Skutečné zločiny na Ostravsku

Skutečné zločiny na Ostravsku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507168/bmid_skutecne-zlociny-na-ostravsku-63907736059ca.jpg 4 83 16

Černé město ve spárech zločinu. Kriminalistická historie ostravského regionu je výjimečně bohatá na mrazivé události. Vstupte do světa skutečných novodobých i historických případů, které otřásly ostravskou veřejností! Čekají na vás nejděsivější vraždy, zajímavosti ze soudních síní i různé kuriozity z podsvětí. To vše v doprovodu autentických černobílých fotografií. Pokud máte pro strach uděláno, vydejte se na cestu do temnot lidské duše. Ale pozor, tahle stezka vede hlouběji, než si umíte představit.... celý text

Přidat komentář

sahha
05.02.2024 5 z 5

Kniha se četla dobře. Není to forma románu, jde vidět, že ji psala novinářka, ale styl i forma se mi líbila a bonus jako fotky byly fajn.

DraculasLady
02.02.2024 5 z 5

Trošku jsem se bála vyprávění z pozice novinářky, ale paní Žáková je očividně velmi zkušená a díky svým zkušenostem ví, jak podat čtenáři příběh co nejzáživněji. Chvílemi mi při čtení opravdu nebylo dobře, ale to je přesně pocit, který musíte u takové knížky čekat. Musím říct, že to bylo mnohem lepší čtení než díl skutečných zločinů z Plzeňska. Ostrava je opravdu region rázovitý...


LaCoccinelle
04.01.2024 4 z 5

Krátké příběhy z Ostravska, kde nejvýznamnější roli ve vraždách či zabitích hrál nůž a alkohol.
Styl psaní autorky mě neoslovil. Na to, že knihu psala novinářka, tak mi místy přišel slovosled dost krkolomný.

Katulinka69
23.10.2023 5 z 5

Krásně, srozumitelně napsané

KatyM.
18.10.2023 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře a rychle. Bylo zajímavé číst o zločinech Ostravska, znát místa a ulice.

klara.franta
21.09.2023 5 z 5

Za mě super krimi, popsané známé případy, které se skutečně staly a možná jste o nich slyšeli i z médii. Objasnění, co, kdo, jak a hlavně proč.

Limonadovyjoe
15.06.2023 4 z 5

4,5/5
Dežo má nože
A já panebože
Ani tyč
Říkám si Du bist ein Esel
Kam jsi to vlezl
Jdi pryč
Temný kout
Tohohle města
To mě mohlo napadnout
Že mě tu někdo ztrestá
Vole, tady je minové pole.

24 mrazivých, barvitě vykreslených, rozhovory z vyšetřování a fotografiemi doplněných mordů z razoviteho kraje. Prachy, alkohol, drogy a trocha podob lásky.
Popsáno detailně a čtivě tak, jak to umí jen autoři bulvárních článků v Blesku. Tuto profesi autorka nezapře. Ale není to na škodu, true crime případy jako jednohubka ke kafíčku.
Někde chybí datum spáchání činu, některé kauzy jsou brány hopem, někde bych chtěla fotku domu, kde byl čin spáchán.. ale to jsou detaily, když je vám servírován detailní popis zamordovaných obětí a myšlenkové pochody vrahů :)

Vzhledem k tomu, že se vesměs jedná o případy z let 2000-2010 mají vrahové už v tuto dobu tresty odpykané a jsou už možná zase na svobodě muhehe

lenny0753
09.06.2023 4 z 5

Velmi čtivá knížka od začátku do konce. Na čtenáře čeká 24 mrazivých historek, které chytí a nepustí. Často je v knize popsaný hovor mezi obětí a vrahem těsně před činem. Je otázkou, jestli byl podle skutečnosti nebo domyšlený autorkou pro lepší čtivost. Paní Žáková se tomuto tématu věnovala dlouze a do hloubky z obou stran, proto se domnívám, že uvedené rozhovory jsou popsány co nejvěrněji, což ještě více zvyšuje atraktivitu daného příběhu. Každopádně forma psaní ve mě vzbudila vzpomínky na dávné Stopy hrůzy..

