Sparta – Slavia: Rivalové navěky

Sparta – Slavia: Rivalové navěky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176026/bmid_sparta-slavia-rivalove-naveky-bitvy-Eme-176026.jpg 4 15 6

Bitvy nejslavnějších českých fotbalových klubů na hřišti a v zákulisí. Knih o Spartě a o Slavii vyšlo už několik. O každém klubu a jeho velkých postavách zvlášť. Ale ještě žádná, která by vnikla pod kůži odvěké rivalitě těchto nejslavnějších českých fotbalových mužstev. Ta trvá od chvíle, kdy se zrodily, a to je už 120 let. Právě toto jejich významné výročí bylo pro známého autora sportovní literatury Milana Macho, v roce 2012 oceněného Cenou Miroslava Ivanova za literaturu faktu, jedinečnou příležitostí se do toto pustit. Oba věhlasné kluby daly českému fotbalu mnoho jedinečných hráčů, jako byli Košek, Pešek-Káďa, Plánička, Bican, Kopecký, Nejedlý, Puč, Říha, Kvašňák, Mašek, Lála, Kadraba, Veselý, Chovanec, Skuhravý, Hašek, Němec, Knoflíček, Kubík, Poborský, Kuka, Siegl, Nedvěd, Berger, Koller, Šmicer, Rosický a mnozí další, kteří šířili jeho slávu po celém světě. Každé derby Sparta – Slavia je velkým svátkem českého fotbalu. Souboje S + S se ale vždy neodehrávaly jen na hřišti, nýbrž velmi často i ve fotbalovém zákulisí, v přetahování o hráče, o peníze, o prioritní postavení na české fotbalové scéně. Oba kluby se namočily do větších či menších afér. Oba kluby zažily slavná vítězství i trpké pády. Oba kluby tu jsou a stále budou. Bez Slavie není Sparta, bez Sparty není Slavia. Ale když stojí proti sobě, rozpoutá se nelítostný boj!... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
25.03.2024 4 z 5

Sparta a Slavie, dva nejstarší fotbalové kluby v Česku, vzájemná rivalita, která započala prvním derby na Císařské louce a hned skončila velkým rozporem. Od té doby bylo sehráno 310 zápasů a rivalita není o nic menší jak na začátku. Najdete zde hodně historických faktů a hezkých dobových fotografií. I když v Česku je mnoho fotbalových mužstev a od nejnižších soutěží je hodně místních derby, tak si myslím, že to mezi Spartou a Slávií je v Česku největší a i když někdo není fanoušek ani jednu klubu, tak vždy v den tohoto zápasu, přeci jen se mírně přikloní na tu či onu stranu. Tyto zápasy vždy přinášejí vášeň a napětí. Věřte mi, není větší euforie, když v derby zvítězí Sparta (fanoušci klubu od trati ze západních Strašnic, to mají pochopitelně naopak) anebo totálního zmaru, když se v derby prohraje (fanoušci klubu od trati ze západních Strašnic to mají pochopitelně naopak) . A tato kniha přináší a shrnuje vše o tomto derby.

Kosta96
02.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Rivalita, která přetrvala několik generací a skutečně bude rivalitou navěky. Kniha obsahuje zajímavosti ze spousty těchto největších fotbalových zápasů u nás. Také spoustu fotografií. Je koncipována tak, že zkušený sportovní novinář informuje o historických okamžicích obou klubů a těchto utkání, začínající elévku. S tou má nakonec také lehký románek. Myslím, že by se kniha bez toho úplně obešla a stačilo by prostě jen rozebrat historii těchto zápasů z pohledu autora. Bez nějakých smyšlených postav.


RoBertino27
11.10.2020 3 z 5

Ačkoliv nejsem fanoušek ani jedné ze zmíněných bašt našeho fotbalu, určitě je to přínosná historie a připomenutí některých utkání, na nichž jsem byl jako divák. Nechci nosit dříví do lesa, ale ony literární pasáže jsou nejen zbytné, ale i nějak divně podané. Při vší úctě k autorovi šel tento prostor využít třeba pro miniprofily nejzajímavějších (záměrně nepíšu nejlepších, protože o těch se bohatě psalo a píše v jiných publikacích) či právě pozapomenutých hráčích obou S.

Felsenberg
07.02.2020 3 z 5

Věčná rivalita v srdci Evropy, největší česká sportovní rivalita a derby pražských S jako největší sportovní zápas roku. Souhlasím, že příběh stárnoucího novináře a elévky je zbytečný a rušivý. Zřejmě přání autora. Jinak spousta zajímavých informací a zajímavá kniha o soupeření největších českých klubů od roku 1893, kdy se Slavii objevil její věčný soupeř a její protiklad - Sparta.

Venda32
27.01.2018 3 z 5

Zajímavé a čtivé. Souhlasím s komentářem, že naprosto zbytečně je v knize minipříběh o zkušeném novináři a jeho žákyni.

Bránolog
01.09.2015 4 z 5

Ta historická linie obsahuje spoustu fakt a informací, podaných fajn stravitelným způsobem. Naopak linie, popisující vztah zkušeného novináře a redakční elévky je tam celkem zbytečná a působí rušivě. Ale fanouškovi kopané (strannému i nestrannému) se dostane hodně poutavě podaných informací. Fanoušky Baníku nebo Jablonce kniha asi moc neosloví, ale to nebylo jejím cílem.

Štítky knihy

Slávie - fotbalový klub Sparta (fotbal) fotbal, kopaná fotbalové kluby

Autorovy další knížky

Milan Macho
česká, 1947
2021  77%Pohřeb bez nebožtíka
2013  71%Sparta – Slavia: Rivalové navěky
1999  93%Fotbal - vášeň 20. století
2006  96%Zlatá kniha fotbalu
1986  84%Zlatý míč

Kniha Sparta – Slavia: Rivalové navěky je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x