Čas změn

Čas změn https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73511/cas-zmen-73511.jpg 4 32 4

Snědý muž série

1. díl >

Na příběh FitzChivalryho Farseera nyní navazuje cyklus Snědý muž, jehož první kniha zachycuje příběh muže, který je nakonec konfrontován se dvěma magiemi, jež rozdělují nejen jeho osobnost, ale i celou zemi. Po dobu patnácti let od událostí, jež roztříštily jeho starý život, žil Fitz v dobrovolném exilu, zatímco všichni jeho drazí ho pokládali za mrtvého. Tento bastard s královskou krví Farseerů v žilách se uchýlil do odlehlého srubu, daleko od intrik a nebezpečí hlavního města. Nyní věří, že je s životem v anonymitě spokojený, a přitom vychovává svého adoptivního syna Hapa a sdílí samotu se svým věrným vlčím druhem Nighteyesem. Navzdory zvěstem o krutých represích proti lidem nadaným Moudrostí je odhodlán držet se od konfliktu stranou. Ostatně svému království již posloužil a obětoval vše, co mu bylo nejdražší, takže svůj klid si zaslouží. Ale to všechno se má záhy změnit, když si ho opět přijde vyhledat osud. Na vrcholu léta stanou u jeho dveří rozliční návštěvníci, mezi nimi i jeho starý učitel Chade, a s nimi i jeho minulost.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Fool's Errand , 2001


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
03.04.2021 2 z 5

Velký příběh série Farseer je u konce a cyklus "Šedý muž" navazuje 15 let po jeho konci. Fitz Chivalry žije po jménem Tom Badgerlock na samotě a vychovává nevlastního syna. Jeho dny plynou v osamění a klidu, narušovaném touhou po umění a částečně po návratu do starých kolejí.

Prostřednictvím návštěv svých přátel z dávné minulosti zjišťujeme pozadí mnoha dějových linek. Rovněž se dozvíme, co Fitz dělal oněch 15 let, které uběhly od konce posledního dílu "Hra o Krále". Celé se to ovšem táhne velmi líně, jen v prostředí jedné chatičky kde Fitz bydlí a vypráví se události minulé a nic se nikam moc nehýbe.

Situační retrospektiva, které je předehrou něčemu většímu. Připomíná mi to první díl původní Farseer série. Ten na tom byl podobně. Tady už je nastíněno pár zápletek a postav, které budou vážně zajímavé. Celkově tohle bylo nic moc, ale dává to tušit, že dál už to bude mnohem lepší

karelk
04.03.2020 5 z 5

Mně to přišlo ne jako začátek nové série, ale jako velmi příjemné vysvětlení série minulé. Vlastně mi přišlo, jak kdyby autorka využila druhou šanci udělat Farseerovský příběh zajímavější a pochopitelnější.

Osobně jsem napnutej jak guma od trenýrek a teším se na další díly...


broskev28
23.09.2019 5 z 5

Mně se to hned zdálo divné - kolik bylo Fitzovi, když příběh skončil? Vždyť to byl mladík, tak proč nepokračovat?
První díl nové série je v podstatě jakousi rekapitulací těch 15 let prožitých stranou královského dvora, ale už se do něj vkrádají nové motivy. Návštěvy, které postupně zavítají do Fitzova odlehlého bydliště, jsou velmi zajímavé a povětšinou avizují, že klidným časům v Šesti vévodstvích odzvonilo. Začíná další etapa, v níž bude Bílý prorok spolupracovat s Katalyzátorem - klínem, který mu umožní opustit vyjeté koleje. Ale Bílý prorok má konkurenci . . .
Postava šaška byla skvělá už v první sérii a tady vypadá snad ještě nadějněji, už se moc těším. A čarodějka Jinna působí také velmi sympaticky.
"Pouto moudrosti ponechává jen málo prostoru na zdvořilé klamání."

Knihomlok2015
04.11.2018 4 z 5

Spanilá jízda pokračuje.

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  90%Dračí domov