Slyšte můj hlas

Slyšte můj hlas https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225281/mid_slyste-muj-hlas-225281.jpg 4 15 5

Mladý Angličan, který díky rodinnému prostředí mluví česky, přijíždí na jaře 1938 do Prahy jako tlumočník. Přitahuje ho rozhlas jako nejmodernější sdělovací prostředek a brzy tu nachází přátele v nejmladší generaci redaktorů. Napětí mezi Čechy a henleinovskými sudetskými Němci eskaluje, Československo se přechodně stává středem zájmu světového tisku a bezejmenný vypravěč se jako tlumočník dostává i do míst vzrůstajícího konfliktu: do Karlových Varů, Liberce a na severočeský venkov. Lidé, s nimiž se potkává, jsou skutečnými historickými postavami.... celý text

Přidat komentář

Riccia
02.07.2019 5 z 5

Po pozvolném začátku nečekaně působivé vyprávění o době, kdy sudetští Němci řešili svou národnostní otázku a naši zahraniční spojenci nevěděli co s námi, aby měli klid.

Bolomsson
01.07.2018 5 z 5

Poslechnuto v podobě audioknihy a musím říci, že to byla opravdu skvělá volba! Výborně namluvená kniha, kdy atmosféru příběhu skvěle dokresluje a umocňuje to, že si v audioknize posluchač poslechne celou i řadu originálních rádiových projevů z úst rozvášněného Hitlera, Henleina či skleslého armádního generála Jana Syrového či samotný projev prezidenta E. Beneše. Ve mně to vyvolávalo opravdu silné emoce, které, troufám si tvrdit, kniha tak výrazně nenabídne. Místy jsem skutečně skoro nedýchal a vnitřně se hrozně pral s tím předem známým osudem naší země, kdy nás naši "spojenci" v podobě Británie a Francie doslova hodili přes palubu Hitlerovi, aby se o rok později sami přesvedčili, jak si Hitler vykládal a představoval mír v Evropě.


dalimoni
19.12.2016 5 z 5

Útlé, ale to nic neubírá na kvalitě tohoto textu. Kdo se chce přenést o téměř 80 let zpět a "nasát dobovou atmosféru" neváhejte a přečtěte. Nebude Vás to stát moc času, ale tu atmosféru pocítíte. O předválečném napětí na hranicích s Německem bylo napsáno spoustu děl. I tato kniha Vám jí přiblíží. Samotný příběh hlavního hrdiny je sice fikce, ale vykreslení mnichovského napětí je velmi, velmi povedené.

Mrs.Dallloway
09.09.2016 5 z 5

Naprosto úžasná kniha! Vypravěč je fiktivní osoba, syn českých emigrantů v Anglii, ale je to napsané tak dobře, že jsem nemohla věřit, že to nejsou vzpomínky skutečného člověka, že autor se narodil až v 60. letech a tohle tedy zažít nemohl...
Ač jde o popis reality za použití skutečných citátů z rozhlasových projevů, čte se to výborně, skoro jako detektivka, i když čtenář velmi dobře ví, jak to skončí.
Oceňuji rovněž nečernobílý popis historie, ani Češi zde nejsou jednoznačně kladní hrdinové.

Daydreamer
02.03.2016 5 z 5

Tuhle poměrně útlou knížku jsem přečetl s velkou chutí, protože se přímo dotýká velmi citlivého místa v našich dějinách - bezprecedentní mnichovské zrady (nešlo ale jen o ČSR, šlo o Evropu vůbec, o řadu ignorancí troufalého Hitlerova počínání, o řadu bojácných ústupků, a vlastně i o zradu sebe samých, aneb: "Mohli jste si vybrat mezi válkou a hanbou. Vybrali jste si hanbu a budete mít válku."W. Churchill). No, hlavně že jste získal mír, viďte, pane Chamberlaine?!?
Skutečně hodně zajímavé počtení.

Štítky knihy

Československo tlumočení, překládání první republika, 1918-1938 historické romány

Autorovy další knížky

David Vaughan
anglická, 1966
2014  89%Slyšte můj hlas
2020  83%Sancta Familia
2008  90%Bitva o vlny

Kniha Slyšte můj hlas je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x
Chci si koupit6x