sakro
30.05.2023 4 z 5

Obsahově slušně zpracovaná a mrazivá kniha. U některých příběhů si člověk uvědomí, jak blízko dokáže být ten nejtěžší zločin ve vašem okolí. Je to kniha, která určitě stojí za přečtení a každému bych ji doporučil. Vadí mi však na ní použitý způsob prezentace, jazyk, formulace. Někdy jsem se zarazil a musel si pár řádků přečíst znovu, abych pochopil. Na to, že je autorka novinářka, mi to po literární stránce přišlo dost amatérské. Ale i přesto hodnotím vydání této publikace jako záslužný počin.

knihomolkajanca
02.05.2023 3 z 5

Krutá vražda taxikáře, mrtvola ukrytá dlouhé dny v posteli, pohřbení zaživa i střelec s kuší. To je výčet jen některých zločinů, které se v posledních desetiletích staly na Ostravsku, a které vykreslují, jak v tomto regionu vypadaly divoké devadesátky a první roky nového tisíciletí. Drogy, chlast a bující násilí. Přesně na tak vypadá krimijízda s Ivanou Žákovou.

Předtím, než se Ivana Žáková pustila do psaní knih, dlouhé roky pracovala jako novinářka. Prošla redakcemi hned několika deníků jako je například Blesk, a věnovala se mimo jiné i psaní krimi rubrik. Tato práce ji samozřejmě ovlivnila, a to nejen tím, že jí umožnila nahlédnout pod pokličku mnoha kriminálních případů, ale i v jejím stylu psaní.

Hned, co nahlédnete do do knihy a přečtete několik stran, je jasné odkud vítr vane. Všechny případy jsou strukturované více méně jako kriminální články z novin, za mě tedy bohužel spíše z těch bulvárnějších plátků. Na jednu stranu vám tak mohu slíbit extrémní čtivost a určitou míru zábavy, na stranu druhou autorka jen klouže po povrchu jednotlivých zločinů a často chybí důležité detaily.

Za mě je totiž doslova školácká chyba psát o vraždě a zapomenout zmínit, kdy že se to vlastně stala. Pokud tedy případy vyloženě neznáte, budete muset o přesné info požádat strýčka googla. U dalších případů to zase vypadalo, že je Žáková jaksi zapomněla dopsat nebo tu kapitolu chtěla mít hodně rychle za sebou. Rozuzlení případu nebo odsouzení pachatele dokázala mnohdy shrnout do tří vět a mně ten závěr zkrátka chyběl. Bulvární nádech pak knize dodávají také různé fonty i titulky, které mají zdůraznit ty nejvíce šokující části.

Spíše než velké množství informací, které byste možná čekali, se tak připravte na rychlou přehlídku případů obohacené o pocity všech zúčastněných. I přesto vám ale můžu slíbit, že nudit se nebudete a možná se dozvíte o zločinech, o nichž jste až do nynějška neměli ani ponětí.

Hodnocení: 50%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

LucyEcstasy
25.04.2023 4 z 5

Skutečné zločiny na Ostravsku - Ivana Žáková

Jak už název napovídá, tato kniha se zabývá zločiny na území Ostravska. Jedná se tzv. o true crime žánr který je aktuálně populární a troufám si říci, že i současným trendem v literatuře.

V knize na nás čeká 24 zločinů, napříč časem. Autorka se tu zaměřuje především na vraždy, tudíž nic pro slabé žaludky.

Jde o zkrácený výcuc pro laiky, tudíž zde nenajdeme konkrétní přepisy pitev či výslechů, oproti jiným knihám. Je znát, že je autorka novinářkou, protože mi to hodně připomínalo dlouhé články. Zároveň si troufám říci, že je vzhledově a stylisticky kniha podobná Opravdovým zločinům. Mně osobně se knihy Opravdové zločiny líbily, tudíž i tu jsem byla spokojena.

