Srdeční záležitost

Srdeční záležitost https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302698/bmid_srdecni-zalezitost-SlH-302698.jpg 4 43 11

Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minute, užívat života a vytvářet sin a Leu jen ty nejlepší vzpomínky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Et soudain tout change


více info...

Přidat komentář

Sofonisba
30.05.2022 4 z 5

Kniha zařazená do kategorie "mladí věkem", ale najdou se v ní i rodiče, prarodiče, zkrátka všichni, kteří nezapomněli "být mladí" v jakémkoliv věku. Kniha o životě, lásce, lidské soudržnosti, odvaze, pochybnostech, strachu i smrti, to vše podané očima dívky těsně před maturitou

Andynka
29.03.2022 4 z 5

Tohle vám je tak zvláštní kniha.
Ze začátku jsem byla při čtení nešťastná. Vůbec jsem se nemohla začíst. Přišlo mi to celé dětské a hodně naivní. Říkala jsem si, jak mám zase smůlu na výběr knihy.
Ale nakonec jsem byla tak mile překvapená.
Stal se z toho docela vážný příběh, který ale neztratil ten pohled na svět dětskýma očima.
V knize se řeší docela zajímavá témata života, smrti a podobně. Je to celkem kniha k zamyšlení.
A já byla po dočtení dojmuta a knihu můžu určitě jen doporučit.


Charmedka
16.08.2020 4 z 5

Jedná se o young adult knihu, kde hlavním hrdinům je kolem osmnácti let a mají před sebou maturitu. Rozhodně se ale nejedná o hloupoučký příběh s bandou puberťáků, která vlastně ještě neví, co se sebou. Neví, zažívají první lásky, trápí se svým vzhledem a hádky s rodiči, bojí se zkoušky dospělosti. A pak se dozví, že spolužačka je vážně nemocná a šance na uzdravení jsou téměř nulové.

Několikrát mi během čtení bylo úzko, chtělo se mi plakat a do postav jsem se vcítila. Autor s emocemi zvládl pracovat výborně, opravdu nádherně napsaná kniha, která chytne za srdce a ukrojí trošku z duše.

Aby to ale nebylo jen o smutku a slzách, Lea poslední dny trávila tak, aby si je užila se svými nejbližšími, nevzdala se, i když věděla, že umírá. Užívala si, smála se, postavy sršely vtipem a nadhledem, i když to bylo těžké. Tohle je za mě jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla a těším se, až se k autorovi opět dostanu.

speciale88
22.05.2019 4 z 5

Krasná kniha, dojemný příběh.

JointlieKat94
01.05.2019 4 z 5

Kniha se mi moc líbila.
Vlastně až překvapivě. Ze začátku mi to přišlo jako nuda.. parta kamarádů, poslední ročník před maturitou.. třeba se mi moc líbilo jejich přátelství a soudržnost. To jsem já nikdy nezažila.
A vlastně tu jde především o dvě nejlepší kamarádky- Camille a Lea- přičemž Lea je nemocná a Camille ví o její nemoci minimum, je smrtelná. Je to spíše ve formě deníčku, si myslím, a je zde psáno hodně "filozoficky", což na této knize bylo asi nejvíc zajímavé. Moc se mi líbil pan učitel Rossi, jeho názory a myšlenky. A postupně jsem si oblíbila i celou partu kamarádů.
Takže celkově to bylo moc milé, upřímné, akční, romantické a hodně k zamyšlení.
Jediné, co musím vytknout, a co se mi moc nelíbilo, bylo skloňování jména Lea (Leyni rodiče..atp.) a někde třeba přebývaly uvozovky.
Jinak to bylo moc pěkné, a ještě.. na konci mi i slzy tekly. A to nebyl konec úplnej. Asi si to přečtěte, a uvidíte. :)

Peti
10.10.2018

Kniha, která má velmi zajímavé a dojemné téma, ovšem na mě až příliš nereálný příběh, který mě místy nudil.

Joshanda
23.09.2018 3 z 5

Kniha nebyla špatná, jen mě nebavilo, že se příběh odehrával většinou ve škole.

akina
17.05.2018 4 z 5

S knihou jsme neměla problém, trošku připomínala "Hvězdy nám nepřály". Dojemný příběh, který jsem musela přečíst až do konce. A ačkoliv se některé pasáže zdály trochu neuvěřitelné, tak věřím, že by mohly být i reálné.

Attia
11.11.2016 3 z 5

Kniha mě vážně potrápila. Nejednou. Musela jsem investovat ohromnou dávku trpělivosti.
Nicméně nepopírám, že se autorovi povedlo stvořit něco skutečně ohromujícího, dojemného, emocemi přetékajícího. Jen se mu zřejmě úplně nepodařilo vystihnout cílovou skupinu, takže ať už Srdeční záležitost bude číst dospívající nebo dospělý, v něčem se najde, v něčem naopak bude spíše tápat.

bookcase
26.10.2016 5 z 5

Dojemné, moudré a citlivé vyprávění o přátelství a lásce. Taky je to hodně francouzské. ☺

Sorrow
22.10.2016 4 z 5

Zajímavé čtení to bezesporu je, jen si nejsem tak docela jistá, pro koho je vlastně určeno - teenagery budou jistě vysilovat ty filozofické pasáže a pro dospělého je tam zas až trochu moc pubertálních kliček. Nelituji, že jsem knihu přečetla, má v sobě určité poselství, na druhou stranu žádné must read to také není. Dnes bych nejraději hodnotila tak 3,5.

Autorovy další knížky

Gilles Legardinier
francouzská, 1965
2012  71%Zítra začnu nový život!
2014  83%Všechno je jinak!
2015  71%Tentokrát to vyjde!
2016  76%Srdeční záležitost

Kniha Srdeční záležitost je v

Právě čtených1x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce101x
Chystám se číst44x
Chci si koupit4x