Tunisko

Tunisko https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134425/tunisko-spolecnik-cestovatele-134425.jpg 5 4 1

Průvodce obsahuje přes 1000 fotografií, ilustrací a map, průřezy a půdorysy všech významných pamětihodností. Přibližuje krásy exotické země - rozvaliny starověkých měst, skvostné medíny, pohádkové oázy, třpytící se solné pánve, olivovníkové háje, nádherné pláže.

Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Euromedia
Originální název:

Eyewitness Travel Guides - Tunisia , 2005


více info...

Přidat komentář

1amu
10.02.2020 5 z 5

Jde o jednoho z lepších průvodců po této krásné zemi, která je 2x větší než ČR, ale počtem obyvatel na tom budeme brzy stejně. Měl jsem štěstí, že díky CK FISCHER jsem zemi navštívil několikrát, vždy za příjemného skoro jarního počasí na rozhraní prosince a ledna, a to před t.zv. "Arabským jarem", které považuji za neštěstí pro tamní obyčejné lidi. 98% obyvatelstva jsou mírní muslimové, zbytek tvoří Židé (na ostrově Djerba) a křesťané. Dovolím si napsat několik poznatků ze svých návštěv:
Před odletem jsem se naučil pár francouzských frází, potřebných pro odbavení na letištích a v hotelu a také počítat. Proč ? I tam, jako v každé arabské zemi m u s í t e smlouvat !
Jinak vámi pohrdnou a budou vás považovat za ňoumy (viz Američané, kteří zaplatí první obchodníkem vyřčenou sumu). To je buď urazí, nebo naštve. Berte to jako hru a budete se fantasticky bavit. Na Djerbě mi jeden takový brečel na hrudi, že jsem ho zničil a s ním jeho rodinu. Při cestě z trhu (súk) mi již vesele mával. Na súku se nenechte vmanévrovat do situace, kdy vám prodejce chce vnutit nejdříve ten největší šmejd, který má vystavený. Platí:
smlouvat, smlouvat und wieder smlouvat ! Vždy prohrajete, ale neodcházíte se staženými kalhotami. Pozor na největší poutní město Kairouán. Na autobusy mají spadeno davy prodejců čehokoli. Po výstupu se na vás vrhnou a cpou vám do ruky děsivé věci, zejména plyšové velbloudy. Nebrat ! Pokud ho držíte v ruce, chce od vás obrovskou sumu, a to bez smlouvání ! Jsou děsně nepříjemní a lezou s vámi zpět do autobusu, aby dosáhly svého. V celé zemi dostanete výtečnou hořkou kávu Lepší jsem pil jen v Itálii, a to mám raději čaj. Vyplatí se koupit zde kožené oblečení. Na naše poměry levné, ale nesmíte se nechat ošálit. Požádejte prodavače, aby vám po kůži přejížděl otevřeným ohněm zapalovače. Oni uvidí, že nejste mimoň, ale pro ně vážený zákazník. Končím přihlašováním v hotelu. Vyplatí se dát recepčnímu menší bakšiš, nic závratného. Hned dostanete lepší pokoj s výhledem na moře.
Přeji vám příjemný pobyt v této krásné zemi.