Sloní paměť

Sloní paměť https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498461/bmid_sloni-pamet-An2-498461.jpg 5 73 25

Epická sága vyprávěná stárnoucím africkým slonem, jenž podniká poslední nebezpečnou cestu za lidmi, kteří ho zachránili jako sirotka před padesáti lety, ale poté ztratili. Při své pouti vzpomíná na život rodiny Hathawayových: slavného loveckého průvodce a jeho ženy, provozující zvířecí sirotčinec, jejich dětí a mladého Kikuyu, jenž slůně našel a pak se stal i on součástí rodiny. Krásný, dojemný a mnohdy srdcervoucí příběh se odehrává v letech 1962 až 2015 ve východní Africe, Velké Británii a v New Yorku.... celý text

Literatura světová Romány Příroda, zvířata
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Memory of an Elephant , 2021


více info...

Přidat komentář

p.pavlina
23.04.2024 4 z 5

Kniha se četla hezky, byla zajímavá. Občas mi bylo až smutno z toho, co lidé dokáží napáchat na zvířatech. Ale je pozitivní, že jsou stále lidé, kteří se snaží taková zvířata chránit a pomáhat jim.

Lena79
18.04.2024 5 z 5

Je až neskutečné, čeho jsou někteří dvounožci schopni udělat pro peníze a škody jsou nenávratné-viz záchrana nosorožce bílého.
Teď ke knize samotné. Ze začátku jsem měla strach, že mě příběh neosloví, ale opak byl pravdou. Nádherné vyprávění o životě slona, o zvyklostech těchto zvířat.
Oceňuji autorův styl psaní a námět.


Žlutotemenný
09.04.2024 3 z 5

Je hezký, vyslechnout si příběh stárnoucího slona. Ještě že z něho neudělali . . . ale nic, zbytečně se rozčilovast nemá smysl.

vrbova4204
03.04.2024 4 z 5

Docteno. Moc dojemne. Otazka zda jsou sloni opravdu tak vnimaví?
Doprcic. Proc tam zase musi byt jedna z hlavnich postav teplous. Neni to normalni clovek trpici touto poruchou by nemel byt staven na piedestal.
Mel by byt v tichosti trpen.

LucieT
24.03.2024 5 z 5

Tak tohle mě chytlo za srdce. Ke stylu psaní bych možná pár výhrad měla, i k tomu, že moc nejde do hloubky, ale celkově jsem z příběhu opravdu nadšená, i slza několikrát ukápla. Nádhera.

JanaProchazka
11.03.2024 5 z 5

Slon vyprávějící nejen o svém životě. Odráží se v něm něco každého z nás. Filmové vyprávění text pozvedlo ještě o level výš, protože vyzývá k imaginaci. Moc dojemné a pravdivé.

Dandy1
31.01.2024 3 z 5

Dojemný příběh jednoho slona. Na pozadí je pytláctví, mamon a korupce. Dobu, kdy byli sloni a nosorožci na pokraji vyhynutí pamatuji. Naštěstí se je podařilo zachránit.

Ivanule
19.01.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem od začátku do konce naprosto hltala!!Vše bylo tak nádherné, popsané jako byste tento příběh prožívali s postavama a s postavou Ishiho. Nejednou mi ukápla slza,bylo to dokonalé

Gabča67
27.12.2023 4 z 5

Sloni patří mezi zvířata, která mám ráda už od dětství. Už proto jsem se na knihu (dárek) moc těšila. Musím říci, že první polovina knížky se mi líbila více nežli druhá. Kniha popisuje životní pouť a příběh slona jménem Ishi od slůněte, až do konce jeho dnů. Příběhem se prolínají i lidské osudy a to zejména rodinných příslušníků adoptivní rodiny malého slona. Někdy až zbytečně podrobné a z mého pohledu zbytečné, neboť děj knihy zásadně neovlivní. Na druhou stranu jsem se dozvěděla mnoho zajímavého jak ze sloního života, tak i o zvycích těchto úžasných inteligentních zvířat.

