Solná princezna

Solná princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19595/bmid_solna-princezna-lul-19595.jpg 3 11 2

Tajná milenka císaře Františka Josefa Kniha vypráví o neobvyklém milostném vztahu, který se odehrál mezi Solným princem a jeho Solnou princeznou a trval téměř deset let. Míněn je rakouský císař František Josef I. a Theresie Pointingerová, nejstarší dcera sedláka od jezera Mondsee. Vztah Františka Josefa k obyvatelům Solné komory je dostatečně dobře známý, stejně jako jeho vztah k „prostým“ a „pracujícím“ lidem. Dodnes ovšem nebyla zmíněna a popsána okolnost, že měl pro lidi ze Solné komory zcela zvláštní slabost, která vyústila v milostném vztahu s Theresií, císařem láskyplně nazývanou „Rézinka“. Desetiletí, kdy se František Josef stýkal se svou Rézinkou, lze označit jako úsek života, v němž s velkou pravděpodobností prožíval naplnění svých potřeb jako muž – o čemž mimo jiné svědčí jejich čtyři děti. Přes stavovské rozdíly to byl velmi důvěrný, milostný vztah, provázený vzájemnou citovou závislostí, jenž by navíc nepochybně trval mnohem déle, kdyby se o císařovu milenku s úspěchem neucházel místní hraběcí myslivec, který později sloužil samotnému císaři.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Salzprinzessin , 2007


více info...

Přidat komentář

keselylenka
02.06.2023 2 z 5

Tváří se to jako historická odborná publikace, ale mnohem více je to taková červená knihovna. Autor mohl napsat úžasný román inspirovaný skutečností, dodat fotky (které velmi oceňuji) a dopadlo by to za mě mnohem lépe. Takhle vlastně neumím odlišit skutečná historická fakta od snahy vyplnit bílá místa.

tereza94
22.01.2018 4 z 5

Zajímavá knížka o ženě, která zřejmě znamenala pro císaře mnohé a přesto se o ní mnoho nemluví. Kniha se četla dobře, stačil mi jeden den. Hvězdu strhávám za někdy až příliš zdlouhavé popisy krajiny.


Štítky knihy

František Josef I., 1830-1916 Habsburkové milenky panovníků

Autorovy knížky

Hubert Pointinger
rakouská, 1961
2009  65%Solná princezna