Sledoval jsem Dubčeka - Vzpomínky estébáka

Sledoval jsem Dubčeka - Vzpomínky estébáka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139559/mid_sledoval-jsem-dubceka-vzpominky-est-qY5-139559.jpg 3 17 3

Svědectví z druhé strany barikády. Událost desetiletí! „Nenápadní“ estébáci na chodníku před Dubčekovou vilou. „Nenápadní“ estébáci na ostrůvku tramvaje.„Nenápadní“ estébáci všude, kam se Dubček podíval. Hodinu po hodině, den po dni – celá dvě desetiletí. Stohy popsaných hlášení: S kým se potkal? Koho cestou do práce pozdravil? Jakým směrem se ohlédl? Obludná nesmyslnost se před námi otevírá skrze všední, šedivé, zdánlivě banální obrazy. Vystupuje ze stínu zapomnění, dostává se nám pod kůži. Ale co je nejdůležitější: díky autorově upřímné otevřené a důkladné výpovědi budeme o systému fungování komunistické StB vědět víc. Studií o praxi StB byla napsána řada. Vzpomínky mnohých z těch, kterým StB vážně zasáhla do života, také známe. Toto je však první otevřený pohled do zákulisí, techniky i psychologie StB zevnitř. Díky upřímné výpovědi sledovače Státní bezpečnosti (a někdy i díky kouzlu nechtěného) můžeme do myšlenkového světa StB nahlédnout „z druhé strany barikády“. Na autora můžeme mít různé názory. Můžeme jím pohrdat, anebo můžeme ocenit, že našel odvahu všechno popsat a v samotném závěru se omluvit. Kdo něco takového dokázal? Kdo z nich? Na takové svědectví jsme čekali celých 23 let.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Sledoval som Dubčeka - Vzpomienky estébáka , 2012


více info...

Přidat komentář

Milonak
15.01.2018 1 z 5

Dost velká nuda - knihu jsem ani nedočetl, přečteno přibližně 60%. Neustále to stejné téma - metody STB při sledování lidí. Nebavilo mě to, pro mě osobně ničím zajímavé, maximálně ze začátku.

Tsurara
04.10.2017 3 z 5

Knihu najlepšie vystihuje autorova citácia z predslovu: „Nemohol som inak ako len popisným spôsobom vypovedať o praxi sledovacej činnosti ŠtB, o množstve osobných zážitkov z ulíc Bratislavy, čiastočne aj Prahy.“. Na čo nadviazala veta, ktorá určuje to, akým spôsobom a hlavne akou formou je kniha napísaná: „Neusiloval som sa o vážne literárne dielo, politický či odborný výklad alebo dokonca životopis. Ani o fundované odborné zhodnotenie týchto aktivít v období normalizácie štýlom historika.“ - čo je predtým, ako sa rozhodnete túto knihu začať čítať, dobré uvedomiť. V prípade ak bažíte po niečom suchšom a nabitom tonou faktov, čísiel a ďalších nudných informácií, toto asi nebude kniha pre vás.
Osobne tento kúsok považujem za hodnotnú lit., ktorá sa na veci pozerá z iného uhlu a aj keď si vravíte Čo taký človek - pôsobiaci na nízkom poste - môže ponúknuť?! Možno sa budete čudovať, predsa len priama interakcia s reálnym dianím je o niečom inom ako informácie od ľudí na vysokých postoch, ktorí o praxi vedia pramálo a aj to sa cestou k nim skreslí. Kniha neponúka len náhľad na prácu sledovača ŠtB, ale ponúka tiež pohľad do štruktúry fungovania, vzdelávania a takisto stručného rozčlenenia zložiek, správ a odborov v rámci ZNB.

Je to kniha, ktorá sa snaží o obsiahnutie podstatných informácií, bez zbytočného zaváhania a zdržovania sa nad vecami polemizujúcimi alebo nepotrebnými.
Navyše sa mi páči aj level autorovho vyjadrovania, aj keď to nie je žiadny publicista či spisovateľ.

Príbeh obsiahnutý v knihe Sledoval som Dubčeka - ktorému sa autor paradoxne venuje až v záverečnej 5. kapitole - je predovšetkým pravdivý, vôbec nie vymyslený a podaný prívetivou formou. Ukončila by som to poslednou citáciou zo záveru knihy: „Nielen neviem, nemôžem, ale predovšetkým som pôvodne ani nechcel byť viac ako obyčajný rozprávač prostého príbehu z čias, ktoré neboli jednoduché.“.


ondrej.b
23.08.2017 4 z 5

Docela zajímavá sonda nejen do konkrétní sledovačky, ale i do obecné práce a hierarchie STB. Člověku při čtení dojde, jak to vlastně všechno bylo takřka "k smíchu", kdy sledovaný objekt o tom ví, zdraví se s nimi, sám je vlastně sleduje, jestli oni ho sledují. K čemu tohle bylo? Mělo to zdeptat sledovaného? Snad si tenkrát nemysleli, že jim před očima bude Dubček "kout pikle" s imperialisty. Oceňuji odvahu autora za tuto výpověď.

Štítky knihy

špionáž Státní bezpečnost (StB)

Autorovy další knížky

Karol Urban
slovenská
2012  55%Sledoval jsem Dubčeka - Vzpomínky estébáka
2016  80%Štátna (ne)bezpečnosť
2019  0%Neskartované

Kniha Sledoval jsem Dubčeka - Vzpomínky estébáka je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x