Slovácké figurky pokračují...

Slovácké figurky pokračují... https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323094/bmid_slovacke-figurky-pokracuji-ntI-323094.jpg 4 3 2

Přidat komentář

Ronny97
05.01.2022 3 z 5

Kniha byla napsaná jako humorná. Bohužel jsem se moc nepobavila. Jedna z povídek je navíc totožná s povídkou z knih Zdeňka Galušky.

poiu
13.10.2020 4 z 5

Otto Strachota nás bere s sebou na Slovácko, kde se odehrávají jeho povídky. Někdy humorné, někdy trochu nostalgické, až smutné...

Musím říct, že to bylo poměrně náročné čtení hlavně vzhledem k použitému nářečí a to i přesto, že jsem v tomto kraji vyrostla a stále žiju...

° Handléř: Jožka se účastní každého jarmarku v blízkém i vzdáleném okolí a za mírný úplatek dosvědčí prodávajícímu, cokoli chce a i sám handluje s dobytkem, jednou se mu to ale nevyplatí, když se pokusí prodat krávu původnímu majiteli... :-)

° Jak sa Jura musel oženit: Jurka chodil za Bětkou Šimčíkovou a "přivedl ju do neštěstí", ale ženit se mu nechtělo.. Jedině, když rodiče přidají Bětce věnem záhumenku a fukar. :-D Naštěstí se ale do věci vloží Bětčin kmotr a Jurka nakonec dostal rozum..

° Jak Vrbčané popredali pálené: trochu jako povídka Zdeňka Galušky - Hlt za dva krejcary, kdy si dva Vrbčané navzájem prodají po hltu pálenky, až nakonec pálenka zmizí jim oběma..

° Kmotér na hodech: o kmotrovi, který se rád pozve na hody a sní všechno, na co dojde... :-) :-)

° Kopanyčár Parížan: O Janovi Trtkovi a jeho dětech - Janovi se narodí jedenácté dítko a Jan se rozhodne pokřtít ho David, to se ale nelíbí ani kmotru ani panu faráři, kteří trvají na jméně Bartoloměj. Strýc Trtek se živí různým kšeftařením - prodává otýpky na topení ze dřeva z panského lesa, potom vyrábí hrábě, potom vařil šmír a hlavně - se po jarmarku v Hradišti rozhodl jet na výlet do Paříže (nakonec k tomu ale nedošlo, protože: "Čo myslá, že su húpý lebo aký? Za takú karetku scú osnadvacet grajcarů? Hrable sú tysíckrát větší a predávám ich po šestce!") ...

Na této povídce je pěkně vidět, jak bylo možné poslat děti do Ameriky, když nebylo doma práce nebo peněz (přes prostředníka - nějakého obchodníka - většinou např. židovského původu, kteří uměli zajistit palubní lístek na loď .....)

° Matúšek: Strýc Matúš se na Štědrý den trochu přiopili a dali se k "sofialistom" a upsali nejen sebe, ale i svého nejvěrnějšího kamaráda starého kozla...

° Mudrlant: Strýček Lušnička chodí za Babušú Korvaskú, i přesto, že má doma ženu a děti a už spekuluje, jak si ju vezme za ženu, až jeho žena umře... Tohle je asi nejsmutnější povídka, ptže chlap se doma jen poflakuje, nechá ženu, ať se sama dře na poli i v chalupě a sám chodí za jinými a ještě štve děti proti sobě, když obě děti obviní, že si odnesly výbavu po zemřelé matce (kterou zatím sám schoval pro svou milenku Babušu...)

° Pokušení Ondřeja Švehlíka: Ondra, vesnický kumštýř, všeuměl a léčitel si vezme za ženu vdovu ze statku a pěkně se jim spolu žije (i přes pomluvy ostatních), dokud do dědiny nepřijede kočovné divadlo, kde se Ondra zamiloval do představitelky svaté Jenovéfy... Už měl plán, že s ní uteče do Ameriky, ale nakonec se rozhodne zůstat doma, když si jeden ze sousedú uřeže prst na sečkovici ... "Už idu, děvčico, už idu." A cestú řekli sám sobě: "Dyť toto je znaméní od Pánaboha, že mě tady v tejto dědině ustanovíl a že je mně súzené tady zostat. Pánbíčku na nebi, odpusť mně, že sem chtěu zhřešit proti tvojím svatým přikázáňám a děkuju ti, žeš zavčas ze mě sňáus ty čáry komedyjantské. Zostanu tady, dyť dědina by beze mě neobstála."

° Strýc Luménka: strýc pomáhá svojí ženě v hospodářství, i při úklidu a to se ostatním chlapů nelíbí, že to dělá hanbu všem ostatním chlapům... A slušnost se neoplácí...

° Strýc Pěra: strýc oře na poli a svačinu si k nim schová kolemjdoucí dráb. A co čert nechtěl, svačina obsahuje strýcovy oblíbené pěry (kynuté knedlíky)! Takže když se jeden, dva, tři, čtyři ztratí... Nikdo si nevšimne... :-) :-)

° Strýc Raňák - stvořitel svatých: o strýcovi řezbářovi, co prodával svatých za draho, aby splatil hospodský dluh. (A taky jim přidával rozličné insignie - třeba draka svatému Martinovi :-) )

° Výchova Francka Vrbkového: Francek si moc oblíbil pana učitele ze školy a vydal se za ním do Strážnice na sokolské cvičení. Po cvičení si s panem učitelem přisedli k panu inspektorovi a jeho ženě a dceři. Francek panu učiteli trochu pokazil námluvy, když ho chtěl nalákat do rodinného kšeftu s prasaty. :-) :-)


Štítky knihy

humoristické povídky folklór venkovské povídky

Autorovy další knížky

Otto Strachota
česká, 1884 - 1971
1949  93%Slovácke figurky
2007  73%Slovácké figurky pokračují...