Toledo
27.12.2023 4 z 5

Dojemné putování slona za svou "rodinou". V knize se toho děje spoustu, ale všechno je vlastně jen rychle popsáno a nejde se příliš do detailů - tudíž ani nevím, zda mi to vadilo nebo naopak.
Miluju zvířata, takže to byl i impuls ke koupi knihy, avšak podle hodnocení jsem čekala trochu víc.

marky2558
12.12.2023 4 z 5

Velmi dojemný příběh. Několikrát ukápla slza. Bude se líbit každému, kdo miluje zvířata.

surikata246
01.12.2023 5 z 5

Krásné čtení, které je velmi poučné i názorné. Sloni jsou fascinující zvířata a jejich život je těžký a jedinečný. Rozhodně doporučuji.

Lvíček835
04.11.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha o slonovi který za svůj život prožil toho tolik že to snad ani není možné hodně mě zraňovalo pytláctví hlavně kvůli nějakým klům což je hyenyzmus.Moc se mi líbilo vyprávění z pohledů slona jako byste to všechno vyděli jeho očima,proto jsem mu rozuměla jak to vše prožíval.Doporučuji tuhle knihu všem co milují zvířata a nenávidí když se jim ubližuje.

Grohlinka
25.10.2023 3 z 5

Zajímavé vyprávění jednoho slona, což je samo o sobě velice originální, což oceňuji.

Kniha je důležita, přibližuje problematiku pytláctví, které je stálé aktuální.

Ivana11
10.10.2023 5 z 5

Tak to byla opravdu nádhera.

tittanie
08.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem narazila náhodou na databázi. Chvíli jsem váhala, jestli ji číst, protože nejsem úplně fanoušek zvířat, ale řekla jsem si proč ne.

Kniha byla velice dojemná, jak to už u knih o zvířatech bývá. Co mi ale vadí, je označení sága. Přijde mi, že poslední dobou se ság vyrojilo spoustu a ságy to nejsou. Pak mi vadí, že si přečteme o osudu jednoho zvířete a nezajímá nás, že ostatní zvířata neměl, kdo zachránit, protože neměl lidské kamarády. A pak mi vadí, že lidé na všechno potřebují reality show, aby je začal zajímat problém. Trochu si popláčou, ale pak si nabijí zbraň a bum ho, jenom aby měli trofej. A taky mi vadí polidšťování zvířat. A taky to, že když čteme o slonech, tak jim fandíme, nevadí nám, že lev zdechne, protože neulovil slona, aby se nažral.

Ale to jsem trochu odbočila, kniha se mi líbila, četla se velice dobře, líbilo se mi střídání myšlenek slona a života lidí.

TinaBookBlog
02.10.2023 5 z 5

Na knihu jsem viděla spoustu chvály, tak jsem se k ní konečně také dostala.

Už po přečtení prologu jsem pochopila, že to bude emoční jízda. Slon putující zpět "domů" a při tom vzpomínající na veškeré krásné momenty, ale i krutosti vás prostě chytne za srdce.
Autor dobře zachytil jednotlivé momenty a vy máte radost, vztek, soucítíte nebo jste smutní. A takhle pořád dokola.

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Kromě krásného příběhu se navíc opět ujistíte kolik je na světě krutých lidí a kolik těch, kterým to není lhostejné.

Luccinda
10.09.2023 3 z 5

Vyprávění slona jménem Ishi, který se na sklonku života rozhodl podniknout cestu napříč Afrikou, aby se vrátil za lidmi, kteří mu jako malému slůněti zachránili život. Musím přiznat, že ačkoliv jsem čekala, že ve mně příběh vyvolá mnohem více emocí, když jsem četla o tom, jak Ishi kvůli pytlákům přišel o celou svoji rodinu, měla jsem slzy na krajíčku. Škoda, že se to ve zbytku knihy už neopakovalo, ale i tak to bylo moc fajn čtení.

