Sok

Sok https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402081/bmid_sok-aGT-402081.jpg 3 59 26

ŽIJÍ TU VE DVOU UŽ SPOUSTU LET. Nikdo k nim NEJEZDÍ. Junior a Hen by si na odlehlé kanadské farmě dál idylicky žili v dokonalém odloučení od hektické civilizace. Jednoho večera však manžele vyruší nezvaný host. Mladík z vlivné firmy jim přináší zprávu, že Junior vyhrál losování o účast na vesmírné misi – jenže on se do žádné loterie nepřihlásil! Nad dvojicí se tak začne vznášet atmosféra mučivé nejistoty a permanentního napětí. Nekoupili si LOS, ale POSLALI JIM VÝHRU. Dokážou UNÉST SVŮJ OSUD? Podezřelý posel se v domě usadí a eviduje vše, co Junior dělá, každou vteřinu jeho života – prý proto, že na dobu pobytu v kosmu agentura vytvoří jeho umělého dvojníka, který bude s Hen žít a starat se o farmu. Junior se postupně proměňuje v soubor elektronických dat a spolu se ženou cítí, že za událostmi se skrývá strašlivá hrozba, jejíž důvod a smysl nechápou… Chce ŽÍT ZA MĚ! Musel jsem TO UDĚLAT. NEMĚL JSEM NA VYBRANOU... "Reid mistrovsky vytváří atmosféru hrůzy a udržuje čtenáře v napětí." (Publishers Weekly) "Zneklidňující a děsivý psychologický thriller plný existenciální hrůzy a nepřetržitého napětí." (Book Riot) "Napínavý román, který vás pobaví a současně naplní pochybami o základních principech lidství." (BookPage) Cena Goodreads za nejlepší horor roku 2018 – finále... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Leda
Originální název:

Foe , 2018


více info...

Přidat komentář

eliska2669
02.02.2024 3 z 5

Styl psaní trochu otravný , dialogy a myšlenky hrdinů ne příliš důvěryhodné, většinu času se nic neděje. Plot twist (úplně) na konci je HODNĚ dobrý, ale nejsem si jistá, jestli to může zachránit celou knihu.

terezarath
22.11.2023 4 z 5

Tohle bylo hodně dobrý. Samotný námět byl neotřelý, styl psaní poměrně dobrý, nebylo prakticky možné nevcítit se do hlavních postav. A ten konec?! Mindfuck. Skvělý!


ZÓNA
03.09.2022 5 z 5

Naprosto neotřelým způsobem napsané sci-fi.
Děj se táhne jako žvýkací guma, ale té nejvyšší kvality.
V příběhu od začátku něco nesedí, ale netušíte, o co by mohlo jít. Možností je celá řada a pro zkušené čtenáře detektivních příběhů jde možná o výzvu z kategorie vzácných odhalení (sám jsem naprosto pohořel). Ale na svoji obhajobu musím uvést, že nejsem čtenář z kategorie důvtipných, spíše se snažím knihu vstřebávat postupně a s radostí.
Pokud se do knihy pustíte, budete s úžasem sledovat komornost příběhu v jeho vratké podobě, jisté tajuplnosti a nejasnosti, až dospějete k závěru vlastně velice dojemnému, lidskému a (pro mě) naprosto nečekanému.
Atmosféra knihy je dokonalá, postavy díky komornímu pojetí velice charismatické a pro čtenáře blízké.
Budete mít i strach. Šimrající, kradmý, neurčitý pocit nejistoty.
Kniha na vysoké úrovni lidského vnímání světa. Paranoidní vztahové schizma...

Komaeda
24.08.2022 4 z 5

Dobrý byl akorát konec!

IreneP
01.06.2022 3 z 5

Nemyslím, že hororový thiller je přesné označení. Odehrává se tam si spousta hodně zvláštní věcí a člověku vrtá hlavou, co za tím vším je, ale jak tu někdo dříve psal, je to spíš psychologický thiller nebo částečně i sci-fi. Každopádně je to až do poslední strany nejasné a konec vážně překvapí. Čtivé a matoucí je to také.

niki-chan
02.05.2022 4 z 5

Začátek a celkové jednání hlavních postav je zvláštní a místy trochu ucourané, ale konec a rozuzlení zápletky je famózní. Celá pointa příběhu čtenáři dojde až se závěrečnou kapitolou a to překvapení poté - ojoj.

