Solná komora

Solná komora https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125234/solna-komora-125234.jpg 5 2 1

Velký turistický průvodce. 120 turistických tras a lezeckých stezek úchvatnou krajinou - s putováním po Dachsteinu.

Přidat komentář

1amu
10.02.2020 5 z 5

Mé oblíbené místo u sousedů v Rakousku, asi nejkrásnější v kouzelně zabarveném podzimu. Pro nás skoro za rohem.
Když si představím, že naši předkové, ještě jako občané Rakouska-Uherska po staletí "trpěli" pod Habsburky (ale dalo se to vydržet-jak říká světoběžník Jára Cimrman), ale z druhé strany se mohli rozjet přes Solnou komoru až po Terst, je to tristní. Nejsem zimní, ale zejména letní typ, proto obdivuji Solnou komoru s možností nádherného koupání v čistých jezerech.
Všemu vévodí kouzelné městečko Hallstatt. Leží bezprostředně u Halštatského jezera a společně s pohořím Dachstein a Solnou komorou patří ke Světovému dědictví UNESCO. Perličkou je, že městečko fascinovalo čínské turisty (kteří tam jezdí ve větších počtech než do Českého Krumlova), že si za pouhý 1 rok postavili jeho věrnou kopii ve své zemi.
Solná komora zahrnuje:
jezera Offensee, Ödensee, Ödseen, Schwarzensee, Toplitzsee, Traunsee, Wildensee, Wolfgangsee. Do regionu Salzkammergut náleží 54 obcí a měst. Nad jezerem Wolfgangsee se týčí hora Schafberg, Schafberg je jedna z dominantních hor v Solné komoře. Nachází se mezi jezery Mondsee, Attersee a Wolfgangsee, severně od města Sankt Wolfgang a východně od města Sankt Gilgen. Schafberg má nadmořskou výšku 1 782 metrů. Na vrchol hory vede ze Sankt Wolfgangu ozubnicová dráha postavená v roce 1893. Jedná se o nejstrmější ozubnicovou dráhu v Rakousku. A jízda s vláčkem je zážitek ! Nejen, že si musíte vystát pořádnou frontu, ale musíte zaplatit za 1 jízdenku cca 35 € . Ovšem z jízdy tam a zpět máte zážitek na celý život. Pohled z vrcholu na všechna jezera okolo je nezapomenutelný ! V horské chatě se m.j. podává vepřo, knedlo, zelo v rakouském stylu a pan vrchní číšník každému zdůrazní, že je to v den konzumace to nejzdravější jídlo !
Kdo toto nádherné místo navštíví jednou, určitě to nebude naposledy.

Autorovy další knížky

2009  100%Solná komora
2023  0%Alpy - velký turistický průvodce