Soumrak bílého muže

Soumrak bílého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488790/bmid_soumrak-bileho-muze-Dm9-488790.jpg 4 43 8

Další vydání Kurasova úspěšné analýzy naší doby, rozkrývající informovaně a místy i humorně příčiny, ideje a události vedoucí k sebedestrukci moderní západní civilizace, líčící od jejího vrcholu přes totalitní ničivé politické ideologie 20. století psychologii sebemrskačství a ztráty pudu sebezáchovy ve století 21. Pokouší se vystopovat paralelně probíhající a často opomíjené proudy filosofie a psychologie tvoření, sebezlepšování a duchovní a morální obnovy navazující na kreativní tradice Západu, a to od biblické etiky, přes protestantskou etiku kapitalismu, vědeckou a technickou revoluci, až po nejnovější psychologické objevy, které by snad mohly západní civilizaci zachránit a posunout na další stupínek úspěšného vývoje.... celý text

Přidat komentář

Česneksmedem
18.04.2024 4 z 5

Doporučuji si knihu pozorně přečíst, zamyslet se a poté se řídit moudrem Charlese Bukowského: "Život se nás snaží naučit jen jedno - držet hubu a užívat si výhled.".

Metroušek
11.08.2022 2 z 5

Další kniha, dokládající soumrak bílého spisovatele Kurase. Škoda ho. Býval podnětný, zajímavý a zábavný.


Lesní_chodec
18.07.2022 3 z 5

S kritikou současného západu a poukazování na nejkřiklavější momenty našeho sebevražedného chování se s autorem v podstatě shodnu. Navíc i forma, kterou je knížečka psaná je velice čtivá a člověka baví. S čím mám ale problém, je dost naivní a v mnoha případech až dezinterpretační forma argumentace. Opravdu by nebylo od věci si spoustu těch vysmívaných, ale i vyzdvihovaných autorů přečíst trochu lépe. Abych byl konkrétní, stavět autorovo latentní přání převahy prostředí nad geny na Lewontinovi a jeho bádání, je mírně řečeno školácky naivní (zvláště tolik let po zjištění, jak ony "experimenty" v podání tohoto vědce probíhaly). Taktéž to neustálé podsouvání židovské geniality působí spíš opačným dojmem než možná autor nepřímo zamýšlel.

Přesto všechno se v dnešní době jedná o velice zajímavou politicky nekorektní knihu, která nabídne řadu dalších knižních tipů, ale i podnětů k přemýšlení. Bohužel druhé vydání pod jiným nakladatelstvím se moc nepovedlo, takže bych volil spíše první verzi.

a.r.nick
06.05.2020 3 z 5

Víc na mě zapůsobila kniha Poslední naděje civilizace od stejného autora, asi proto, že je trochu aktuálnější. Tohle bylo ale každopádně zajímavé a čtivé doplnění informací z různých oblastí - náboženské a politické ideologie, filozofie, morálka a etika, věda a technika... Ve výsledku to ovšem bylo pesimistické čtení a jen doufám, že ne všechno, co bylo v knize popsáno jako neodvratitelné, je opravdu neodvratitelné...

Káča2015
29.09.2016 5 z 5

Jednoduše formulované myšlenky o složitých věcech. Chvílemi jsem si chtěla zacpat uši - pravdy o nás na mě z knihy promlouvaly a nebylo úniku. Doporučila bych především středoškolákům.

fmash
28.06.2016 5 z 5

Kuras se v Soumraku celkem důsledně vyhýbá senzačnosti a jakoby prvoplánovým zvoláním, která mají šokovat a vzbudit okamžitý zájem. Snad je to tím, že věci, o kterých píše, už jsou dávno známé a málokoho (z množiny předpokládaných čtenářů) překvapí či šokovat ještě dovedou.
Text není ani přehnaně pesimistický, není to totiž namístě: dávno nastala doba hledání řešení, nikoli vytváření "pocitu", že je nějakého řešení třeba.
Některé pasáže by šlo vynechat jakožto nadbytečnou judaistickou apologii, na druhou stranu sám jsem ve svém okolí svědkem běžného a možná narůstajícího antisemitismu, a to i mezi lidmi, kteří jsou jinak otevření vnějšímu světu a jeho odlišnostem mnohem více nežli já sám. Asi je to příznačné a také o tom Kuras píše. On sám je jako hlas lidu, což u někoho může vyvolávat dojem, že jeho názory musí být pomýlené - v době, kdy je selský rozum opět potírán a na ústupu coby reakcionářský, však cítím ucelené a argumentované vyslovení obecných obav a rozumného názoru jako osvěžující vítr.
Za normálnějších okolností bych pátou hvězdičku zvažoval pečlivěji, ale dávám ji bez obav.

wooloong
06.03.2016 4 z 5

Na 90% s autorem souhlasím.Ano, můžeme si za to sami. Svou nečinností, leností a odklonem od ideálů.

bezprezdivky
09.11.2014 4 z 5

Velmi smutné čtení o takřka neodvratitelném konci bílé evropy.