TessaJean
05.03.2022 4 z 5

Sok je knihou, kterou když člověk nepřečte do konce, tak ji prostě nepochopí. Já sama jsem měla několikrát tendenci ji odložit, protože jsem nechápala jak jednání hlavních hrdinů tak celkové dění v knize. Nakonec jsem si ale řekla, že musím vydržet abych se dozvěděla o co tam tedy celou dobu jde. Autor píše skvěle a navíc umí vykreslit temnou a velice zvláštní atmosféru, která nepostrádá vnitřní napětí a pocit, že zde není vše tak úplně v pořádku. Thriller to tedy není... za mě je to psychologické drama s velice překvapivým koncem, který mě ohromil. Vůbec jsem to nečekala a najednou do sebe prostě všechno zapadlo.

annettka1098
23.04.2021 5 z 5

Obálka knihy láká na hororový thriller, ale zde bych měla jednu výtku, protože to podle mě neodpovídá. Knihu by mnohem více vystihovalo označení drama nebo možná psychologický thriller. Myslím si, že to je také kámen úrazu, proč má kniha na Databázi knih tak malé hodnocení. Jestli budete od knihy čekat horor, budete velmi zklamaní.
Přestože anotace může znít jako upoutávka na sci-fi nenechte se mýlit. V knize nenajdete žádné podrobnosti o vesmírné misi, pouze velmi obecné vysvětlení, proč a kam má Junior letět. Důraz je kladen především na psychologii a jednání postav, což umí autor naprosto bravurně! Jestli máte rádi vztahové drama s trochou tajemna, běžte do toho! Knihu jsem přečetla ani ne za dva večery, protože to prostě nemělo chybu! Bylo to skvělý drama a hodně těžko budu hledat knihu, která tohle krátké ale opravdu povedené dílo překoná.

josefina_silena
16.04.2021 5 z 5

Bohužel je dílo velmi nepochopené a čtenáři asi nejsou na genialitu Iaina Reida připraveni. Podobně jako u Asi to skončím, si i tady autor se svým čtenářem hraje jako kočka s myší a podaří se mu nastartovat vaši fantazii na maximum. Po dočtení budete mít v hlavě plno otázek a teorií a budete chtít začít číst zase znova - pokud tedy rádi u čtení zapínáte mozek. S knihou se netrapte, pokud čtení berete jako odpočinkovou činnosti. Vše, co se v knize objevuje, tam má svůj důvod a svou roli. Nic není navíc, nic tam nechybí, zároveň je ale celý výklad knihy jen a jen na vás. Nečekejte horor, řekla bych že toto žánrové zařazení je poněkud nešťastné, ale zkuste to brát jako psychologické drama nebo společenské sci-fi.

Morbidus
04.04.2021 4 z 5

Zajímavá věc. Kniha svým námětem a pointou vyžaduje určitou imaginaci a schopnost myšlení, přestože se (většinu času) zdá, že mimo „vetřelce v domě“ tuto schopnost žádná z postav nijak briskně neovládá. Tudíž se s nimi čtenář hůře ztotožňuje a vrtí hlavou, proč si od toho člověka nechávají všechno líbit a nepošlou ho do...
Jenže pak přijde závěr, díky kterému všechno zapadne na správná místa. Najednou příběh dostává nový rozměr a kniha znovučitelnost. Dokonce i symbolismus brouka najednou začal dávat smysl. Spíše než z klasického „Proč?“ zde hrůza pramení z otázek kým jsme a do jaké míry nás definují ostatní lidé. Na druhou stranu, je otázka, komu se to chce znovu číst - ona kdyby příběh byl zkrácen na polovinu, ke čtenářům by si možná našel cestu snadněji.
Nejste-li nepřáteli méně tradiční literatury, tuhle knihu se vyplatí číst až dokonce.

Aya81
28.12.2020 2 z 5

Namet zajimavy a originalni, ale teda zpracovano naprosto nudne. Vubec mi to nebavilo, ale chtela jsem vedet pointu. Nastesti je kniha kratka. Opravdu nazorny priklad, jak zazdit dobry napad.

