Slasti a strasti letních bytů

Slasti a strasti letních bytů https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322869/mid_slasti-a-strasti-letnich-bytu-vO5-322869.jpg 4 6 4

Pobyty na letních bytech se objevily již v 19. století, největší popularity však dosáhly v meziválečném období, kdy se staly jedním ze symbolů života prvorepublikové městské středostavovské společnosti. Kniha krátce seznamuje s téměř stoletou historií výjezdů na letní byty, hlavní pozornost ale soustředí na všední i nevšední život na letních bytech v meziválečném období. Ukazuje, jak trávili svůj volný čas v létě významné osobnosti i běžní návštěvníci, a přibližuje atmosféru tehdejších proslulých letovisek.... celý text

Přidat komentář

Blue
18.12.2020 4 z 5

Příjemné počtení, vhodné třeba pro nedělní odpoledne na letním bytě. Jinak ovšem spíše shrnutí toho, co čtenář víceméně zná nebo tuší právě z literatury, nebo prvorepublikových filmů, které jsou tu ostatně připomínány. Takže nic vyloženě objevného se tu nedovíme. I tak je to ale zajímavé a osvěžující téma, navíc opravdu sympaticky podané.

Ina.czodjinud
16.08.2018 5 z 5

Souhlasím s první recenzí, že okolnosti letních bytů v kontextu historických událostí, jsou přínosem knihy. Zajímavý je průřez jednotlivými sociálními vrstvami a jejich ekonomické možnosti a vývoj uzákonění volného času. Sympatické je, že se kniha přes anotaci na obálce neomezuje striktně jen na období první republiky, ale sahá i do konce 19. století.
Je škoda, že v tak velkém množství knih, které Lenka recenzuje, převažuje negativní hodnocení.


Lenka4
03.10.2017 3 z 5

Publikace má lákavé téma, pěkný obrazový doprovod a dobře se čte. Nepřináší však nové poznatky. Časté opakování již sděleného navozuje otázku, zda se opravdu jedná o nosné téma pro knihu daného rozsahu.

hopla
20.04.2017 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. Místy možná až moc akademické - když jsou okolnosti letních pobytů zasazované do dobových událostí - ale i tak velmi cenné. Hlavně tím, že jsou kromě obecných zvyklostí popisované i konkrétní lokality s konkrétními osobnostmi. K tomu velké množství zajímavých obrazových příloh, poctivý soupis použitých pramenů a jmenný rejstřík. Lépe se snad toto téma zpracovat ani nedalo... :-) Díky.

Štítky knihy

byty (příbytek)

Autorovy knížky

Jiří Šoukal
česká, 1987
2016  87%Slasti a strasti letních bytů