Sovětské odstřelovačky za druhé světové války

Sovětské odstřelovačky za druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359059/bmid_sovetske-odstrelovacky-za-druhe-sve-vp7-359059.jpg 5 16 4

Ze všech rolí, které za druhé světové války mohly zastávat ženy, byla role odstřelovače jednou z nejnáročnějších a současně i jednou z nejméně pravděpodobných. Těžce tísněná Rudá armáda se však v letech 1941–1945 uchýlila k nasazení žen v měřítku, které těžko hledá srovnání. Dva tisíce z nich se tak uplatnilo právě jako odstřelovačky. O jak těžký úkol se jednalo, jasně ukazuje, že z tohoto počtu válku přežila jen asi čtvrtina. Vír nesmiřitelné války na východní frontě proměnil v obávané válečnice studentky, učitelky a ženy mnoha dalších profesí. S jejich dnes již jen stěží představitelnými a uvěřitelnými příběhy, které se čtou doslova jedním dechem, se můžete seznámit v této výpravné publikaci s mnoha unikátními dobovými fotografiemi a dokumenty.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Russian Women Snipers: In the Great Patriotic War , 2014


více info...

Přidat komentář

daza.dt
02.03.2021 5 z 5

Knížka má bohužel jen 112 stránek - a je to opravdu škoda - jednotlivé ženy by si zasloužily důkladnější rozpracování. Obrazový materiál v knížce je opravdu obsáhlý a hezky graficky zpracovaný. Jako odrazový můstek pro základní přehled a orientaci ideální. Další dohledávání je pak už na vás.

Stufa
25.02.2021 4 z 5

Spíše fotokniha s množstvím fotek ve velkém formátu většinou rozesmátých tváří sovětských odstřelovaček.
Základní informace o formování a nasazení žen - odstřelovaček v rudé armádě. Několik medailonů nejúspěšnějších nebo spíše nejvíce prosazovaných režimem. Obsahuje i detailní informace z bojů, jinak dobrý základ do uvedené tématiky.


vlkove
01.05.2019 4 z 5

Souhlasím s komentářem Kakho-oto a knihu doporučuji všem těm, kteří se o danou problematiku zajímají.

Kakho-Oto
04.01.2019 4 z 5

Publikace neobsahuje příliš mnoho textu, ale přesto ji lze hodnotit velmi kladně. Čtenář se dozví informace o desítce významných sovětských odstřelovaček, některé údaje o vojenském výcviku v SSSR či slavných ruských a sovětských puškách (v první řadě Mosin 1891/30).