Bet.hy
21.10.2019 5 z 5

A mně se tohle líbilo! Sok je jistě knihou zvláštní, ale když se nad ní člověk zamyslí, jde o čtení velice dobré. Téma cizince v domě se nemusí zdát až tak úplně originální, ale finální zápletka je výborná. Celá kniha je psána tak trochu "odosobněně". Díky tomu má zpočátku čtenář pocit, že nepřilne k postavám, ale opak je pravdou. To strašidelno tady není znát na první pohled, ale je zde výrazné. A upřímně, ztráta identity je pro mě děsivější, než leckterá příšera pod postelí. :-)

kackahracka
28.08.2019 2 z 5

Jsem docela vděčná za komentáře tady, neb jsem si myslela, že jen nejsem schopná docenit kvality hororu roku. Řekla bych, že už tu bylo zmíněno vše. Hororové to není ani trochu, snad jen lehce psychothrillerové. Ale opravdu jen lehce. Spíš to je divné, až hloupé. A to mám podobný typ sci-fi vážně ráda. Jednání všech postav je málo uvěřitelné a po odtajnění pointy vás nezachvátí žádná zásadní emoce. Závěr knížky jsem nepochopila, stejně jako podstatu nosorožíka v příběhu. Když už mu byla věnovaná i obálka, myslela jsem, že bude hrát významnou roli. No nic. Jedna hvězda za námět, druhá za sympaticky krátké kapitoly, díky kterým to odsýpalo. Jinak nic.

sarka0168
06.08.2019 1 z 5

Dobry napad, ba primo skvely, ale strasne rozvlekle a ukecane...

Hella
01.07.2019 2 z 5

V úctě k autorovi (neb já bych nevymyslela žádnou knihu) dávám alespoň 2*, ale je to fakt ehm pitomina.

Izu
02.06.2019 2 z 5

Prý ta kniha získala nominaci za nejlepší horor roku 2018.
To mi přišlo dost úsměvné.Zapletka mohla být skvělé vygradovaná, místo toho vás štve nelogické chování postav.Mame v domě cizince, kterému všechno (skoro) dovolíme, cestu do vesmíru odkýváme, manželka je mimo...Škoda, mělo to obrovský potenciál.

veronika3141
30.05.2019 3 z 5

Zvlastni kniha,asi jsem od ni cekala vic...

jprst
20.05.2019 1 z 5

To jsem se zase jednou nechal nachytat anotacemi. Sice jsem to dočetl, ale již nikdy více.

DominaCZ
12.05.2019 1 z 5

Horor ?!! Kristapána, kde ?!!!!
Na recenze plné slov ŠOK nedejte a nečtěte to, pokud teda nemilujete stránky a děj o ničem.

OBSAHUJE DĚJOVÝ SPOILERY A VÝPIS OBSAHU
Přijde týpek do bytu, oni ho v klidu vpustí dovnitř, nechají ho tam spát a zcela okamžitě souhlasejí s tou "cestou" do vesmíru?
Nikdy nepadne nějakej odpor nebo výraznější ohrazení se vůči tomu, co tam týpek (=vetřelec) dělá ??
V pohodě si nechá Junior vpravit hlídací čip, jí jeho prášky, po kterých je debilní ???
To snad ne tohle.
A přítomnost brouků? Nepochopila jsem.
Kdo byl nakonec umělej a kdo skutečnej jsem taky nepobrala, protože to vypráví celé napřed jeden a poté jakýsi druhý.
Přítomnost toho prvního, co tu celou dobu byl, je zcela opomenuta bez vysvětlení a vetřelec taky zmizel zcela bez vysvětlení.
KONEC

Ztrácíte se a nechápete?
Já nechápala celou tu knihu.
Zas jeden přeceněnec.
Nechci říkat že to bylo o hov**ě, ale ona je to pravda. Fakt přemýšlím, jestli nedat odpad.

Přes 200 stran o tom, jak se ona chová jako kráva, ochomejtá se tam týpek kterej zcela samozřejmě vše ovlivňuje a domácí k tomu mlčí oba dva.
No twl.

Blaufik
25.04.2019 2 z 5

Myslím, že kniha by působila dynamičteji, kdyby byla zkrácena na povídku, takto opravdu nemá moc co nabídnout. Přesto věřím, že se zde najdou čtenáři, které kniha uchvátí a překvapí.
Já mezi ně, bohužel, nepatřím. Nevím, jestli je to tím, že jsem od knihy čekala něco jiného, nebo tím, že jsem celou zápletku prohlédla dříve, než bylo na můj vkus zdrávo.
Sok je podle mě knihou, která nenadchne, ale ani neurazí, pokud vás láká, tak si ji rozhodně přečtěte.

Štítky knihy

kanadská literatura farmáři výhra

Autorovy další knížky

Iain Reid
kanadská, 1981
2020  65%Asi to skončím
2019  65%Sok

Kniha Sok je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst37x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x