté zmar a nepochopení.Proč ? K čemu ? Proč právě ted a zač ?

V propasti času téměř zapomenuté se díky partě nadšenců tyto skutky i osudy mohou zaslouženě dostat na světlo a odkrýt jaké to tehdy bylo.
Ze stránek doléhá i jakási tísen.Co se téměř podařilo stihnout vybudovat k obraně vlasti.
A pak...

Stachelberg existuje.Není jenom mementem,nebo něčím co tu kdysi bylo.Něco co už se snad nikdy stát nemůže ? Je moc důležité nejenom vidět.Nezapomenout.
Spolu s dalším komplexem složité sítě chodeb,se může stát velmi silným zážitkem i při skutečné návštěvě (stránky tak ožívají) tohoto významného místa.Nejenom pro čtenáře.
Jsou to zvláštní pocity.Uvnitř to vře.
Na oplátku nezbývá,než jen pokorně žasnout.Velký dík.1937-2020

Dant76
26.07.2020 5 z 5

Pěkná kniha o historii a současnosti nejen pevnosti Stachelberg, ale i pevnostního systému v okolí, se spoustou nádherných fotek.


Autoři knihy

Pavel Holzknecht
česká, 1976
Miroslav Kejzlar
česká, 1953