Sláva hrdinům

Sláva hrdinům https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77732/bmid_slava-hrdinum-gag-77732.jpg 4 15 9

Vzdálený vesmír, vzdálená budoucnost... Na palubě nákladní kosmické lodi Fuego svede řada náhod pětici cestovatelů – kapitána bojového raketoplánu Roye Donnera, novinářku Viki, detektiva Phila Moora, osmiletou Lucy a jejího čtrnáctiletého bratra Ricka. Kosmická loď je však vržena vstříc katastrofě a pětice cestovatelů ji musí narychlo opustit v nespolehlivém záchranném kluzáku. Trosečníci se záhy ocitnou v divokém pralese na neprobádané a lidmi neobývané planetě. Vydávají se na nebezpečnou cestu, aby našli Donnerův bojový raketoplán, který na povrch planety navedl automatický systém. Času není nazbyt a trosečníky čeká dramatické utkání s nespoutanou přírodou, divokými zvířaty i rozběsněnými živly.... celý text

Přidat komentář

sajanka
24.08.2023 4 z 5

Scifi nemusím, ale knihu jsem si zakoupila v jednom knihkupectví. A četla jsem s chutí, zaujalo.

cziss
07.05.2023 3 z 5

Ač bych českému sci-fi hodně chtěl dát víc jak 3, tak by to prostě nebylo fér. Prostředí a místní fauna byly celkem zajímavé, ale na druhou stranu, ta podobnost se savci na Zemi... no nevím... Dialogy a občasná debilita postav mě místy vadily až moc. A přestože měli hrdinové "k dispozici" supermoderní techniku, tak jejich puška je dávno zastaralá už teď. Nehledě na to, že super-uper vesmírná loď z nějakého důvodu nemůže na planetě téměř nikde přistát a na tom je postavená celá zápletka. A ne, autoři tohle fakt věrohodně nevysvětlili, i když se snažili seč mohli. Ilustrace byly celkem fajn, ale já bych osobně ocenil kdyby byly výrazně víc barevnější.


Blue
02.06.2022 3 z 5

Vidím samé nadšené komentáře. Já do toho, ač nerad, hodím vidle. Začátek dobrý, ale pak mě to stále více nebavilo, dočítal jsem z posledních sil. Nejen, že mi to přišlo zdlouhavé, nepřišel jsem ani na chuť postavám. Také jsem měl neustále pocit, jako bych to všechno už někde četl. Fandím každému, kdo chce psát dobrodružnou literaturu, i proto je mi líto, že jsme se s autory v tomto případě nějak nepotkali. Nikterak tím neodrazuju potenciální čtenáře od četby. Třeba budou nadšení jako ostatní komentátoři. Všem se zkrátka nelze zavděčit.

vlkodlaq
25.02.2020 3 z 5

Kniha je krásná už na pohled, graficky velmi povedené desky a bohaté ilustrace, které mi připomínají Buriana mě velice baví. I kdyby byla kniha o ničem, líbí se mi natolik že ji chci mít ve své knihovně. Dnes už jsou takto ilustrované knihy spíše vzácností a je mi to trochu líto. Na jednu stranu sice je to to skvělé na knihách, že stimulují naši představivost a takové obrázky mohou tvůrčí činnost mozku o něco ochudit, na druhou stranu je to právě ten styl takto ilustrovaných dobrodružných knih, na kterých jsem vyrostl a tak mi silně hrají na nostalgickou strunu.
Co se týče příběhu samotného, první polovina se celkem vleče a musel jsem se do čtení nutit, povahové archetypy jsou mi vyloženě protivné, dialogy i jednání postav je příliš často nelogické. Druhá polovina se už rozjíždí, přes stále nelogické jednání a protivné archetypy se alespoň příjemně rozjíždí spád a čtivost, jak jsem první cca polovinu četl měsíc, druhou polovinu jsem shltnul za pár dní.

Truckline
14.10.2019 5 z 5

Tato kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením. V knihkupectví za pár korun a přitom poctivá čistokrevná Verneovka z budoucnosti, s pěknými ilustracemi, psána současným jazykem. Já už z žánru poněkud odrostl, ale pro dobrodružnou mládež perfektní kniha.

encyklopedie
18.03.2017 5 z 5

...tuhle knihu jsem si koupil jen tak bajočko v LK....když to nebudu číst, aspoň se pokochám krásnými ilustracemi....pak jsem si vzpoměl na dětství a na dobu, kdy jsem hltal jinou, podobnou knihu paní Marušky Grubhofferové Prázdniny ve hvězdách .....a tak jsem začal pokukovat po textu ...a najednou jsem zjistil, že jsem knihu přečetl za pouhých asi 115000 nádechů.....tuhle knihu určitě dám přečíst svým vnukům, až jim na to dojdou roky ....
dobrodružka, scifi .....co víc ? ...taky podle toho vypadá moje hodnocení...

JackieDecker
06.07.2016 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Zajímavé charaktery, netradiční vize budoucnosti se zacováním národů a lidských rasových odlišností v prostředí mezihvězdných letů. Dobře zpracované dílo náhody či osudu, jak se naši "hrdinové" vůbec dali dohromady... Ale jako milovníkovi sci-fi mě děj neměl čím překvapit. Verneovky jsem za mlada bohužel nehltala (jen koukala na filmy podle nich). A tento styl dobrodružné sci-fi, nebyl úplně můj šálek kávy. Přesto se mi kniha líbila jako celekm. Bylo to příjemné čtení skutečně spíš pro ty náctileté, kterém dobrodružno není ještě cizí. Knihu mohu rozhodně doporučit. Autor si dal záležet a obrázky jsou dechberoucí.

Nonosbawsut
14.06.2016 5 z 5

Máte doma mládě a nevíte, co mu dát k narozeninám? A bojíte se, že jazyk verneovek je mu příliš vzdálený a zároveň ho nechcete utápět v bahně alá Harry Potter či Hunger games? Toto je kniha pro Vás! Je to dobrodružné sci-fi a objevitelský "cestopis" zároveň, jazyk je na slušné úrovni, příběh napínavý, postavy jako živé a hromada parádních ilustrací. A nenajdete tam žádnou politickou oblbagendu (hledím na vás, kulturní marxisté a neofeministky!), což je dneska docela vzácné. Ne, toto je kniha ze staré školy, zde je pouze o dobrodružství, napětí a hrdinství! Vaše larva se od toho nedokáže odrthnout, to Vám slibuji.

Loky
18.10.2015 5 z 5

Výborná kniha, velice čtivá, plná napětí, dobrodružství a akce. Velice se mi líbí styl psaní tohoto autora. Nezaměřuje se pouze na jednu postavu, ale když se hrdinové rozdělí můžete být s každým a vědět, co všichni prožívají ve stejný okamžik. Také se mi líbí rozmanitost charakterů postav, každý z nich je jiný a to úžasně dotváří celý příběh. Velká část knihy tvoří přímá řeč, což nám dokonale ukazuje vlastnosti postav a dokresluje pocity z tohoto dobrodružství. Jsem velice rád, že kniha obsahuje jen málo popisu, místo nějž dobře poslouží ilustrace F. Lopoura. Za mě palec nahoru a všem příznivcům sci-fi doporučuji...