Miluju Afriku a všechno s ní spojené, takže tohle putování jsem si opravdu užila. Jen mě mrzí, že se příběh až příliš soustředil na osudy rodiny Hathawayových. Přiznám se, že jejich životy mi nepřišly příliš zajímavé a mrzelo mě, se příběh hodně odklonil od vyprávění slona Ishiho, které mě zajímalo mnohem více. To je důvod, proč jsem u Sloní paměti zůstala někde na půli cesty. Líbila se mi, ale asi jsem čekala více.

Rodaw
08.09.2023 3 z 5

SLONÍ PAMĚŤ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Když jsem se dozvěděla, že vyjde rodinná sága mapující několik DESÍTEK let - navíc doprovázená zvířecím příběhem (alá Psí poslání - akorát se slonem) - byla jsem nadšená. No a možná nadšená je slabé slovo :). Miluju rodinné ságy, ještě víc miluju rodinné ságy, které se odehrávají opravdu v průběhu mnoha let, miluju Psí poslání a obecně miluju zvířecí příběhy. Exotické prostředí Afriky bylo jen lákavým bonbónkem navíc! Všechno vypadalo dokonale, proč to tedy nakonec úplně nevyšlo...?

Kniha má jen něco přes 250 stran - což je docela málo na to, že mapuje několik desítek let jedné rodiny a života slona. Člověk by si řekl "Hm, tak to teda pofrčí a bude utíkat hodně rychle" - a to právě ani tolik ne. Hlavní "problém" u knihy byl ten, že já z toho tu rodinnou ságu ani moc necítila. Problém je asi špatné slovo, proto ty uvozovky, možná by lépe sedělo označení "zvláštní překvapení" :D. Ano, nějakou rodinu jsme tu měli a sledovali jsme jejich život po dobu spousty let, ale vše se odehrávalo spíše tak v pozadí, často jen v náznacích, nerozvinuté... Na život a putování slona se pan autor zaměřil víc, ale i tak vše bylo napsáno takovým velice zvláštním a specifickým stylem psaní. Pro mě trošku těžkopádným - občas se v textu našla i slova, kterým jsem nerozuměla :D. Tahle kniha by dle mého mohla uspokojit náročnějšího čtenáře či intelektuála. Ten styl psaní se těžko popisuje, sice svým způsobem stručný a věcný - ale mnohdy těžší na strávení. I když je kniha tenká a ten příběh není složitý, vyžaduje za mě vyšší potřebu míry soustředěnosti.

Ač z knihy úplně nesedím na zadku, jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Miluju příběhy se zvířátky a v Sloní paměti bylo úplně super i exotické africké prostředí. Jen bohužel je tu poměrně blízce popsáno pytláctví a vyvražďování zvířátek kvůli byznysu. Slovo bohužel jsem použila z toho důvodu, že jde samozřejmě o velice smutnou realitu, o které se nelehce čte. Některé scény mě skoro rozplakaly:(. Ale je strašně moc dobře, že se tato témata otevírají a za mě velký plus nahoru, že se jim pan autor v knize věnoval.

Knihu jsem četla dlouho. Trošku jsem se s ní prala. Byla jiná, než jsem čekala. Byla zvláštní. Pokud Vás ale zaujala anotace, běžte do ní. Právě tím, že je knížka zvláštní a náročnější, než by člověk čekal, dokáže podle mě skvěle rozšířit obzory ve více sektorech. Navíc konec je nádherný a každý si v něm najde své. Ukazuje tvrdou realitu života (osudy některých členů z rodiny) a úplný ten závěr... já, jakožto majitel Domova důchodců pro pejsky, jsem v kontaktu se smrtí moc moc často a takové konce můžu. Resp vždy si v nich něco najdu. A dodávají mi krom jiného naději. A vlastně taky dost odvahy - nevzdat to, protože tohle je život a k životu patří všechny různé odstíny.... Sloní paměť těžší kniha, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Ale jednou stačilo :D.

Více brzy v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov :-).

Renike
23.08.2023 5 z 5

Takové příběhy bych četla pořád. Dokonalá kniha, která by mohla mít výbornou filmovou adaptaci. Tohle nebyla první kniha z africké buše a ani poslední. Jedna z mála knih, kterou doporučuji ze zvířecí říše a afrického prostředí.