Smrtelný hřích

Smrtelný hřích https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472722/bmid_smrtelny-hrich-82w-472722.jpg 3 40 13

Trpělivost přetekla, na pokání je pozdě Jeho tvář přistane na kameni, porostlém mechem, jeho tělo ztratí kontrolu a oči se mu protočí. Slyší je přicházet: Smrt vlkovi, smrt vlkovi, smrt vlkovi..." Na odlehlém ostrově u východního pobřeží Švédska se v zaplaveném vápencovém lomu najde utopená čtrnáctiletá dívka. Má podřezaná zápěstí, ve vlasech zamotaný provázek a na jednom z boků fixem napsané číslo 26. V okolí lomu se nenajdou žádné stopy. Den poté je na druhé straně ostrova objevena u sebe doma brutálně zavražděná movitá majitelka antikvariátu. Kromě četných bodných ran v hrudníku lze na hrdle vidět dva řezy znázorňující kříž. Zatímco dívčina smrt je vyhodnocena jako sebevražda, kriminální komisařka Sanna Berlingová spolu s novou kolegyní Eir Pedersenovou zahajují vyšetřování vraždy majitelky antikvariátu. Sanně ovšem neunikne děsivá spojitost mezi posledním případem a mrtvou dívkou. Zároveň s řešením případu se Sanna potýká se svou minulostí, žije v garáži a je patrně jediná, kdo dokáže spolupracovat se svéráznou Eir, která si před nikým nebere servítky. Brzy vyjde najevo, že tyto události jsou jen počátkem řady dalších bestiálních vražd. A tak začíná boj s časem. Boj, v němž se klíč k hrůzné pravdě zřejmě ukrývá na staré fotografii skupinky dětí ve zvířecích maskách a který zároveň bude mnohem osobnější, než by si Sanna vůbec dokázala představit. Slibný debut začínající autorky, silné a uvěřitelné postavy dvou vyšetřovatelek s mnohoznačnou minulostí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Dödssynden , 2020


více info...

Přidat komentář

Adriena838772
10.02.2024 5 z 5

Moc dobrá knížka a strašně moc se mi to líbilo a doufám že bude další díl

patch
12.05.2023 2 z 5

Celkem nic moc. Detektivové jsou málo uvěřitelní a příběh příliš komplikovaný


Evkae36
21.04.2023 2 z 5

Proč v každé detektivce musí být labilní vyšetřovatel s nějakými osobními problémy A s neuvěřitelnými schopnostmi, že případ řeší jen tak z voleje?? Příběh mi přišel zbytečně překombinovaný, méně je někdy více. Tohle je několikátá kniha psaná na stejný způsob který mi úplně nesedl - Labilní vyšetřovatel se superschopnostmi a zbytečně složitý příběh.

čef
27.12.2022 4 z 5

Opravdu zdařilý debut. Detektivka se může měřit i s těmi nejlepšími. Na paškále je náboženský fanatismus a snadná ovlivnitelnost dětí, která nakonec po letech kulminuje v řadu vražd. Ne, že by se nenašly nějaké chybky, ale musí se líbit.

Blaufik
25.01.2022 1 z 5

Věřím, že si autorka přála stvořit příběh, který čtenáře šokuje, zaujme a donutí jej pátrat po pachateli, spolu s vyšetřovatelkami, ale bohužel se jí to moc nepodařilo. Příběh byl opravdu špatně stavěný, matoucí, a bohužel také nudný. Upřímně jsem se těšila, až jej dočtu a už teď vím, že zítra nebudu vědět, o čem byl.
Škoda.
Ale věřím, že si kniha své spokojené čtenáře najde.

okeey
05.10.2021 2 z 5

Bohužel, tento příběh mě vůbec neoslovil. Chtěla jsem trochu změnu a zkusit příběh s náboženským podtónem, ale tohle opravdu nebyla dobrá volba. Ověřila jsem si, že tyto příběhy nejsou nic pro mě. Bylo to takové klišé, minimálně co se vyšetřovatelek týká - postavy, které nemají vyřešenou minulost, jsou osamělé a žijí pouze pro práci. Kniha se mi četla těžko a bohužel jsem se už nemohla dočkat konce a ani ten mě moc nenadchl. Věřím, že kniha má své čtenáře, které jsou z ní nadšené, já k nim ale nepatřím.

