Slávni lekári

Slávni lekári https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504219/bmid_slavni-lekari-dza-504219.JPG 5 15 1

Obsah: Imhotep, Hippokrates, Celsus, Galenos, Avicenna, Paracelsus, Ambroise Paré, Andreas Vesalius, Gaspare Tagliacozzi, Jan Jessenius, William Harvey, Thomas Sydenham, Pierre Fauchard, Gerard van Swieten, Rosen von Rosenstein, John Hunter, Philippe Pinel, Edward Jenner, Jacques Delpech, Théophile Laënnec, Richard Bright, Jan Evangelista Purkyně, Claude Bernard, Ignác Semmelweiss, Max von Pettenkofer, Josef von Hasner, Rudolf Virchow, Louis Pasteur, Jean Martin Charcot, Joseph Lister, Adam Politzer, Theodor Billroth, Iľja Iľjič Mečnikov, Robert Koch, Wilhelm Konrád Roentgen, Ivan Petrovič Pavlov, Josef Thomayer, Sigismund Freud, Paul Ehrlich, Sir Charles Sherrington, Jan Janský, Harvey William Cushing, Sir Alexander Fleming, Walter Rudolf Hess, Arnold Jirásek, Frederick Banting, Herman Hubert Knaus, Kamil Henner, Christian Barnard.... celý text

Přidat komentář

1amu
18.12.2019 5 z 5

Je zajímavé, že lidstvo touží (zejména v posledních 100 létech) dozvědět se maximum informací (drbů) o známých filmových a divadelních hercích, zpěvácích, od existence Beatles i o hudebních skupinách, modelkách, sportovcích, politicích, "hlavách států",mafiánech a podobných gaunerech, vrazích, t.zv. vykolejených - tedy nenormálních lidech a šlo by pokračovat dále a dále.
Sám přiznávám, že jsem neznal jméno Niels Rosen von Rosenstein, švédský lékař a zakladatel pediatrie (1706-1773), nebo John Hunter, Angličan a zakladatel patologie (1728-1794), či Philippe Pinel, Francouz zakladatel psychiatrie jako speciálního medicínského oboru (1745-1826) a řada dalších.
Pak je zde řada dalších jako bakteriolog Robert Koch, Sir Alexander Fleming, či Christian Barnard, o nichž již víme více.
Přesto se domnívám, že literatura o těchto velikánech lékařství silně pokulhává (počtem knih) za výše citovanými profesemi a při tom je tak nesmírně zajímavá.
O řadě těchto úžasných lidí, počínaje Imhotepem v Egyptě nebo Avicennou a dalšími se dočtete v této zajímavé knize.