Každý případ je popsaný od začátku, přímo. Ivana Žáková nijak nepřeskakuje, zbytečně nerozpitvával případy dopodrobna. Díky tomu má kniha spád a je to otázka na jedno odpoledne.

Oceňuji na knize i fotografie k případům. Text je prokládaný černobílými fotkami a vždy co kapitola, to odpovídající fotky. Tudíž se člověk více vžije do případu a některé fotky jsou vyloženě lahůdka.

Já byla nadšena, a proto knihu mohu doporučit. Nejvíce mne zaujaly kapitoly: Spal s mrtvolou, Chlebový vrah a Krvavé lázně.

Hodnotím 4/5

Honzíkovacesta
21.04.2023 5 z 5

prostě krásné čtení!!!

tonysojka
06.03.2023 5 z 5

Chlast,drogy a Ostravsko.
V některých případech také chybějící výchova zakotvená v nějakém řádu,to jsou příčiny zločinnosti nejen v tomto regionu.
Zajímavá je v některých případech absence jasného motivu brutálních činů.
Smutné, zneklidňující čtení o tom, čeho je člověk člověku schopen.....

Jane2016
18.02.2023 5 z 5

Zdá se mi to? Nebo v poslední době vychází jedna skvělá krimi kniha za druhou? Protože já se nestačím divit, kolik případů se v té naší malé zemičce stalo a já o nich vůbec, ale vůbec nemám ponětí.

Skutečné zločiny na Ostravsku, už na pohled kniha s krásnou obálkou, kterou Vám doporučuji všemi deseti. Kniha je zpracovaná skvěle, jak stylisticky, tak graficky. Jednotlivé příběhy jsou doplněny spoustou autentických fotek a texty mají přesně tu správnou délku, aby nutili čtenáře číst dál a dál. Taky proto jsem knihu přečetla za jediný den.

Z příběhů jsem měla nejednou husí kůži a musela jsem chvíli koukat do prázdné stěny, než jsem se pomalu pustila do příběhu dalšího. Speciálně případ s mladou studentkou ve mně zanechal děsivou vzpomínku. Jak lehce se může spoustu věcí zvrtnout, člověk ani neví jak a je na světě neštěstí.

Knížku musím doporučit všem milovníkům zločinu. Kdybych měla porovnat známé krimi knihy od Lucky Bechynkové (Opravdové zločiny 1,2, Vrah je v každém z nás), tak tato kniha se mi líbila o dost více. A to svým propracovanějším a „učesanějším“ zpracováním.

Shadycat
17.02.2023 5 z 5

Je to z jedné edice s knihou Skutečné zločiny po česku - ale jsou to dost rozdílné knihy. Tahle je perfektní pro všechny, kdo chtějí krvavý bulvár, co se skvěle čte. Ta druhá je pro ty, co touží poznat skutečnou policejní práci a její vývoj v průběhu minulého století. Je dost zajímavá, přesná a chvílemi až vyčerpávající.

onyx84
09.02.2023 5 z 5

Pěkná sbírka drsných příběhů...z některých příběhu opravdu mrazí,motivy k činu sem tam až k neuvěření...pro milovníky true crime rozhodně doporučuji...

Štítky knihy

skutečné kriminální případy Ostravsko

Autorovy další knížky

2023  88%Skutečné zločiny na Ostravsku
2023  89%Skutečné zločiny v Praze a okolí
2024  98%Skutečné zločiny na Ostravsku 2
2024  0%Skutečné zločiny v Brně a okolí

Kniha Skutečné zločiny na Ostravsku je v

Právě čtených3x
Přečtených102x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených1x
Knihotéce96x
Chystám se číst63x
Chci si koupit28x
dalších seznamech1x