Spomienky a úvahy

Spomienky a úvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276977/bmid_spomienky-a-uvahy-MbT-276977.jpg 4 2 2

Spomienky a úvahy maršala Sovietskeho zväzu, ktorý sa zúčastnil bojov v 2. svetovej vojne (detstvo, mladosť, vojenská služba, účasť v občianskej vojne, vo funkcii veliteľa pluku, atd.).

Vydáno: , Pravda
více info...

Přidat komentář

1amu
02.10.2020 4 z 5

Bohužel úplně zapomenutá kniha člověka, který počínaje nástupem zimy v r.1941, kdy německá vojska byla těsně u Moskvy, zachránil existenci J.V.Stalina. Naboba, který předtím veden svými fízly nechal vyvraždit sovětskou generálskou elitu v čele s Tuchačevským.
Georgij Konstantinovič Žukov (*1896 +1974) maršál SSSR, bezkonkurenční stratég, muž neznající kompromisy se ujal v r.1941 velení.
Výsledky jeho umu mluví samy :
zima 1941-1942 zamrzlá vojska Wehrmachtu gen.Bocka těsně u Moskvy.
zima 1942 - operace Uran a Mars nelítostná bitva a těžce vybojované krvavé vítězství u Stalingradu,
1943 konference spojenců v Teheránu - pokud spojenci začnou v I.polovině r.1944 2.frontu, spustí SSSR operaci Bagration (rusky Oперация Багратио́н) neboli sovětská letní ofenzíva 1944 byla jedna z největších bitev Velké vlastenecké války. Krycí název měl připomínat carského generála P. I. Bagrationa, který zahynul v bitvě u Borodina. Letní ofenzíva sovětských vojsk byla připravována za stavu, kdy se německým vojskům podařilo stabilizovat frontu a vést poměrně úspěšné obranné boje. Sovětské velení počítalo s tím, že západní spojenci otevřou západní frontu, což bylo dohodnuto již na Teheránské konferenci 30. listopadu 1943. Maršál Georgij Konstantinovič Žukov vypracoval odvážný plán, který spočíval v hlavním úderu tam, kde ho Němci neočekávali – v Bělorusku. Tamní bažinatý terén byl zdánlivě jakékoliv operaci tankových vojsk neprostupný, německá obrana zde byla velmi slabá. Současně s tímto útokem měly být zahájeny boje v Pobaltí a po provedení hlavního útoku měla následovat ofenzíva na Ukrajině.
A pak již jen tah na Berlín.
Vítězem se stává Stalin , o maršálovi se přestává mluvit.
I takový je život.