Slanečci a saxofon

Slanečci a saxofon https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422901/bmid_slanecci-a-saxofon-ZJ9-422901.jpg 3 1 1

Děj románu vychází především z historie ukrajinských Židů, kteří byli nuceni opustit svůj domov a uchýlit se na půdu Spojených států. Osudy rodiny, s níž autorku spojují příbuzenské vztahy, se začínají odvíjet přibližně od doby první světové války, kdy se usadila v Brooklynu. Její zvláštností je mimořádný talent na obchodování se sledi, což jí přináší i hmotný prospěch. Právě název onoho prodejního artiklu se objevuje v první části tohoto titulu, ta druhá pak má souvislost s hudební činností jednoho z rodinných příslušníků, který se vášnivě věnoval hře na saxofon, avšak za hospodářské krize se vzhledem k nedostatku finančních prostředků musel s tímto nástrojem bolestně rozloučit. Rodinné vztahy i příběhy jednotlivců, kteří do tohoto soudržného celku patří, vykresluje autorka s pochopením, s laskavým úsměvem i s křehkým romantickým zabarvením.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Hareng et le saxophone


více info...

Přidat komentář

douchová
26.02.2020 3 z 5

Po knize jsem sáhla, protože mne zajímá židovská tématika a zde navíc mne zaujala i autorka, protože je to neteř Simone Weilové. Měla jsem tedy asi velká očekávání.
Bohužel se kniha týkala spíš židovské rodiny manžela autorky, což nebylo špatné, ale trochu bez šťávy. A musím být spravedlivá, asi mne vlastně zajímala víc větev Weilových.

Štítky knihy

Židé rodopis, genealogie

Autorovy knížky

Sylvie Weil
americká, 1942
2019  60%Slanečci a saxofon

Kniha Slanečci a saxofon je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x