Špatné peníze

Špatné peníze https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483320/bmid_spatne-penize-8zv-483320.jpg 5 22 5

Nová kniha o fungování peněz, která by neměla chybět ve vaší knihovně. Juraj Karpiš sepsal mnohovrstevnatou učebnici měnové teorie a hospodářské politiky s odbočkami do metodologie ekonomické vědy, politické filosofie, teorie úroku, dějin ekonomického myšlení a historie měnových doktrín. Knihu plnou poznání, knihu poučnou a zároveň poutavou. V Karpišově thrilleru vystupují nejvýznamnější světoví politici, ředitelé obřích bank a investičních fondů, kteří spravují miliardy dolarů a vyplácející si miliony na odměnách za svou – mnohdy katastrofálně špatnou práci a spolu s regulátory prokazujícími opakovaně svou nekompetentnost a dále slavní profesoři, kteří kvůli penězům zapomínají na svou akademickou čest a zaprodávají svou reputaci. Systém špatných peněz s ­nuceným oběhem tak vede k ­maniodepresivním ekonomickým cyklům a ­finančním krizím. Po ­té poslední se lidé opět stali rukojmími. Museli jsme zaplatit účty za ­banky, které jsou údajně příliš velké na ­to, aby padly. Kniha je psaná pro veřejnost s ­cílem vysvětlovat krizové ekonomické jevy na základě toho, jak náš centrální bankovní systém skutečně funguje. Součástí tohoto průvodce krizí je popis dosahu krize na­ životy běžných lidí a příklady, jak je možné se s ­nimi vyrovnat.... celý text

Přidat komentář

HelenBarbora
06.01.2024 5 z 5

Naprosto skvěle, přehledně a srozumitelně zpracovaná kniha o různých ekonomických souvislostech a faktech, které se v TV nedozvíte. Vřele doporučuju.

Mety15
22.07.2023 5 z 5

Perfektní kniha. Četba není jednoduchá, člověk musí opravdu přemýšlet, ale stojí to za to. Pan Karpiš si dal na knize velmi záležet a jde to poznat. Kniha nádherně popisuje, jak dnešní peníze (ne)fungují. Jediné co knize ubírá na kráse je příšerná korekce, za kterou autor samozřejmě nemůže, proto dávám 5/5.


Prince_of_book
30.12.2022 5 z 5

Tahle kniha je opravdu skvělá a proto mě strašně mrzí, že jsem při jejím čtení dostal čtecí krizi a četl jsem ji skoro 4 měsíce.

Juraj Karpiš zde krásně vysvětluje, co je na současných penězích špatného, jak by se to dalo řešit a jak se s tím naučit žít.

10/10

pegasusss
23.07.2021 5 z 5

určite odporúčam, pre ľudí, čo chcú rozumieť tomu, prečo vznikli kryptomeny tak dôvody sú vlastne popísane v prvých 4 dieloch knihy a samozrejme, ako sa hedžovať proti nezodpovednej monetárnej politike a inflácii, učebnica realnej monetárnej politiky ( teda nie teoretickej ako býva v učebniciach ekonómie ), určite odporúčam

peter6266
13.12.2016 5 z 5

Veľmi dobre spracovaná kniha, zrozumiteľná aj v odbornejších úsekoch, prináša pohľad na stav svetového finančného systému a zároveň aj rady ako v týchto časoch žiť. Nájdu sa tak isto aj úsmevné pasáže.