Boj slepého krále

Boj slepého krále https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432725/bmid_boj-slepeho-krale-oYX-432725.jpg 4 30 7

Lucemburská sága série

< 4. díl >

Král Jan Lucemburský učinil vše, co bylo možné, aby jeho syn Karel usedl na trůn císaře Svaté říše římské, a svůj životní úkol považuje za skončený. Třebaže je prakticky slepý, je věcí jeho cti nevyhnout se boji Francouzů s Angličany, ke kterému se schyluje nedaleko Crécy (Kresčaku). Sem směřuje také výprava bojovníků z Čech, ve které nechybí ani rytíř Matouš Rozoumek spolu s nevlastním synem Josefem z Lichtensteinu. V odchodu většiny bojovníků z Vildštejna vidí příležitost k napadení Rozoumkovy tvrze banda zběhů ukrývajících se v okolních lesích. Pamatuje někdo z nich na tajnou chodbu vedoucí na Vildštejn? Na bitevním poli u Crécy se nad padlým českým králem sklání anglický král Eduard III. a snímá z jeho přílby tři pštrosí pera, jež jsou dodnes v erbu prince Walleského. Domů se navrací také Matouš Rozoumek spolu se zraněným Josefem z Lichtensteinu, ale netuší, co je tam čeká…... celý text

Přidat komentář

Rony70
07.02.2024 4 z 5

Abych pravdu řekl, tak po prvních stránkách jsem přemýšlel, jestli nemám knihu vrátit zpátky do knihovny. Chování a vyjadřování Jana Lucemburského mi přišlo hodně nereálné, připadal mi spíš jako sedlák, než jako král. Naštěstí to byl jenom začátek knihy. Jinak se mi ta kniha dost těžko hodnotí. Příběh je pěkný, zajímavý a líbil se mi. V knize je i hodně historických faktů, které jsem četl např. i v knihách od paní Vaňkové. Nicméně tohle je na rozdíl od paní Vaňkové takové lehké, odpočinkové čtení, taková pohádka na dobrou noc...

katka134
03.02.2024 4 z 5

Smutný díl série, ve kterém umírá slepý Jan Lucemburský statečně na bitevním poli.


Madelisi
20.04.2022 4 z 5

Příjemná série. Četla jsem pouze předchozí díl. Znalost není potřeba. Oproti minulému dílu mi nevadila ani lucemburská část.
Pocitově mi Matouš Rozoumek a spol připomínají Rytíře z Vřesova.

Líbilo se mi zahrnutí historických faktů jako je např. porod císařským řezem.

jarin58
24.11.2021 4 z 5

Kniha byla poutavá,ale až během čtení mi došlo,že vlastně jde vlastně o další díl ze série.Tak se budu muset v příběhu vrátit zpátky.

Luigi1
05.06.2021 5 z 5

Po smrti Jana Lucemburského se ujal vlády jeho syn Karel IV,který hned za začátku vlády musel řešit různé nedostatky které nestihl nebo nechtěl jeho otec dotáhnot do konce.Velice krásně napsané a poučné.Doporučuji.

DraculasLady
06.12.2020 4 z 5

Po předchozím díle série (Jed pro kralevice) jsem byla trochu rozčarovaná z nevyváženosti příběhů, které se autor odhodlal vyprávět. Nicméně touto knihou už to trochu napravil. Pokud čtete jednotlivé díly série nezávisle na sobě, zmatek v hlavě se utváří poměrně snadno. Opravdu proto doporučuji začít dílem prvním, tedy "Sny umírají s králi", a dále pokračovat v historickém sledu.
Ale k samému hodnocení... Pan Jindra měl skvělý nápad použít dva příběhy a proplést je do sebe, ale v určitých chvílích je cítit velká nevyváženost a upřednostnění jednoho vyprávění na úkor druhého, které je odfláknuté nebo o ničem.
Kdyby se autor soustředil pouze na hlavní motiv a vedlejší příběh vypustil úplně, byla by to větší paráda, která by se vešla i třeba jen do dvou knížek. Někdy velké časové skoky mezi kapitolami mě také příliš nenadchly, ale to hlavně tím, že si člověk musel nové datumové zařazení vysát z textu sám...
Ale vesměs příjemné počtení to bylo, to nepopírám.

pagac17
02.06.2020

Přečetl jsem tuto knihu a velký zájmem a zaujetím, autor použil zvláštní podání, které plně osvětlilo smrt českého krále Jana Lucemburského. A poté nastoupení jeho syna Karla na český trůn a nakonec Karel svojí taktikou po smrti Bavora se ujal koruny Svatováclavského krále německého národa. Celým dějem je zajímavá stať hradu Vildštejna a jeho obyvatelů a ochránců, veškeré fabulace, které použil autor oživit toto období vlády Lucemburků a hlavně jejích hlavního představitele, budoucího slavného Karla IV, který obrodil a posílil českou zem a jako římský císař ovládal velkou část tehdejší Evropy, jestli se to dá tak nazvat,
české dějiny zaznamenali jednoho z největších panovníků Svaté říše Římské, kterého si my Češi a Moravané nesmírně vážíme.