Sloup a Pustý žleb v Moravském krasu

Sloup a Pustý žleb v Moravském krasu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512120/sloup-a-pusty-zleb-v-moravskem-kras-ddu-.jpg 4 1 1

Sloup a Pustý žleb v Moravském krasu. Charakteristika území, geologický vývoj, krasové jevy, fauna, kulturní památky, významné osobnosti a další.

Přidat komentář

David81
03.03.2023 4 z 5

Jedná se o třetí knížku z původně plánované sedmidílné (a nakonec jen pětidílné) řady malých regionálních průvodců po Moravském krasu a blízkém okolí. Díky tomuto rozdělení se tak každé popisované oblasti dává mnohem víc prostoru než například v pozdější publikaci Moravský kras - jeskyně a člověk (Balák, 2019).
Jak už je v podobných místopisech zvykem, jsou informace rozděleny tematicky do řady různých odvětví (geologie, hydrografie, historie atd.). Nejsem toho úplně příznivcem, protože to někdy dopadne stylem "ode všeho trochu, dohromady nic". Tohle ale není ten případ a v podstatě v každé kapitole se tu dají zjistit zajímavosti, které nejsou všeobecně známé.
Například že v lomu Na Bradinách se vyskytuje jeden z nejstarších dokladů krasového procesu v MK, nebo třeba původní princip pálení vápna v selských vápenicích. Je tu popsána i komplikovaná historie správy zpřístupněných jeskyní a komplet výčet jednotlivých organizací, jak po sobě následovaly. Dále tu je například celkový seznam členů rodiny Salmů, kteří jsou pohřbeni na sloupském hřbitově. Z nedalekého Němčického krasu je tu popsána historie těžby železných rud v Němčické jeskyně a je zde dokonce citována i stará kramářská píseň o jejím objevu. Výborné jsou i podrobné životopisy významných osobností - především Martina Kříže, Jana Kniese, ale třeba i Jana Nepomuka Soukopa, místního kněze, který se o jeskyně velmi zajímal. Je tu i plno opravdu vtipných historek, takže je hezky vidět, o jak svérázné osobnosti se jednalo.
Co tu trochu chybí, je kapitola věnující se rostlinám vedle části věnované živočichům. Dále tu není zmínka o vybudování silnice v Pustém i Suchém žlebu ve dvacátých letech a o historii zdejší dopravy do jejího zákazu - což je dost zajímavé, ale naštěstí se o tom píše v posledním místopisu této řady, který je věnovaný Macoše a Punkvě. Co mě trochu znejistělo, je záhadná sloučenina v červenozemi: R2O3. (Že by Fe2O3 ?).
Celkově je to super publikace nejen pro turisty, ale pro všechny, kteří chtějí vědět víc, než najdou na wikipedii.