Izu
15.08.2021 2 z 5

Nepovedená variace severské detektivky.

ctenarkaEva
18.07.2021 3 z 5

Nemám ráda téma náboženství, sekt apod. a tady se něco takového objevuje, takže úplně můj šálek kávy to nebyl. Děj byl ponurý a děsivý, byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne a byla jsem překvapená ( i když spíš nemile...). Dvojice vyšetřovatelek s temnou minulostí bývá docela častá, ale tyto 2 mi bohužel moc sympatické nebyly.

soukroma
13.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha mne tak konsternovala, že jsem ji dočetla s masochistickým úsilím dobrat se konce, ten však navíc zůstal částečně otevřený. Moje konsternace plynula z toho, co všechno bylo špatně: nekonečné množství patologií na všech stranách, od policie po oběti, od sociálních pracovníků po podezřelé, od dětí po matky (otcové byli ušetřeni, neb se prostě nevyskytovali).
Když jsme se v polovině konečně dobrali první zmínky o v titulu zmíněném smrtelném hříchu, dokonce bych vzala na milost neoriginální téma sedmi smrtelných hříchů a podivných souvislostí s náboženstvím a exorcismem, navrch u dětí. Ale ne, první zmínka byla rovněž poslední, protože se dumání o něm odsunulo do nenávratna díky tomu, že novicka ve vyšetřování se vrhla po dvou pohledech do náruče patologovi a rozdali si to nejspíš rovnou na pitevním stole.... To naštěstí co do sexuálních eskapád autorce stačilo, ale podivnosti s nakousnutými tématy a kulhavými poskoky ve vyšetřování, které hned smetl ze stolu nějaký jiný úlet, zamyšlení, bezvědomí apod. byly na minutovém pořádku. Strašlivé byly v tomto smyslu dialogy mezi vyšetřovateli, kdy se na otázku zásadně odpovídalo otázkou zcela mimo rámec, nebo se prostě jen zíralo a neodpovědělo vůbec. K tomu roztěkanost, nesoustředěnost a živoření v rámci osobních traumat u dvojky vyšetřovatelek bylo na pováženou, nebo spíš na odstřel.
Prostě za zločinnou zápletku se zapojením dětí a jejich vyšetřování (podezřelí se měnili stejným tempem jako přibývaly nezodpovězené otázky) nula bodů, za postavy a jejich psychologii mínus bodů (totální neprofesionalita u kohokoli zúčastněného). A překlad sice už nemohl ničemu pomoci, ale i tak tahal za oči: mladší vyšetřovatelka vůči starší často něco "špitla" nebo "hlesla" (submisivní tedy rozhodně nebyla, takže se tomu nedalo věřit), postavy se několikrát vyjádřily "žertovně" (netřeba dodávat, že v jejich promluvě, pokud tedy vůbec nastala, nebyla ani špetka vtipu, nikdy).
Přesto dávám dokonce průměrné hodnocení, protože jsem knihu poctivě dočetla až do konce...(míň hvězdiček si šetřím pro knihy zhnuseně odhozené už během čtení). A proto si taky troufám na takovýto dlouhatánský rozbor pro mne odstrašujícího případu v rámci moderní severské krimi.

oblakaknih
23.04.2021 4 z 5

4,5/5
Thriller Smrtelný hřích mě zaujal svojí anotací. Ta mě ale vůbec nepřipravila na to, jak skvělý příběh to nakonec bude!

