Špion mezi přáteli

Špion mezi přáteli https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232322/bmid_spion-mezi-prateli-232322.jpg 4 17 4

Ben Macintyre, autor knihy Operace Double Cross, rozkrývá ve své nové publikaci jeden z největších špionážních příběhů dvacátého století. Kim Philby byl dvojí agent, který se dokázal vypracovat mezi vysoké důstojníky britské tajné služby a působit zároveň v KGB, které v průběhu studené války předával ty nejdůvěrnější informace. Nové osobní materiály i způsob zpracování dávají možnost nahlédnout do jednoho zvláštního přátelství, které sehrálo v dějinách nečekanou úlohu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: ekniha , CPress
Originální název:

A Spy Among Friends , 2014


více info...

Přidat komentář

jan7760
30.07.2021 4 z 5

Zaujimave citanie, dozvedel som sa zase vela noveho zo zivota spionov. Mnoho veci ostalo nevysvetlenych, ako to uz v zivote spionov chodi, zarazala loajalita kamaratov a spoluziakov, ktori chranili vinnika, ci uz zamerne, alebo z nevedomosti, to sa uz asi nikdy nedozvieme. Vadili mi preklepy a chybala mi obrazova priloha.

CharlesWard
23.12.2018 3 z 5

To, co tuto knihu nejvíce, posiluje, je fakt, že něco tak nepravděpodobného, neuvěřitelného a nerealistického, prostě jenom tak někdo nevymyslí!


prof.chrobak
07.01.2016 4 z 5

K přečtení mě motivovala televizní minisérie "V síti CIA". Chtěl jsem se dozvědět víc. A to mi kniha splnila. Přečetl jsem ji jedním dechem. A nejen to, dozvěděl jsem se nejenom další fakta, ale hlavně že vše bylo úplně jinak než v seriálu. Tvůrci seriálu si z dob studené války vypůjčili pár jmen a událostí, ale jinak to nemá s realitou nic společného. Autor si dal se shromážděním tolika skutečností úžasnou práci. Zamrzí jen chyby v překladu a řada překlepů. Ale i tak je to ojedinělá kniha, např. o některých z popisovaných operací MI6 jsem v češtině nikde jinde nic nenašel.

trudoš
11.09.2015 4 z 5

Největší slabinou knihy je, že se Ben Macintyre nedokázal rozhodnou, jestli ji pojme jako román nebo jako faktografii. A tak výsledek zůstal mezi - chybí fotografická příloha a podrobnější rozepsání o práci tajné služby a v rámci beletrie zas řemeslo, které by okořenilo děj o dialogy a emoce.
Dlužno říci, že i tak se Špion mezi přáteli čte lehce a je v mnoha ohledech informačně zajímavý. Tajné služby sice připomínají socialistické straníky na zájezdu, kteří hlavně zádumčivě chlastají, ale to připisuji na vrub nelítostné době a nemožnosti nahlédnout do utajených složek. Skvělé je však třeba vykreslení gentlemanského jednání Britů, které paradoxně umožnilo infiltraci vlastních řad.
Lehce cynickou perličkou je už samotný úvod, ve kterém autor přiznává, že špioni jsou ti první, kteří ohýbají fakta dle potřeby. Takže za žádná svědectví ruku do ohně nedá. A tak skutečná historie navždy zůstane tajemstvím ústředních aktérů. Přesto mi přijde, že se jeho verze přiblížila pravdě na maximum.