Ze začátku se to zdá jako ohraný a ničím originální příběh, ale stojí za to dočíst ho do konce. V tomto případě nejde o oddechové čtení. Je třeba dávat pozor, vnímat každičký detail a nic nebrat na lehkou váhu. Tento thriller určitě moc doporučuji, protože je nejen překvapivý a děsivý, ale hlavně neuvěřitelně dokonale propracovaný.

Jedna z pro mě nejlepších věcí je, že jsem až do poslední strany nedokázala nic rozluštit. A že jsem se snažila! Podezřelých bylo v mé hlavě hned několik, ale byla jsem vedle.

Co se týče postav, jsem malinko zklamaná z hlavních vyšetřovatelek. Obě opět svazuje temnota minulosti a s ní spojené přetrvávající problémy. Na druhou stranu mě ale hodně bavily jejich vlastnosti. Sanna je hodně originální postava, která co řekne, tak udělá. To samé Eir, ale zase v trochu jiném smyslu. Nerada bych něco prozradila.

Já jsem si navíc oblíbila i Jacka.

Na styl psaní autorky jsem si musela chvíli zvykat, ale nakonec mi hodně sedl a kniha se četla skvěle. Kapitoly jsou na můj vkus o něco delší, ale po většinu času jsem byla tak zabraná do příběhu, že jsem na to ani nemyslela.

Příběh je plný překvapení, děsů, naprosto neuvěřitelných, ale reálných problémů. Když už si myslíte, že se děj chýlí ke konci, přijde další zvrat, který vám úplně zamotá hlavu. Takové thrillery jsou nejlepší thrillery. A přestože jsem si myslela, že tento se mezi mé nejoblíbenější nezařadí, nakonec, když opomenu pár malých zklamání, šlape na paty těm nejlepším.

Kizuizi
05.03.2021 4 z 5

Smrtelný hřích je skvělý, čtivý, temný a drsný thriller, který Vás prostě nenechá spát (já nebyla schopná ho odložit, takže jsem četla dlouho do noci), a vzbouří všechny Vaše emoce.
Setkáváme se zde s duem policejních vyšetřovatelek, což není až tak běžné, z nichž každá má nějakým způsobem pohnutou minulost. To samozřejmě trochu ovlivňuje nejen jejich práci, ale také jejich vzájemnou spolupráci a zároveň to z nich dělá ženy silné a velmi schopné.
Příběh je zajímavý, napínavý, postavy i prostředí dobře popsané, a stejně jako u většiny severských thrillerů má i tento velmi osobité a „syrové“ konverzace.

Kristyna_Bubu
01.03.2021 4 z 5

Severský thriller, debut spisovatelky, který jsem přečetla během chvíle. Kniha je velice čtivá, vyprávění běží chronologicky, jak jsme zvyklí třeba u Bryndzy, žádný retrospektivní vracení se atp. Díky tomu děj svižně ubíhá kupředu. Kromě toho má vše, co já mám na thrillerech, potažmo tedy detektivkách, ráda - tajemství z minulosti, ponurost, zapletenec. Co mně vadilo, je vztah mezi vyšetřovatelkami Sannou a Eir, Eir je mi vysloveně nesympatická a to špičkování mezi nimi se mi zdálo až přehnané a neprofesionální. A ještě jedna věc... Tak od tři čtvrtě knihy bude čtenář tušit a říkat si, sakra, jaktože to ti vyšetřovatelé neviděj, když to vidim já? :-) Ovšem konec je svym způsobem překvapivej...

mikika
01.03.2021 4 z 5

bože, taková deprese... zoufalé prostředí, skličující příběh, bojující hrdinky, jediná životem kypící postava je tam patolog... jako - dobré, ale chci mít po dočtení knihy lepší náladu, a ne pocit, že oběsit se na pásku od županu není zase tak špatný nápad...

Autorovy knížky

Maria Grund
švédská, 1975
2021  66%Smrtelný hřích

Kniha Smrtelný hřích je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce75x
Chystám se číst47x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x